Česko jako v prádelně: Počasí přinese nepříjemné dusno. Kde hrozí bouřky a přívalové srážky?

Vedra v Praze, ilustrační snímek

Počasí 28.8.2024 (7:10)

Horko a dusno v kombinaci s vysokou vlhkostí promění Česko v dalších dnech v prádelnu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Zejména v Čechách se také mohou vyskytnout bouřky a přívalové srážky. Možného ochlazení se dočkáme nejdříve o víkendu.

Středa s sebou přinese jasnou až polojasnou oblohu, informují meteorologové. Odpoledne a večer se ale zejména na východě našeho území začne zatahovat a ojediněle se mohou objevit kromě přeháněk i bouřky. Denní teploty se budou pohybovat mezi 27 a 31 °C.

ČTĚTE TAKÉ: V Japonsku řádí tajfun. Záchranáři pátrají po zavalených lidech, aerolinky ruší stovky letů

Ve čtvrtek nás kromě slunečného a tropického počasí kvůli vysoké vlhkosti čeká také nepříjemné dusno, uvádějí odborníci na síti X. Obloha nad Českem zůstane jasná až polojasná. „Odpoledne a večer se při zvýšené oblačnosti v oblasti jižních Čech a na Vysočině mohou objevit přeháňky a větší bouřky za doprovodu přívalových srážek,“ řekla ve vysílání CNN Prima News meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová. Na teploměrech nejčastěji naměříme hodnoty mezi 29 a 33 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek se na naše území bude od severozápadu postupně vracet oblačnost a zejména Čechy zasáhnou přeháňky a bouřky. Teploty se stále udrží velmi vysoko. Můžeme je očekávat mezi 28 a 32 °C.

Během víkendu by se zejména na severu našeho území mělo ochladit. V sobotu rtuť teploměru nejčastěji ukáže hodnoty mezi 28 až 32 °C, ale na severu rtuť klesne až na 25 °C. Na severozápadní polovině našeho území meteorologové očekávají přeháňky a bouřky.

O něco chladněji bude v neděli, kdy se teploty nejčastěji budou pohybovat mezi 25 až 29 °C. Na jižní Moravě ale naměříme až 32 °C. Obloha bude jasná až polojasná, přičemž se místy mohou objevit přeháňky nebo bouřky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Unikátní záběry polární záře. Astronaut natočil úchvatné video z Mezinárodní vesmírné stanice

Tagy: