Velká týdenní předpověď: Připravte si bundy a deštníky, na Česko se ženou silné bouřky

V Česku se budou hodit deštníky. (Ilustrační foto)

Počasí 31.7.2023 7:35

Česko čeká ochlazení. Nejvyšší teploty se v prvním srpnovém týdnu budou pohybovat okolo 23° C. Meteorologové očekávají občasné přeháňky a déšť, ojediněle se mohou vyskytnout i silné bouřky. Podobné vyhlídky pokračují až do poloviny srpna.

Ze západní do střední Evropy bude postupovat frontální systém, jehož teplá fronta částečně ovlivní počasí u nás. V pondělí bude oblačno až polojasno, na severu Čech až zataženo s občasným deštěm. Ve zbytku území se přeháňky vyskytnou jen ojediněle a k večeru jich bude ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou na 20 až 24 °C, na jižní Moravě až na 27 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který bude večer přechodně slábnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další tornádo v Česku? Z temných mračen se utvořil vír. To jsem v životě neviděl, říká svědek

Noc na úterý bude oblačná až zatažená. V Čechách se od západu místy vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 17 až 13 °C, vát bude většinou mírný jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Situaci ve vašem kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Zataženo až oblačno předpovídají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu také na úterý. Zpočátku se v Čechách a postupně i na Moravě a ve Slezsku vyskytne déšť a ojediněle i bouřky. Srážek a částečně i oblačnosti bude ale k večeru ubývat. Teploty vystoupají na 18 až 23 °C. Vát bude mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který zejména v Čechách dosáhne v nárazech rychlosti kolem 15 m/s. Večer ale bude částečně slábnout.

Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle se vyskytnou přeháňky. V Čechách bude odpoledne a večer od západu přibývat oblačnosti a srážky budou četnější. Nejvyšší teploty dosáhnou na 21 až 25 °C, na jihu Moravy až na 27 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní, na Moravě a ve Slezsku postupně až jižní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, k večeru přechodně zeslábne.

Oblačno až zataženo bude také ve čtvrtek. Na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 21 a 25 °C, na západě okolo 19 °C. Vát bude mírný jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který večer zeslábne.

Oblačnou až zataženou oblohu očekávají meteorologové také v pátek. Místy se vyskytnou déšť nebo přeháňky a ojediněle také bouřky. Teplota vystoupá na 19 až 23 °C. Podobné počasí bude panovat také v sobotu a neděli, kdy se ale ještě ochladí, a to na 16 až 21 °C.

Výrazné změny meteorologové neočekávají ani v druhém srpnovém týdnu. „Tak do poloviny srpna budeme teplotně pod normálem a srážkově pravděpodobně nad normálem, nelze očekávat nějaké tropické teploty,“ sdělil meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Počasí v posledních dnech přeje houbám a pršet bude dál. Mykolog prozradil, kdy začnou růst

Tagy: