Anglii čeká podobný lockdown jako panuje v Česku. Fotbal se ale hrát bude

Fotbalisté Liverpoolu po 30 letech vyhráli nejvyšší anglickou fotbalovou ligu

Britský premiér Boris Johnson zavedl v celé Anglii kvůli zhoršující se epidemické situaci tvrdší protikoronavirová opaření. Od čtvrtka 5. listopadu budou smět lidé vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. Anglie v sobotu překonala hranici milionu pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie a počet nakažených a mrtvých v souvislosti s covidem se v posledních dnech stále zvyšuje. Na rozdíl od Česka se budou dále hrát profesionální sportovní soutěže jako například fotbalová Premier League.

Kromě omezení volného pohybu se restrikce týkají také většiny obchodů. Fungovat budou pouze nezbytné služby, zavřeno musí mít restaurace a bary. Školy však zůstanou otevřené. Opatření budou platit do 2. prosince, jinak by podle vládních odborníků hrozilo zahlcení zdravotního systému.

Třetí evropská země s více než milionem nakažených

V pátek se nákaza v zemi prokázala u dalších 21 915 osob, počet mrtvých se zvýšil o 326. „Mezi 31. lednem a 31. říjnem se objevilo 1 011 660 lidí, kteří měli potvrzený pozitivní výsledek testu na koronavirus,“ uvedla v sobotu vláda v prohlášení. Británie s více než 66 miliony obyvatel se tak stala třetí evropskou zemí po Francii a Španělsku, která překročila milionovou hranici infekcí. S covidem tam dosud podle úřadů zemřelo 46 319 lidí.

Počty nově nakažených jsou v zemi v posledních týdnech, podobně jako v jiných státech, na strmém vzestupu i navzdory restriktivním opatřením v některých nejhůře postižených oblastech. Skotsko, Wales a Severní Irsko totiž rozhodují o protiepidemických opatřeních samostatně. „Musíme přejít k činům nyní, protože není žádná alternativa,“ řekl na sobotní tiskové konferenci premiér Johnson.

Lidé podle něj mají opouštět svoje domovy pouze v nutných případech, tedy pro cesty do práce, k lékaři, či pro základní zboží a potraviny. Restaurace budou moci vydávat jídla jen s sebou nebo je doručovat do domácností. Všechny podniky, které nenabízejí služby či zboží považované za nezbytné, budou muset zavřít.

Jiná sportovní situace než v Česku

I když se opatření velmi podobají těm, která v současnosti panují v České republice, sportovní profesionální soutěže zůstávají v Anglii povolené. Pro fotbalovou Premier League a další elitní soutěže dále platí, že se hraje bez diváků a všichni členové utkání budou muset podstupovat testy na koronavirus. Amatérský sport se ale zastaví, uzavřena budou fitness centra.

Tagy: