Co se stalo s obránci Mariupolu v ruském zajetí? O vojácích týdny nikdo neslyšel

Ukrajinští vojáci opouštějí v autobusech ocelárny Azovstal v Mariupolu (17. května).

Matky, otcové a manželky ukrajinských vojáků, kteří bránili Mariupol, jsou strachy bez sebe. Po obráncích Azovstalu se totiž po pádu ukrajinského města slehla zem. Mnozí příbuzní si volali s vojáky naposledy v dubnu. Podle kusých informací je ale možné, že ukrajinští bojovníci jsou stále naživu.

Ukrajinský Mariupol oficiálně padl 20. května, kdy velitel obrany přikázal posledním vojákům, aby přestali bránit město. Od té doby je kdysi významné ukrajinské město pod nadvládou Rusů. Kam se poděly stovky obránců, které do poslední chvíle bránily ocelárny Azovstal, nikdo netuší.

Rodiny přeživších se ztracené vojáky snaží kontaktovat prakticky každý den. Matky i manželky umírají strachy při pomyšlení, co se teď s ukrajinskými muži děje. „Poslední dobou nemám o manželovi žádné zprávy. Naposledy jsem s ním mluvila 13. dubna, poté mi ještě jeho spolubojovníci posílali zprávy, že je stále naživu,“ sdělila pro CNN Anna Ivlevaová, jejíž manžel Anton byl vážně raněn při obléhání Mariupolu.

Příbuzní ztracených vojáků si připouští, že obránci zřejmě skončili v ruském zajetí. Jejich rodiny přesto věří, že jsou pořádku. „My všichni – rodiny, ženy a matky těch mariňáků – jsme se semkli a jsme v kontaktu 24 hodin denně. Pokaždé si vyměňujeme jakékoli dostupné informace, jsme jako rodina,“ popsala Ivlevaová.

Muži z batalionu Azov

Dosud není úplně jasné, kolik ukrajinských vojáků z Mariupolu skončilo v zajetí. Ruská armáda tvrdí, že se jí vzdaly až dva tisíce tamních obránců. Ukrajinské město bránili především členové batalionu Azov, který Rusové považují za nacistický. V jeho existenci Moskva nalezla záminku pro údajně potřebnou „denacifikaci“ Ukrajiny a tedy i pro invazi a válku.

Pro Rusy jsou tak členové Azovu cennými zajatci a je pravděpodobné, že je zneužijí i k propagandě. Členům Azovu také hrozí mučení. Na pátrání po Ukrajincích se v oblasti podílí i Mezinárodní červený kříž. Organizace se snaží kontaktovat příbuzné vojáků a při jakékoli dostupné informaci se je snaží utěšovat informací, že jejich blízcí jsou stále naživu.

Hovor ze zajetí

Na zprávy o svém muži, který bránil Azovstal, čeká také Tetiana. Ta pro CNN řekla, že se vojákovi podařilo ženu kontaktovat z neznámého čísla. Ukrajinec měl manželce říct, že je v pořádku, ale v ruském zajetí v oblasti Doněcku.

„Jeho hlas byl klidný a jistý. Řekl, že podmínky zajetí jsou vcelku v pořádku. Prý doufá, že bude mít časem možnost dostávat nějaké zásilky,“ popsala Tetiana hovor. Tehdy mluvila s manželem asi deset minut, muž ji ale slíbil, že se pokusí zavolat znovu.

Od té doby ale Tetiana marně čeká na to, až její telefon zazvoní. „To je všechno, žádné další hovory, žádné další zprávy,“ uzavřela zdrcená žena.

Tagy: