Ohnivé peklo v Rusku. Do domu vlétlo vojenské letadlo. Zemřelo 15 lidí, další se pohřešují

Na obytnou budovu v ruském městě Jejsk spadl ruský vojenský letoun Suchoj Su-34.

Na obytnou budovu v ruském městě Jejsk spadlo vojenské letadlo

Počet obětí po pondělním pádu ruského bombardéru Su-34 na obytný dům v Jejsku na jihu evropského Ruska stoupl na 15. Dalších 28 lidí je zraněných, uvedly v úterý podle agentury TASS místní úřady. Předchozí bilance neštěstí činila 14 mrtvých a 19 zraněných. Záchranáři ukončili prohledávání trosek. Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnější příčinou havárie letadla technická závada, uvedla agentura Interfax.

„Zemřel zraněný s popáleninami,“ uvedla k 15. oběti leteckého neštěstí zástupkyně gubernátora Krasnodarského kraje Anna Miňkovová. Zraněno bylo podle ní 28 osob, z nichž tři jsou ve vážném stavu. Mezi 15 zemřelými byly tři děti, dodala.

Podle ministerstva pro mimořádné situace se z domu, který po pádu letadla zachvátil požár, podařilo zachránit 68 lidí. Evakuováno bylo více než 360 obyvatel. Mezi zraněnými jsou i dvě těhotné ženy a mezi čtyřmi těžce zraněnými i dvě děti, poznamenal list Kommersant na svém webu.

Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev v úterý odpoledne oznámil, že v místě dopadu vojenského letounu byly dokončeny pátrací a záchranné práce. Evakuovaní obyvatelé neporušených vchodů budovy se mohou vrátit domů, podle něj tak již učinilo bezmála 140 rodin.

Stíhací bombardér Su-34 se podle předběžných poznatků zřítil v pondělí večer při cvičném letu kvůli požáru motoru během vzletu. Oba piloti se stačili katapultovat. Podle úřadů se letoun zřítil na vícepodlažní dům, ale nevybuchl. Kvůli úniku paliva ale vypukl požár.

„Vyšetřování v současné době považuje za hlavní verzi havárie technickou závadu letadla,“ uvádí se ve zprávě ruského vyšetřovacího výboru, tedy kriminální ústředny. Podle ministerstva obrany nehodu zapříčinil požár jednoho z motorů při vzletu.

Nepotvrzené záběry na sociálních sítích ukázaly velkou ohnivou kouli, která vylétla z několikapatrové budovy. Plochu požáru ministerstvo pro mimořádné situace odhadlo na 2 000 čtverečních metrů. Poškozeno bylo 72 bytů, uvedla agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. V rozlehlém domě či spíše obytném bloku žilo na 600 osob. Stav domu nyní posoudí úřední komise.

Jejsk leží v ruském Krasnodarském kraji, zhruba 70 kilometrů jihovýchodně od ukrajinského přístavního města Mariupolu, které okupuje ruská armáda. Agentura DPA upozornila, že Jejsk leží natolik blízko frontě na Ukrajině, že letouny odtamtud mohou startovat i na bojové mise. Kvůli blízkosti ukrajinskému bojišti mají nyní v okolí Jejsku zákaz létat jiná než vojenská letadla. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev vyhlásil v Jejsku stav nouze.

Prezident Vladimir Putin nařídil šéfovi Krasnodarského kraje, ministru pro mimořádné situace a ministru zdravotnictví, aby se neprodleně vypravili na místo neštěstí a poskytli nezbytnou pomoc přeživším. Vyšetřování případu zahájila ruská prokuratura.

Tagy: