Děti, na které se nezapomíná. Pomněnkový den připomněl léta ztracenou Míšu i Honzíka

Policisté ročně pátrají po 1500 dětech.

Pomněnkový den

Na 25. května připadá pomněnkový den, tedy Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Policisté připomínají smutné případy a věnují se také prevenci. Každý rok je totiž vyhlášeno pátrání po stovkách dětí. Řadu jmen dětí, které beze stopy zmizely, zná celá republika. Patří mezi ně Honzík z Prahy i Valerie.

Devítiletý Honzík z Prahy se ztratil už v roce 1998. Tehdy odešel z bytu v Podolí za svým kamarádem. Jenže k němu nedošel. Policisté prohledávali město i řeku Vltavu, marně. Dnes, pokud žije, je už dospělým mužem. Už 24 let zůstává jedním z nejznámějším případů zmizelých dětí v Česku. Mezinárodně je tím nejznámějším případ Maddie McCannové.

Mnozí si vzpomínají i na v té době teprve šestiletou Valerii Kvasničkovou z Prahy, která se pohřešuje od srpna 2018. Naposledy však byla spatřena v lednu téhož roku, půl roku o jejím zmizení úřady nevěděly. Jak se později ukázalo, Valerii týrala její babička, která ji a její dva sourozence měla v péči. Žena dostala za své činy později pravomocný trest osm let vězení.

O tom, co se stalo s její malou vnučkou, ale zarytě mlčí. Není ani jasné, zda je vůbec naživu. Probíhalo rozsáhlé pátrání, bohužel bez výsledku. I sebemenší detail, na který se mohlo před čtyřmi lety zapomenout, by nyní mohl být chybějícím dílkem ve skládačce jejího zmizení. Proto se případ Valerie stal součástí speciálního kalendáře, který mají k dispozici vězni v českých věznicích. O jejím zmizení se odsouzení dočetli v lednu.

Valerie však není jediná, která se stala součástí unikátní metody pátrání. Policistům nedává spát ani jméno Míša Muzikářová. Tehdy 13letá dívka se ztratila v roce 2017, kdy nedorazila do školy v Ústí nad Labem. Její zmizení bylo náhlé, nikdy dříve nebyla pohřešovaná. Pět let ji však nikdo neviděl.

Ročně se pátrá po 1 500 dětech

Řadu případů, kdy policisté žádali o pomoc veřejnost s pátráním po dětech, si lidé dosud pamatují. Stále však přibývají ty, kdy nejmladší beze stop mizí. „Ročně pátráme po zhruba 1 500 dětech,“ uvedl smutnou statistiku kriminalista.

V kampani, kterou ve středu policie zveřejnila, vystupuje díky svému příjmení také zpěvák Marek Ztracený. Připojily se ale i další známé osobnosti. Videa upozorňují zejména na šikanu, která je jednou z nejčastějších příčin útěků dětí. Jedná se zejména o nenávistné zprávy, takzvané „haty“ či „hejty“.

Děti pak často hledají samotu, například se odmítají vrátit ze školy domů, jenže mnohdy – hlavně ty mladší – nedomyslí nebezpečí, které při útěku hrozí.

Nezapomeň na mě

Historie Mezinárodního dne pohřešovaných dětí se datuje k roku 1979, kdy se v New Yorku 25. května ztratil teprve 6letý Ethan Patze. Odešel do školy a už se nikdy nevrátil. Případ společností otřásl natolik, že se jméno chlapce připomíná až do současnosti. Organizace zmizení chlapce každoročně připomínaly, až se tehdejší prezident USA Ronald Reagan rozhodl den Ethanova zmizení označit za Den pohřešovaných dětí.

Symbolem dne, kdy nejen rodiny vzpomínají na beze stopy zmizelé děti, se stala pomněnka. V angličtině totiž květina nese název „forget me not“, tedy v překladu „nezapomeň na mě“. Modrý kvítek tak v tento den každý rok připomíná neznámé osudy těch nejmenších. Za jejich zmizením může stát cokoliv. Nejčastěji se však jedná o únosy, ať už vlastními rodiči, či cizími osobami, útěky z domovů či pouhá ztracení dětí například po cestě domů. Bohužel, okolnosti zmizení mnohdy zůstávají záhadou.

Tagy: