Dima přežil útok ruského snipera, Mykola výbuch granátu. Život jim zachránila pomoc z Čech

S cílem vybrat 20 milionů korun na vybavení dvou polních nemocnic na Ukrajině vznikla sbírka.

Ukrajina: Moderní středisko dává naději zmrzačeným lidem

Dima, Mykola a Vladik. Tři muži, kteří se na různých místech Ukrajiny při její obraně ocitli v ohrožení života, mají jedno společné – stále dýchají díky štědrosti Čechů. Ať už se jednalo o vojenské vybavení v podobě helmy či ochranné vesty nebo zdravotnický materiál jako turniket na zástavu krvácení, tyto věci na Ukrajinu dorazily díky iniciativě Pomozte Ukrajině projektu Paměti národa. Nezisková organizace Post Bellum, která za projektem stojí, se spojila s crowdfundingovou platformou Donio s cílem vybrat dvacet milionů korun na vybavení dvou polních nemocnic v Doněcké oblasti.

Pro někoho jeden příspěvek i v hodnotě 50 korun může ve výsledku znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Své o tom vědí Dima, Mykola a Vladik, kteří nadále dýchají díky sbírce Pomozte Ukrajině od projektu Paměť národa.

ČTĚTE TAKÉ: Požadavky Ruska je třeba odmítnout, říká Baar. Změna hranic silou by vedla ke světovému konfliktu

Dima jako zázrakem přežil několik zásahů ruského snipera u Bachmutu. Zachránila ho přilba, která byla předtím společně se 6523 dalšími pořízena díky sbírce Pomozte Ukrajině s Pamětí národa. Dima vyřizuje obrovské poděkování všem, kteří se na jeho helmu složili a pomohli mu tak zachránit život,“ citují příběh muže organizátoři nové sbírky s názvem „Nebuď pasivní, zachraň život“.

Záchrana dorazila o 14 dní dříve

I druhý z mužů před smrtí ochránilo vojenské vybavení, které na frontu zamířilo díky pomoci z Česka. „Mykola zasáhly desítky železných úlomků, když poblíž jeho stanoviště v Charkovské oblasti dopadl ruský dělostřelecký granát. Život mu zachránila vesta s přilbou, na kterou desetitisíce z vás přispěly ve sbírce Pomozte Ukrajině s Pamětí národa. Bez nich by šanci přežít neměl,“ uvádí.

Na druhé straně Vladikovi zachránilo život zdravotnické vybavení.

„Ve válce je od začátku ruské invaze, dříve pracoval jako pošťák. Při útoku na ruské pozice u Vuhledaru šlápnul na minu, která mu utrhla jednu nohu v lýtku. Vladikův život zachránily turnikety na zastavení krvácení, které mu jeho spolubojovníci pod palbou okamžitě nasadili. Turnikety se k jednotce dostaly o dva týdny dříve díky sbírce Paměti národa. Vladik se učí chodit s protézou a chce se vrátit do boje,“ sdělují.

Nyní se nezisková organizace Post Bellum s projektem Paměť národa a ve spolupráci s Doniem zaměřuje na vybavení dvou polních nemocnic. „Pomozte nám je vybavit, aby šance na přežití dalších raněných byly ještě vyšší,“ vzkazují.

Zdravotnická zařízení se nacházejí zhruba patnáct až dvacet kilometrů od linie bojů v Doněcké oblasti. Od zahájení provozu v létě minulého roku zde dosud zdravotníci zachránili více než pět tisíc vojáků. Situaci však komplikuje chybějící kvalitní zdravotní vybavení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Návrat dětí a bezpečné přístavy i elektrárny. Na čem se státy (ne)shodly na summitu o Ukrajině

Z cílové částky dvacet milionů korun by organizátoři rádi uhradili ohřívač tekutin, operační světla, plazmový sterilizátor chirurgických nástrojů, kardiopumpu, elektrické chirurgické nástroje, sady na zevní vojenskou fixaci, elektrochirurgický generátor, sanitku, obrněné záchranářské vozidlo a pozemní dron pro obě zdravotní zařízení.

„Po neuvěřitelně úspěšných sbírkách na neprůstřelné vesty, generátory, drony a Land Rovery nyní přicházíme s velkou prosbou. Pomozte nám vybavit polní nemocnice. Viděli jsme na vlastní oči obrovské utrpení zraněných vojáků. Lékařům a paramedikům dochází nejen léky, ale i základní zdravotnické vybavení, které zachraňuje životy. Jsme v úzkém kontaktu s lékaři a veliteli jednotek – a díky tomu víme přesně, co potřebují,“ uvedl Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum a zakladatel projektu Paměť národa.

„Teď je nesmírně důležité dodat na Ukrajinu nejen munici, ale právě i vybavení polních nemocnic. Pomáháme Ukrajině vybojovat svobodu, ale i zachránit životy zraněným hrdinům. Nesmírně si vaší finanční pomoci vážím,“ dodal.

Pokud se i vy chcete do výzvy zapojit, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio. Podpořit iniciativu můžete také nákupem mikiny s textem „Nejsem pasivní“.

Tagy: