České banky lákají na vysoké úroky při spoření. Pozor na podmínky, varují ekonomové

Zatímco ještě loni se české banky předháněly s nabídkami nízkých úroků na hypotéky, dnes změnily bitevní pole a klienty lákají na vyšší úroky u spořicích účtů. Ve všudypřítomné drahotě tak můžete najít i sazby přes šest procent. Na špici se drží spíše menší společnosti. I zavedené finanční ústavy se ale snaží nabídnout svým klientům víc.

I když výše úroku vypadají přitažlivě, lidé by se podle ekonomů měli mít na pozoru a měli by si pořádné prostudovat podmínky zúročení. „Úroková sazba se může vztahovat třeba jen na prvních 100 tisíc úložky, další peníze se mohou úročit jinou sazbou,“ varoval před skrytými nástrahami ekonom Petr Bartoň.

Mezi časté podmínky využívání účtu dále patří využívání karty dané banky nebo naopak to, že na peníze na účtu vůbec nesaháte. „Změnit banku za účelem vyšších úrokových sazeb se asi vyplatí, pokud po vás nová banka nebude vyžadovat provádění veškerých transakcí s ní,“ vysvětluje Bartoň.

Na šest největších tuzemských bank od příštího roku dopadne daň z nadměrných zisků. Zvyšování úrokových sazeb ale ekonomové do přímé souvislosti s ní nedávají. „Reagujeme nejenom na zvýšení základní úrokové sazby České národní banky, ale především také na základě požadavků klientů,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

„Je samozřejmě v zájmu v podstatě každé banky, aby měla finančně zdravé klienty, kteří jsou schopni splácet své závazky,“ doplnil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

I když jsou nyní úrokové sazby relativně vysoké, míru inflace zdaleka nedohánějí. Pro většinu lidí, kteří chtějí své peníze alespoň trochu ochránit bez přemýšlení nad investicemi, jsou však spořicí účty zřejmě nejsnazší cestou.

Tagy: