Rusům už nedokážeme čelit, bědují ukrajinští piloti. Prosí o elitní americké stíhačky

Ukrajinští piloti se mezi misemi učí základy ovládání F-16.

Ukrajinské letectvo

Ukrajinci prosí o americké stíhačky, bez nichž prý již ve válce nemohou efektivně čelit ruskému letectvu. Ztratili jsme mnoho mladých pilotů z brigády, připustil jeden z pilotů obránců pro CNN.

Dvě stíhačky letí tak nízko, že se téměř dotýkají země, a chrlí u toho záplavu hustého černočerného kouře. Nenabírají výšku, aby na sebe neupozornily nepřátelské radary, protivzdušnou obranu a především daleko modernější ruská letadla. Takto se staré sovětské letouny Su-25 blíží k nepřátelským pozicím. Pomáhají ukrajinským pozemním silám na jihu při protiofenzivě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok bez dělostřelectva? Plýtvání životy i západní technikou. Expert popsal přešlapy Ukrajinců

„Navzdory všemu ukrajinské letectvo stále bojuje,“ řekl pro CNN pilot Oleksij. Mise jsou extrémně nebezpečné zejména pro útočné letouny na frontové linii. Špičkoví ukrajinští piloti se snaží rozhodit ruskou protivzdušnou obranu. „Ztratili jsme mnoho mladých pilotů z brigády,“ vysvětlil Oleksij situaci, „Museli jsme hodně věcí změnit, snažíme se každý den létat jinak než den předtím,“ dodal.

Kyjev sice tvrdí, že jeho protiofenziva postupuje, ale boje jsou tvrdé a územní zisky spíše skromné. Největší hrozbou je podle Ukrajiny letectvo. Ruské stíhací letouny, jako jsou například pokročilé Su-35, často brání jejich starým stíhačkám MiG-29 v práci poblíž frontové linie. „Můžete létat jako pánbůh, ale bez pořádného stroje nemáte šanci vyhrát,“ povzdechl si pilot MiG-29, který si přál zůstat v anonymitě a být oslovován přezdívkou Džusík (z anglického juice).

Ukrajincům v dobývání okupovaného území mohla pomoci „dočasná“ víkendová vzpoura žoldnéřů z Vagnerovy skupiny proti vedení ruské armády. Vojska vedená Jevgenijem Prigožinem během soboty vnikla do ruského Rostova na Donu i do Voroněže. Kvůli postupu vagnerovců směrem na Moskvu museli Rusové přeskupit mnoho jednotek z Ukrajiny. Vzpoura působila v Rusku během víkendu značný chaos.

Ukrajinci upozorňují, že od USA a spojenců potřebují další stíhačky, aby situaci vyrovnali a aby využili rakety odpalované ze vzduchu, které jim už USA poskytly. Zatím obdrželi celkem 45 strojů Su-25 a MiG-29, ale to, co potřebují, jsou prý letouny F-16.

Celkové počet letadel, o které mají zájem, činí podle CNN 200 letounů. Kolik jich ale dorazí, je zatím nejasné. Piloti se mezi misemi učí základy ovládání strojů F-16 a doufají, že s nimi budou moci létat i do budoucna. „Učíme se anglicky, létáme na simulátorech,“ vysvětlil Džusík. „Máme tady improvizované simulátory F-16 téměř ve všech základnách, takže se s nimi učíme sžívat,“ doplnil.

Piloti říkají, že je to pro ně otázka života a smrti. Úbytek bojových letců je extrémně vysoký. Oleksij sdělil, že jeho parťák i velitel letky v boji zahynuli. „Když vám před očima vezme výbuch parťáka, je to šok,“ popsal své pocity. „Vidíte to v reálném čase a je to naprosto příšerný obraz. A nejhorší potom je sebrat síly, nasednout do stíhačky a v takovéto situaci znovu dál létat,“ svěřil se Oleksij.

Když ale přijde rozkaz, všichni jsou připraveni nasednout do letounu a postavit se Rusům.

Tagy: