Blíží se nový rok a s ním i změny v důchodech. Kdo si polepší a kdo naopak ostrouhá?

Senioři při odpoledním čaji

Důchody se od ledna znovu navýší

Od ledna 2023 dojde ke změnám ve vyplácení penzí. Dotknou se hlavně rodičů, kteří vychovali děti, záchranářů, ale také bývalých pohlavárů komunistického režimu. Zatímco u prvních dvou jmenovaných skupin přijdou změny k lepšímu, někdejší komunističtí papaláši se budou muset připravit na zkrácení svých penzí.

Od nového roku si rodiče dětí polepší o takzvané výchovné. Znamená to, že ke svému stávajícímu důchodu senioři dostanou 500 korun navíc za každé vychované dítě. Částka se připočte tomu z rodičů, který o dítě pečoval nejdéle. Zvýšení penzí se proto dotkne převážně matek, nárůst se započte do takzvané zásluhové části penze, s níž se bude i valorizovat.

„Průměrná výše důchodu se započtením takzvaného výchovného bude asi 19 500 korun," prohlásil už v červenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zákonodárci podpořili také pozměňovací návrhy lidoveckého poslance Víta Kaňkovského, které umožní čerpat výchovné i lidem, u kterých se transformuje invalidní důchod na starobní, ale také lidem, kteří pobírají vdovský či vdovecký důchod.

Záchranáři do penze dříve

Nová pravidla pro penze se budou týkat rovněž záchranářů. Ti budou moci do důchodu odejít dříve. A to zhruba po odpracování 20 let, respektive 4 400 směn. Důchod se záchranářům oproti běžným profesím přiblíží o měsíc za každých 74 odpracovaných směn. Maximální doba, o kterou zdravotničtí záchranáři budou moci odejít do penze dříve, ale činí pět let.

Změna se od ledna bude týkat členů výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby, operátorů zdravotnických operačních středisek a pomocných operačních středisek a záchranářů horské služby. Tedy celkem asi 6,5 tisíce zaměstnanců.

Ministr páce a sociálních věcí Jurečka dřívější odchod do důchodu pro záchranáře zdůvodňoval permanentním vystavením většímu stresu a fyzické zátěži. Už v příštím roce se vláda chystá projednávat podmínky předčasného odchodu do důchodu také pro další profese, které jsou náročnější než ostatní.

Komunističtí prominenti ostrouhají

Zákonodárci rovněž schválili změnu, která naopak důchody sníží. A to bývalým exponentům komunistického režimu. Krácení bude o 300 korun za každý rok, kdy tito prominenti pracovali pro komunistický režim. „Mají dnes velmi slušné důchody. Beru to jako částečné narovnání, “ vysvětlil Marian Jurečka.

Snížení penzí dopadne asi na tři tisícovky lidí, kteří zastávali funkce v orgánech Komunistické strany Československa, a to nejen ty vrcholové. Dále se bude týkat například vedení Lidových milicí či nejvyšších funkcí soudnictví či prokuratury, a to v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989. Bývalí komunističtí prominenti se ale nemusí bát snížení penzí hned od ledna 2023, změna má být připravena až k březnu 2024.

Na důchody mít nebudeme

Řada ekonomů však některé navrhované změny kritizuje. Vadí jim, že stát namísto hledání způsobů, jak veřejné finance navracet k rovnováze, přichází s dalšími návrhy, které vedou k rozevírání nůžek příjmů a výdajů.

„Česko je na tom špatně, protože každoroční deficity jsou obrovské a určitě budou pokračovat i do budoucnosti. Česko si půjčuje i na věci, které platit musí, poprvé v historii na důchody, a to obrovskou částku přes 50 miliard,“ upozornila ekonomka Jana Matesová v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Česko podle ní musí najít vyšší příjmy. Zasloužilo by si také velkou revizi daňového systému. „Myslím si, že za pár let nebude na důchody. Následujeme kroky Řecka v 70. letech. Tam se vláda nechovala populisticky, chovala se spravedlivě k lidem, ale bohužel to došlo do bankrotu. Tento trend je u nás třeba brzy zastavit,“ řekla s tím, že do důchodové reformy se nikomu nechce, ačkoliv o tom politici ví už 20 let. „Všechny pokusy skončily v propadlišti dějin, je ale třeba něco udělat,“ zakončila Matesová.

Tagy: