Delon, Gott či hvězda Jurského parku. Jak se projevuje rakovina, kterou tyto celebrity trpěly?

Zleva: Karel Gott, Alain Delon a Sam Neill. Všem umělcům byl v života diagnostikován non-Hodgkinův lymfom.

Zemřel herec Alain Delon

Ačkoliv příčina smrti francouzského herce Alaina Delona dosud nebyla zveřejněna, veřejnost ví, že v posledních letech bojoval se zdravotními problémy. Jedním z nich byla rakovina, konkrétně B-buněčný lymfom, který je podtypem non-Hodgkinova lymfomu. Touto nemocí trpěl například Karel Gott, který nakonec podlehl akutní leukémii, diagnostikována byla také hvězdě filmu Jurský park Samu Neillovi. Jak se projevuje?

Zpráva o smrti 88letého francouzského herce mnohé zarmoutila, ale příliš nepřekvapila. Delonův špatný zdravotní stav se v médiích a na veřejnosti řešil několik posledních let. Sám uznávaný umělec prohlašoval, že podstoupí eutanazii a že se mu svět už hnusí.

ČTĚTE TAKÉ: Delona jsem pronásledoval, přiznal herec Trávníček. S hvězdou si chtěli prohodit role

Jak přesně ke skonu všestranného umělce došlo, rodina v prohlášení neuvedla. Vedle zdravotních komplikací, které souvisely s prodělanou mrtvicí v roce 2019, se Delon od roku 2022 potýkal také s rakovinou, konkrétně B-buněčným lymfomem, který je typem non-Hodgkinova lymfomu (NHL).

Celebrity popsaly svůj boj

Konkrétně se pod zkratkou NHL skrývá popis více než 75 různých typů rakoviny. Všechny spojuje fakt, že začínají v bílých krvinkách nazývaných lymfocyty. Lymfom může být buď agresivní a rychle rostoucí, nebo takzvaně indolentní, tedy pomalu rostoucí a nevyžadující okamžitou léčbu.

V mnohém se lymfomy od jiných druhů rakoviny liší – řadu případů v pozdním či pokročilém stadiu lze stále vyléčit. Na druhou stranu se někteří pacienti nikdy nevyléčí, zpravidla se však nejedná o rozsudek smrti, uvádí web Lymphoma.

Zkratka NHL spojuje také Alaina Delona, Karla Gotta, Sama Neilla či Jane Fondovou. Všem těmto umělcům – a dalším tisícům lidí na celém světě – byl v průběhu života diagnostikován lymfom.

Český slavík non-Hodgkinův lymfom porazil, o rok a půl později však jeho tělo bojovalo s novou nemocí: onemocněním krvetvorby neboli myelodysplastickým syndromem. Nakonec Gott podlehl akutní leukémii, v níž se nemoc „zvrtla“.

O diagnóze NHL a začátku podstoupení chemoterapie se se svými fanoušky v roce 2022 podělila také herečka Jane Fondová, která zazářila ve snímcích Příšerná tchyně, Julia či Kočky – právě v něm ztvárnila hlavní roli s nyní zesnulým Delonem.

„Jedná se o velmi dobře léčitelnou rakovinu. Osmdesát procent lidí přežije, takže mám velké štěstí. Mám také štěstí, protože mám zdravotní pojištění a přístup k nejlepším lékařům a léčbě,“ informovala na sociálních sítích s odkazem na komplikovaný zdravotnický systém v USA.

Příznaky se v mnohém liší

Mnohé také šokovalo prohlášení herce a hvězdy filmu Jurský park Sama Neilla v roce 2023, že trpí „divokým typem agresivního“ non-Hodgkinova lymfomu. Konkrétně byla umělci diagnostikována rakovina ve třetím stadiu už v březnu 2022. Pro BBC tehdy přiznal, že kvůli léčbě a zdravotnímu stavu nemohl pracovat, a tak začal psát memoáry, „aby se rozptýlil a měl důvod přežít den“.

ČTĚTE TAKÉ: Utrápené stáří herce Delona. Před smrtí řešil spory dětí o miliardový majetek. Zasahoval i soud

Britský herec prozradil, že ho na nemoc upozornily „hrudkovité žlázy na krku“. Právě nebolestivé zvětšené lymfatické uzliny, zpravidla na krku, v podpaží nebo v tříslech, bývají první známkou nemoci. Konkrétní příznaky následně závisí na místě postižení a velikosti nádoru, uvádějí lékaři z Interní hematoonkologické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Rozpoznání onemocnění bývá mnohdy složitější a pacient tak často vyhledá lékaře až v okamžiku pokročilého stavu anebo jsou-li přítomny další projevy choroby:

  • horečka nad 38 °C, jinak nevysvětlitelná
  • noční pocení, mnohdy s nutností výměny ložního prádla
  • větší úbytek hmotnosti a déletrvající slabost
  • kašel či dušnost
  • svědění kůže
  • otoky či bolest různých částí těla

Pacienti se nejčastěji řadí do věkové kategorie 60 až 70 let.

„V případě agresivního non-Hodgkinova lymfomu, který se vyznačuje rychlým průběhem, způsobuje již od začátku řadu potíží a musí se urychleně začít léčit. Dobře reaguje na léčbu chemoterapií a zářením,“ vysvětlují lékaři z Brna.

Mezi další specifické formy léčby se řadí transplantace kostní dřeně či cílená biologická léčba. Vždy záleží na tom, kdy je nemoc odhalena.

A co patří mezi významné riziko pro vznik lymfomu? Oslabení imunitního systému. „Platí, že stejně jako u ostatních nádorů lze částečně snížit i riziko vzniku lymfomů. U jejich určitých typů hrají roli i některé infekční, ať již virové nebo bakteriální, příčiny. Pokud jde o dědičnost, nedá se říct, že by lymfomy byly přímo dědičné. Lze však zdědit určité predispozice, které mohou i nemusí sehrát roli při vypuknutí nemoci,“ citoval web iDNES Marka Trněného, přednostu I. interní kliniky – kliniky hematologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Tagy: