CNN: Válka se vrací k vám. Útoky v Rusku mají obrátit lidi proti Moskvě, soudí experti

Život v Moskvě (6. 8. 2023)

Dronové útoky v ruském vnitrozemí jsou čím dál častější a Ukrajina postupně přestává zapírat, že za nimi stojí. Podle americké CNN se Kyjev snaží nalomit postoj Rusů. Právě oni mohou být klíčem k ukončení krvavé války.

„Do Ruska se postupně vrací válka,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii dronových útoků na ruském území. V posledních týdnech se interval mezi jednotlivými údery zkracuje, výpadům v minulosti neušel ani moskevský Kreml. K poslední sabotáži došlo v pátek. Tehdy měly ukrajinské drony trefit loď v přístavu Novorossijsk u Černého moře.

Ukrajina se nejprve k podobným útokům nevyjadřovala. Později naznačovala, že podporuje ruské rebely. V poslední době se její postoj ale mění. „Distancování a popírání ze strany Kyjeva je mnohem menší. Zdá se, že nyní v podstatě mlčky přiznávají, že to byli oni,“ sdělil pro americkou CNN Douglas Barrie, vedoucí pracovník pro vojensko-kosmický prostor Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka dronů. Bezpilotní letouny jsou postrachem pro vojáky, zásobování i dělostřelectvo

Ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov už prohlásil, že podobných útoků bude s pokračující protiofenzivou přibývat.

Jaké jsou důvody útoků?

Keir Giles, expert na Rusko z Chatham House a autor knih o ruské invazi a zahraniční politice, se domnívá, že dronové útoky odkrývají mezery v ruské protivzdušné obraně. Podle něj při útocích nejde v první řadě o cíl, ale o symbolický význam. Kyjev prý usiluje o změnu v ruském myšlení.

„Ukrajina zjistila, že ruské veřejné mínění a postoje k válce jsou jednou z klíčových oblastí, na které se musí zaměřit, aby válku ukončila. Dokud může Rusko předstírat, že válka je něco, co se děje někdy jinde, nic lidovou podporu nenaruší,“ domnívá se Giles.

A nespokojenost Rusů údajně pozvolna roste. Nejméně jeden ruský vojenský blogger si měl stěžovat na to, že Moskva své budovy dostatečně nechrání.

„Úřady se pravděpodobně budou snažit hledat rovnováhu mezi potřebou potlačit domácí znepokojení nad pokračujícími útoky bezpilotních letounů hluboko v ruském týlu a tím, že prezident Vladimir Putin nadále odmítá plně mobilizovat ruskou společnost pro válku a její odpovídající důsledky,“ uvedl Institut pro studium války ve své nedávné analýze.

Co Ukrajina k útokům používá?

Pokud dronové údery skutečně páchá Kyjev, není zatím jasné, jaké stroje k tomu využívá. Ukrajina i Rusko detaily o útocích tají. Podle americké CNN má jít ale o levné drony domácí výroby. Nic nenasvědčuje tomu, že by Ukrajina k potenciálním útokům využívala techniku od NATO.

Přesto je na místě otázka, jak moc bude Severoatlantická aliance podobné výpady do vnitrozemí Ruska kvitovat. Řada spojenců poskytovala Kyjevu zbraně pod premisou, že se s nimi bude jen bránit.

Bílý dům minulý měsíc uvedl, že útoky v Rusku nepodporuje. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by takové vyjádření mělo znamenat odklon soustavné americké pomoci pro Ukrajinu.

„Nedá se úplně říct, jak se to bude vyvíjet. Ale určitě bychom měli očekávat, že přinejmenším tato úroveň demonstrací ruské zranitelnosti bude pokračovat,“ myslí si Giles.

Tagy: