Vážné nemoci prozradí i ruce. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Ruce, prsty i nehty mohou upozorňovat na řadu vážných onemocnění – od rakoviny plic až po Parkinsonovu chorobu. Lékaři uvedli řadu varovných příznaků, na které byste si měli dávat pozor. Informuje o nich britský deník The Mirror.

Vedle nehtů může poukázat na řadu vážných zdravotních komplikací také tvar a vzhled rukou, píše The Mirror. Podívejte se na varovné signály, které vás mohou upozornit, že něco není v pořádku.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé se stydí za migrénu, společnost se jim posmívá. Nepochopení přichází i od zdravotníků

Paličkovité prsty

Deformované špičky prstů (včetně nehtů) se podle Národního zdravotnického informačního portálu často spojují s onemocněním srdce, jater nebo dýchacího systému, například s rakovinou plic nebo plicní fibrózou.

Lékaři paličkovitost popisují jako prsty s vypouklými nehty připomínající tvarem hodinová sklíčka. Pokud paličkovitostí trpíte dlouhodobě, pravděpodobně se nejedná o žádnou chorobu, zvláštní tvar prstů jste mohli zdědit po některém ze svých příbuzných.

Bolest, ztuhlost a otoky

„Oteklé klouby na prstech mohou signalizovat řadu skrytých zdravotních potíží, zejména v oblasti plic nebo srdce,“ píše organizace Cancer Research UK. Uvádí, že otoky rukou také doprovází Crohnova choroba nebo některá nádorová onemocnění.

Nateklé klouby mohou někdy upozorňovat na revmatickou artritidu nebo dnu, ačkoli tu nejčastěji předznamenává silná bolest a otok palce u nohy.

Třes rukou

Ruce se běžně trochu třesou každému, jedná se o takzvaný fyziologický třes. Zaznamenat ho můžete například při navlékání nitě do jehly. Ruce se mohou třást intenzivněji při nedostatku spánku nebo nadměrné konzumaci kofeinu.

Takzvaný esenciální třes se objevuje v pažích a rukou vždy při manuální činnosti nebo při jídle. Může upozorňovat na dlouhodobé potlačování psychických problémů nebo různá neurologická onemocnění, jako je Parkinsonova choroba.

„Parkinsonský třes“ se obvykle týká jen jedné ruky nebo je u ní výraznější, a to i v případě, kdy je poměrně v klidu.

Covidové nehty

Zdravotní stav mohou odrážet i takzvané covidové nehty, na něž upozornili britští odborníci v roce 2021. „Nehty se po infekci zotavují, růst se obnovuje, v důsledku čehož na nich zůstávají jasně viditelné linie,“ vysvětlil britský epidemiolog Tim Spector na sociální síti X.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Tagy: