PŘEHLEDNĚ: Česko v sevření chřipkové epidemie. Jak rozeznat příznaky od covidu?

Nemoc

Epidemie chřipkových onemocnění je na vzestupu

Hygienici napříč Českou republikou hlásí významný nárůst chřipkových a respiračních onemocnění. Počet nakažených již překročil hranici epidemie, některé nemocnice proto omezují návštěvy na lůžkových odděleních. Kromě zmiňované chřipky by se však lidé měli mít na pozoru i před covidem. Jak od sebe jednotlivá onemocnění rozeznat a co pro ochranu svého zdraví můžete udělat? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila jednoduchý přehled všeho důležitého.

Jak vyplývá z informací hygieniků, nejvíce se v Česku šíří virus chřipky typu A, ve zvýšené míře pak i RS viry. Opomenout však nelze ani covid, který sice není tak rozšířený, ale nikam nezmizel.

ČTĚTE TAKÉ: Čínští vědci „vytvořili“ koronavirus se stoprocentní smrtností. Šílené, nechápou experti

„Nemocnost akutními respiračními infekcemi v České republice ve čtvrtém kalendářním týdnu dosáhla úrovně 1 750 nemocných na 100 000 osob, což je vzestup o 22,2 procenta oproti minulému týdnu. Nárůst je evidován ve všech krajích i ve všech věkových skupinách,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl.

K chřipkové epidemii se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj začínající jarní prázdniny mohou pomoci snížit množství nakažených.

„Chřipka se klasicky šíří v mladých věkových kategoriích, u dětí v předškolním a školním věku. Ty nemoc přenášejí do rodin a nakazí se mladší dospělí a senioři. To je klasický cyklus. Díky prázdninám se tento mechanismus přeruší, ale jak prázdniny skončí, tak se to vrátí. Průběh celé epidemie můžeme očekávat v průběhu šesti týdnů,“ avizoval Prymula.

Chřipka

  • Příznaky

Symptomy chřipky jsou podobné jako u koronaviru. Mnohdy lze tak onemocnění snadno zaměnit. Mezi hlavní příznaky chřipky, která se projevuje náhlým začátkem, patří suchý dráždivý kašel, bolesti hlavy, krku, kloubů a svalů, celková únava, slabost a vyčerpání. Mnohdy se lidé potýkají také s vysokou teplotou, zimnicí, dušností a rýmou.

„Onemocnění trvá obvykle čtyři až sedm dní u nekomplikovaných případů a spontánně končí po krátké rekonvalescenci uzdravením,“ uvedli odborníci ze SZÚ.

U starších, oslabených nebo chronicky nemocných osob se ale mohou vyskytnout komplikace, jako například zánět plic nebo zánět srdečního svalu, které mohou ohrozit život pacienta. U dětí se pak může vyskytnout zánět středního ucha nebo vedlejších dutin nosních.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Covidová vlna před Vánoci se podcenila, říká Prymula. Naznačil, kdy můžeme čekat další

„Jedná se o relativně závažnou infekci, která v České republice každoročně způsobí onemocnění statisíců až jednoho milionu obyvatel, a souvisí s ní v průměru téměř dva tisíce úmrtí,“ informovali experti.

  • Prevence

Jak zdůrazňují odborníci ze SZÚ, nejlepší ochranou proti chřipce je očkování. „Vakcinace pomáhá snižovat počty nemocných i zemřelých v souvislosti s každoroční chřipkovou epidemií. Účinnost protichřipkové vakcíny závisí na antigenní podobnosti kmene viru ve vakcíně s aktuálně cirkulujícími viry,“ vysvětlili.

Samotné očkování tak nemusí zabránit vzniku onemocnění, závažnost infekce však sníží a zmenší procento komplikací a úmrtí. „Každoroční očkování proti chřipce je doporučeno především starším osobám (65 let a více) a osobám jakéhokoli věku (včetně dětí) s chronickým onemocněním,“ dodali.

Mezi významná preventivní opatření dále patří zdravý životní styl (aktivní pohyb, nekouření, otužování, saunování, dostatečný odpočinek a spánek, dostatečný přísun vitamínů a podobně) či hygienická opatření (časté a správné mytí rukou, pravidelné větrání místností, užívání jednorázových kapesníků a ručníků).

Prymula pro prevenci onemocnění doporučil obecné posilování imunitního systému konzumací ovoce a zeleniny v čerstvé podobě a zvyšováním fyzické odolnosti. „Ukazuje se, že chřipka kosí zejména lidi, kteří nemají dostatečnou rezervní kapacitu, zejména plicní,“ dodal epidemiolog.

  • Léčba

Léčba je často komplikovaná, protože chřipka zhoršuje již dříve probíhající onemocnění srdce a cév, plic, ledvin, diabetes nebo další chronické nemoci. „Osoby s těžkým průběhem chřipky lze léčit speciálními léky proti virům, antivirotiky, nikoli však antibiotiky, která jsou určena pro léčbu bakteriálních infekcí,“ zdůrazňují experti.

ČTĚTE TAKÉ: Na cesty do školy potřebuje Ondra s Kabuki syndromem nové auto. Rodiče prosí o pomoc

U lehkých a středních případů – covidu i chřipky – je možná domácí symptomatická léčba zaměřená na zmírnění příznaků onemocnění. Odborníci doporučují vybavit se preventivně základními přípravky z lékárny na kašel, rýmu, bolesti hlavy, snížení teploty a další, které umožní organismu se s virem snáz vypořádat. Samozřejmý je i klidový režim, teplo, spánek a dostatek tekutin. U osob se závažným průběhem bývá ale nutná hospitalizace.

Covid

  • Příznaky

Mezi hlavní příznaky onemocnění podle ministerstva zdravotnictví patří zvýšená teplota nebo horečka, kašel, obtíže s dýcháním, bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů, ztráta čichu a chuti, únava, průjem, nevolnost a rýma. U dětí se mohou vyskytnout takzvané „covidové prsty“ (zarudlé a napuchlé). Podle zimní zprávy o koronaviru britského Úřadu pro národní statistiku lidé nakažení nejnovější variantou tohoto viru hlásili také problémy se spánkem a úzkost.

Vyskytují se ale i případy takzvaného bezpříznakového průběhu onemocnění. „V takových případech se u osob nevyskytují žádné klinické příznaky a přítomnost viru prokáže pouze testování. Tyto osoby však mohou být infekční a nakazit ostatní,“ upozorňuje české ministerstvo zdravotnictví.

  • Prevence

Jednou z možností prevence je očkování, které brání především před vážným průběhem onemocnění. Dále pak pravidlo 3R, tedy ruce, roušky a rozestupy. Důležitá je také pestrá strava a zdravý životní styl.

K očkování vyzval také Prymula. „Stále máme obrovskou skupinu neproočkovaných jedinců. Řada lidí nemá čtvrtou, případně pátou posilující dávku. U seniorů to může hrát roli a průběhy mohou být horší, než by musely být,“ podotkl epidemiolog. „Očkování snižuje riziko nemoci, především ale jejího těžkého průběhu, komplikací a úmrtí. Zejména lidé patřící do rizikových skupin by s očkováním neměli váhat,“ zdůraznil Daniel Dražan, pediatr a člen výboru České vakcinologické společnosti.

  • Léčba

Nemocným patřícím do skupin se zvýšeným rizikem závažného průběhu onemocnění mohou lékaři předepsat antivirovou léčbu, která je pro covid schválená a snižuje riziko komplikací.

U lehkých a středních případů – covidu i chřipky – je možná domácí symptomatická léčba zaměřená na zmírnění příznaků onemocnění. Odborníci doporučují vybavit se preventivně základními přípravky z lékárny na kašel, rýmu, bolesti hlavy, snížení teploty a další, které umožní organismu se s virem snáz vypořádat. Samozřejmý je i klidový režim, teplo, spánek a dostatek tekutin. U osob se závažným průběhem bývá ale nutná hospitalizace.

Příznaky zmíněných onemocnění jsou mnohdy natolik podobné, že je velmi těžké je od sebe odlišit. „Na bázi jednotlivce je to velmi obtížné. Definitivně to může rozlišit pouze test. U jedince nedoporučuji spekulovat na úrovni samodiagnostiky, nejsme schopni to poznat,“ dodal Prymula.

Tagy: