Past na Rusy i nefalšované originály: V Moskvě se to hemží českým pivem. Jak se tam dostává?

Těstoviny, müsli, paštiky, alkohol a především pivo. Na ruském trhu, minimálně v Moskvě, je k dostání řada českých výrobků. Nejde o podpultové zboží či nějakou exkluzivitu. Pěnivý mok si lze snadno koupit prakticky v jakémkoli supermarketu. To platí i pro paštiky Hamé a do jisté míry i pro lihoviny od jindřichohradecké firmy Fruko-Schulz či těstoviny značky Adriana.

Na zahraniční zboží, včetně toho českého, které lze nalézt v ruských obchodech, nejsou uvaleny sankce Evropské unie či Spojených států. Prodávat se mohou. Je to spíš otázka morálního přístupu k ruské agresi vůči Ukrajině. Anebo jde o snahu vydělat na trhu, který má o zahraniční zboží zájem, třeba i bez vědomí samotného výrobce.

ČTĚTE TAKÉ: Ruští sportovci na OH ne! Kvitovou po ostrých slovech Kuzněcovové podpořili bývalí hokejisté

Jedno ale mají české produkty společné: neskrývají svou značku. Na rozdíl od některých polských oděvních řetězců.

Tak například značku Reserved lze v ruských obchoďácích najít pod zkratkou RE. Sinsay tam působí jako Sin, Cropp jako CR. Ruské prodejny sice od loňského května patří čínské společnosti FES Retail, ale ve skutečnosti má jít o čínskou pobočku majitele zmíněných značek, polské firmy LPP.

Nezabývejme se ale polským oblečením či třeba německým řetězcem hobbymarketů nebo francouzskou sítí supermarketů, které v Rusku také působí. Podívejme se na to, jak se to má v zemi Vladimira Putina s českým zbožím.

Past na Rusy

Český lev, Žatecký gus, Zlatovice, Češskoje beer, ale také třeba Krušovice. Na tyto a další rozmanité druhy piv může narazit zákazník v ruských obchodech. Jde o piva vařená v Rusku a vydávající se za české výrobky. Past na Rusy, kteří si chtějí dopřát dobrý zlatavý mok s nádechem pro ně nyní nepřístupného Česka.

Například krušovice se v Rusku vyrábějí od roku 2014 v pivovarech Heinekenu v Petrohradu, Jekatěrinburgu a Nižním Novgorodu. Po vypuknutí ukrajinského konfliktu nizozemský pivní obr, kterému značka Krušovice patří, chtěl Rusko opustit. Stále však nenašel zájemce o svá aktiva a naopak rozšířil výrobu o nové nealkoholické značky. Heineken nicméně plánuje, že by svých sedm ruských pivovarů mohl prodat v první polovině letošního roku.

Obdobně se to má i s Velkopopovickým Kozlem, který je licenčně vyráběn v pivovaru skupiny AB InBev Efes v Kaluze. Formálně je asi všechno v pořádku, Kozel je totiž v tamních obchodech označován jako ruské pivo.

Jiná situace je s originálními českými pivy. I ta lze najít v regálech ruských obchodů. Například Pilsner Urquell. Ačkoliv se Prazdroj stáhl z ruského trhu a veřejně se vymezuje vůči agresi na Ukrajině, plechovky i lahve s plzeňským pivem jsou v Rusku k mání.

Pilsner Urquell jako řada jiných piv a zboží je do Ruska pašován bez vědomí pivovaru. Na to upozornil sám Prazdroj. „Naše produkty do Ruska a Běloruska skutečně nevyvážíme. Pokud se tam objevily, jedná se o soukromou iniciativu. Někdo nakoupí naše zboží kdekoliv ve světě a doveze ho do Ruska. Podobné aktivity bohužel nedokážeme nijak monitorovat ani je ovlivnit,“ uvedl pivovar na svém twitterovém účtu.

K dostání i italský ležák Peroni či cidery Strongbow

Dovozem Prazdroje a dalších pivních značek navzdory pozici mateřských firem se zabývá například moskevská firma Global Import. Podle veřejně přístupných celních deklarací do Ruska společnost dováží americké pivo vařené v Pivovarech Staropramen Blue Moon, italský ležák Peroni, německý Spaten nebo heinekenovské cidery Strongbow.

Global Import patří do těžko rozluštitelné sítě šedých importérů, kteří zásobují ruský trh „zakázaným“ zbožím. Kvůli izolaci, do které se Rusko po agresi proti Ukrajině dostalo, jsou odhadem podobných firem tisíce. Pašují do země vše, o co je zájem. Potravinami počínaje, konče grafickými kartami či nejnovějšími telefony Apple.

„Společnost Molson Coors Beverage Company (mateřská společnost nad Pivovary Staropramen, pozn. red.) zastavila vývoz i licenční výrobu všech svých značek v Rusku už v březnu loňského roku. O aktivitě, kterou jste zmínil, nemáme informace a nevíme, kdo za ní stojí,“ sdělila pro CNN Prima NEWS tisková mluvčí Staropramenu Denisa Mylbachrová.

Zcela jinou záležitostí jsou české značky vlastněné nebo spoluvlastněné ruskými podnikateli. Jde například o rakovnický pivovar patřící firmě Russkaja tradicija, který se se svým Bakalářem, Černovarem nebo Pražečkou orientoval na ruský trh. A v tamních obchodech je i nadále bez problémů k dostání.

Na regálech ruských obchodů bez zjevných potíží stojí i pivo Praga vlastněné českou firmou Praga Brewring Company. Jejím spolumajitelem je Alexej Kaněvskij, člen rady moskevské pobočky organizace na podporu malého a středního podnikáni Opora Rossii a zakladatel ruské firmy Interportfolio, specializující se mimo jiné na velkoobchodní prodej nápojů.

Do této kategorie se dá přiřadit i výrobce lihovin Fruko-Schulz. Od roku 2013 likérka patří ruskému holdingu Ladoga, vlastnící mimo jiné i dva francouzské výrobce koňaku a dva španělské vinařské podniky, a také aktivně dovážející do Ruska vína z celého světa.

Ředitel jindřichohradecké likérky Josef Nejedlý potvrdil, že svou produkci do země vyváží. „Vývoz alkoholu do Ruska není omezován a je tam pouze omezení u lahví, které jsou dražší než 300 euro. Tak drahý alkohol my neděláme. A ano vozím do Ruska, protože tam máme svého akcionáře,“ uvedl pro web Budějická Drbna.

Zlaté dědictví

„Všechno nejlepší našim drahým mužům ke Dni obránce vlasti,“ napsal blog Hamé Rossija 23. února letošního roku. A k přáníčku přidal srdíčko a dovětek: „Dál bráníme vaše svačinky.“ Třiadvacátý únor se v Rusku slaví jako den vzniku Rudé armády, ale spíš se tradičně bere jako protiváha MDŽ.

ČTĚTE TAKÉ: Napětí mezi Ruskem a Západem roste. Putin v létě rozmístí taktické jaderné zbraně v Bělorusku

Podobné zdravice nejsou v Rusku ničím zvláštním – kdyby „ruští obránci vlasti“ neútočili na Ukrajinu a kdyby ještě zkraje loňského března norská skupina Orkla, která v České republice vlastní značky Hamé a Vitana, neoznámila ukončení fungování své společnosti Hamé Foods ZAO v Rusku.

To se nestalo. Výroba ve městečku Bogoljubovo ve Vladimirské oblasti, kde v roce 2003 Hamé získalo a modernizovalo jednu z největších sovětských konzerváren, jede dál.

V roce 2021 Hamé vévodilo ruskému trhu paštik. Čistý zisk ruské filiálky Hamé předloni dosáhl 201 milionů rublů (cca 55 milionů korun) a umístila se na 43. místě v žebříčku nejziskovějších podniků Vladimirské oblasti. Konzervy s ikonickým logem jsou i po víc jak roce války vidět v ruských obchodech.

V Rusku rovněž lze narazit na těstoviny Adriana vyráběné českou firmou Europasta SE či na müsli od otrokovické firmy Mogador. Některé veřejně přístupné informace naznačují, že výrobky obou firem do Ruska vozí jejich oficiální distributoři. V případě těstovin to je ruská firma Lamanas, dodávkami křupavých obilných snídaní se zabývá ruská společnost TK INAGRO.

Generální ředitel Europasta SE Bohumil Vráblík však v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že „výrobky, které je možné ještě sporadicky na pultech v Rusku vidět, jsou doprodejovými položkami sortimentu, pro který jsme před konfliktem na Ukrajině nakoupili potištěný obalový materiál.“ Cílem je prý eliminovat výraznou ztrátu, která by plynula z jeho likvidace.

Tagy:
válka Vladimir Putin pivo obchod Ukrajina Česká republika Česko Rusko ruská invaze na Ukrajinu Plzeňský Prazdroj, a. s. Pivovar Staropramen Hamé Fruko-Schulz