Ministři za časů pandemie. Vydrží Arenberger déle než Vojtěch, Prymula či Blatný?

Od března, kdy vláda Andreje Babiše (ANO) poprvé vyhlásila nouzový stav, vystřídal premiér už čtyři ministry zdravotnictví. Osudy šéfů zdravotnického resortu jsou různé. Adam Vojtěch skončil oficiálně na vlastní žádost, Romana Prymulu stála křeslo kauza Vyšehrad a Jana Blatného odvolal Babiš mimo jiné kvůli odlišným představám o fungování ministerstva. Kolik dnů předchůdci Petra Arenbergera ve funkci vydrželi?

Adam Vojtěch (204 dnů v pandemii)

Jako první vedl Česko do boje s koronavirovou pandemií Adam Vojtěch (za ANO). Funkci ministra zdravotnictví zastával v Babišově vládě od 27. června 2018. Společně se svým náměstkem a epidemiologem Romanem Prymulou tak zvládli první vlnu epidemie a dopřáli Čechům letní rozvolnění. Vojtěch mimo jiné proslul svou „hádkou“ s Babišem. „Nebuďte slušnej, řekněte pravdu, kdo vám to řekl, který úředník,“ rozkázal premiér svému ministrovi.

Vojtěch 7. března vysvětloval svůj omyl ohledně lékařky ze soukromé laboratoře, o níž o den dříve mylně prohlásil, že se nakazila a je v Nemocnici Na Bulovce. „Dostal jsem tu informaci ze Státního zdravotního ústavu,“ zachraňoval situaci Vojtěch. „Jméno,“ apeloval premiér, až Vojtěcha donutil mluvit. „Od paní doktorky Mackové,“ podvolil se tlaku ministr.

Spor mezi Vojtěchem a Babišem přišel také ohledně povinného nošení roušek od 1. září. Původní rozhodnutí ministerstva zdravotnictví Babiš kritizoval a poslal bez ochrany úst školáky do lavic a lidi do obchodů. Vojtěch rezignoval 21. září. „Na ministerstvo zdravotnictví jsem přišel s tím, abych prosadil určité změny. Epidemie koronaviru mi to neumožnila. Snažil jsem se udělat vše tak, aby se zdravotnictví posunulo dopředu. Funkci ministra zdravotnictví jsem dělal srdcem a ze všech sil,” řekl tehdy Vojtěch.

Ve funkci byl celkem 817 dnů. Pokud budeme počítat začátek pandemie v Česku od prvních potvrzených případů 1. března, bojoval s covidem 204 dnů.

Roman Prymula (38 dnů v pandemii)

Vojtěcha nahradil jeho náměstek a „tvář první vlny pandemie“ Roman Prymula. Jeho mise ale trvala jen něco málo přes měsíc. Epidemiolog, který podle premiéra Babiše „nemá sociální cítění“, doplatil na svou dosud neobjasněnou schůzku v restauraci Rio's na pražském Vyšehradě. Prymula se 21. října ve vládou zavřeném podniku setkal mimo jiné se šéfem poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Prymulu vyfotografovali také bez roušky, i když její povinné nošení předtím na území Česka nařídil. „Sám rezignovat nehodlám. Samozřejmě je možností pana premiéra, abych byl odvolán,“ prohlásil Prymula v reakci na incident. Babiš následně opravdu předal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání ministra zdravotnictví. Prezident váhal, ale 29. října oficiálně jmenoval nového ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Prymula později zastával pozici vládního poradce, ale poté, co se objevil na utkání fotbalové Slavie, skončil i tam. Ve funkci ministra nakonec strávil 38 dnů.

Jan Blatný (160 dnů v pandemii)

Po Prymulovi nastoupil hematolog z Brna Jan Blatný. Ten prožil v Česku dny, kdy přibývalo nejvíce nakažených. Kritika se na něj sype zejména kvůli rozvolnění před Vánoci. Ani jeho nástup do funkce nebyl bezchybný. Řešila se kauza, zda podepsal petici Milionu chvilek, ale také omyl při vysvětlování významu reprodukčního čísla.

Blatný byl často kritizován jako řečník, do historie vstoupila také jeho fotka s influencery, kteří spouštěli na Tik Toku vládní kampaň pro očkování. Blatný skončil oficiálně 7. dubna, Babiš jako oficiální důvody uvedl neshodu v tom, jak vést resort a neochotu používat léky, které nejsou úplně schválené. Čtvrtým ministrem zdravotnictví během pandemie se tak 7. dubna stal šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Blatný vydržel ve funkci 160 dnů. Přehled ministrů, kteří na svém postu vydrželi nejkratší dobu, najdete zde.

Tagy: