Co znamená bezletová zóna nad Ukrajinou? Ve hře je částečné naplnění Zelenského přání

Ukrajinské letadlo nad Lvovem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prakticky od začátku války naléhá na NATO, aby nad jeho zemí zavedlo bezletovou zónu. Západ se ale obává, že by takové rozhodnutí uvrhlo svět do světové války. Proč? A jaký je rozdíl mezi částečnou a úplnou bezletovou zónou?

Z termínu „bezletová zóna“ se v posledních dnech stalo zaříkadlo, které neustále skloňují nejen prezident Zelenskyj, ale i američtí, britští státníci a další čelní představitelé NATO. Co ale znamená?

Základní definice termínu je vcelku jednoduchá. Nad oblastí, kde je bezletová zóna vyhlášená, nesmí létat vůbec žádná letadla ani další objekty, které se pohybují vzduchem. Tedy i například vojenské rakety.

Bezletová zóna ale není primárně spojená s vojenským konfliktem. Obyčejně je totiž takové pásmo vyhlášené například v blízkosti jaderných elektráren nebo továren, ve kterých se uchovává nebezpečný materiál.

Ve chvíli, kdy Ukrajina zažádala o bezletovou zónu nad celou zemí, vznikla ale docela jiná situace. Bezletové pásmo by se v tomto případě muselo vymáhat na Moskvě, a to nejspíše ze strany NATO nebo Spojených států. Pokud by Rusko na bezletovou zónu pokojně nepřistoupilo (což se vzhledem k probíhající válce nepředpokládá), muselo by NATO po schválení vzdušný prostor nad Ukrajinu chránit, a to i násilím.

NATO, USA a Velká Británie proto zavedení bezletové zóny nad východoevropskou zemí od začátku války odmítají. „Náš prezident má zodpovědnost nezatáhnout nás do přímého konfliktu s Ruskem, jadernou velmocí, a neriskovat válku, která by přesahovala hranice Ukrajiny i Evropy,“ komentoval to pro NBC americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Snažíme se ukončit válku na Ukrajině, ne rozpoutat ještě větší,“ dodal.

Lze ochránit aspoň humanitární koridory?

Ačkoli špičky NATO a USA opakují, že utvoření bezletové zóny nad Ukrajinou je prakticky nemožné, američtí analytici upozorňují, že se dá situace vyřešit kompromisem – a to vyhlášením částečné bezletové zóny. V čem by spočívala?

NATO by se v takovém případě zaručilo, že vytvoří bezletovou zónu nad humanitárními koridory a civilními cíli. Rusko by tedy „mohlo“ útočit letecky jen na vojenské cíle. Takové řešení navrhuje mezinárodní skupina expertů, která apeluje na amerického prezidenta Joea Bidena.

Vyzývají Bidenovu administrativu, aby „nad Ukrajinou vyhlásila částečnou bezletovou zónu a začala s ochranou humanitárních koridorů, na kterých se při jednáních shodli ruští i ukrajinští představitelé.“

„Lídři NATO musejí dát Rusku najevo, že nehledají přímou konfrontaci. Na druhou stranu ale musejí vyjasnit, že nebudou tolerovat ruské útoky na civilní oblasti,“ myslí si vojenští odborníci.

Tagy:
válka NATO Ukrajina letadla Volodymyr Zelenskyj USA Rusko bezletová zóna