Ukrajině hrozil jaderný útok. Rusové ho zvažovali, USA chystaly krizové plány, píše CNN

Spojené státy se koncem roku 2022 začaly vážně připravovat na potenciální ruský jaderný útok na Ukrajinu. CNN to potvrdili dva vysoce postavení představitelé americké administrativy. Bílý dům se tohoto hororového scénáře měl obávat na základě nejrůznějších získaných informací.

„Naše obava nebyla jen hypotetická. Byla založena na konkrétních informacích, které jsme získali. Museli jsme se připravit na scénář, v němž by se tato – nyní již nemyslitelná událost – odehrála,“ řekl pro CNN vysoce postavený americký úředník.

Národní bezpečnostní rada USA svolala v druhé polovině roku 2022 hned několik schůzek, aby vytvořila nouzové plány. „Ty jsme měli pro případ, že se Rusko rozhodne zaútočit jadernou zbraní,“ sdělil pro CNN další zdroj z americké administrativy.

VIDEO: Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok války na Ukrajině

Je třeba připomenout, jak se v létě a na podzim roku 2022 vyvíjela situace na bojišti. Ukrajinci začátkem září provedli bezprecedentní protiofenzivu na severovýchodě země. Takzvaný „charkovský zázrak“ šokoval okupanty a také západní analytiky. Leckdo totiž tehdy očekával spíše protiútok na jižní frontě, Ukrajinci však naplno udeřili v Charkovské oblasti, kde za pouhých pár dnů získali zpět pod kontrolu tisíce kilometrů čtverečních.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Charkovská formule a Cherson horkým bramborem. Připomeňte si největší zvraty na bojišti

Netrvalo dlouho a Ukrajina získala obrovskou převahu také na jižní frontě, kde Rusko vyčerpala pravidelným ostřelováním strategických cílů. Na přelomu října a listopadu 2022 se okupanti v Chersonu dostali do bezvýchodné situace, a tak naplánovali kompletní evakuaci. Kremelský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil definitivní stažení ruských vojsk z města 9. listopadu 2022.

Právě tyto katastrofické ruské ztráty mohly být podle Bílého domu pro Moskvu potenciálním spouštěčem pro použití jaderných zbraní. Rusko sice ztrácelo území, které náleží Ukrajině, americké představitele ale znepokojoval výklad Vladimira Putina, který považuje Chersonskou, Záporožskou, Doněckou a Luhanskou oblast za ruské území.

„V určité době jsme se obávali scénáře, že Rusko bude uvažovat o použití jaderných zbraní pod záminkou údajné existenční hrozby v podobě ztráty ruského území,“ řekl pro CNN nejmenovaný americký představitel. Washington předpokládal, že by Rusko mohlo podniknout taktický jaderný úder, aby Ukrajině vyslalo odstrašující signál, který by Kyjev odradil od další snahy získat zpět Ruskem okupované území.

Řada tichých rozhovorů

Ve stejné době se také naplno rozjela ruská propaganda, která naznačovala možnou odpověď Kremlu na údajné ukrajinské použití takzvané špinavé bomby. „Bylo to pro nás znepokojující. Zdálo se nám, že mohlo jít o záminku k tomu, aby Rusové udělali něco šíleného,“ vysvětlil pro CNN vysoce postavený úředník z USA.

Západní zpravodajské agentury zároveň měly obdržet informaci, že ruští představitelé projednávají možnost jaderného úderu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken komunikoval obavy USA přímo se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. V kontaktu měli být také vrcholní představitelé americké a ruské armády, dodala CNN.

Prezident USA Joe Biden měl dokonce poslat ředitele CIA Williama Burnse do Turecka, aby obavy Bílého domu diskutoval se šéfem ruské zahraniční zpravodajské služby Sergejem Naryškinem.

Spojené státy rovněž úzce spolupracovaly se svými spojenci na vytvoření pohotovostních plánů i na případném varování ruské strany, jaké by jaderný útok na Ukrajině měl důsledky. „Vedli jsme řadu tichých rozhovorů se spojenci, ale i s dalšími státy, jako je Čína a Indie,“ potvrdil pro CNN představitel USA.

Podle Washingtonu se hrozba ruského jaderného útoku na Ukrajinu výrazně snížila poté, co se více stabilizovala frontová linie. V posledních týdnech se dokonce zdá, že Rusové mají na východní frontě převahu. Ukrajina trpí nedostatkem vojáků i munice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: CNN na ukrajinské východní frontě

Tagy: