Mladíci chtěli utéct z taxíku bez placení, ale tvrdě narazili. Podobných případů přibývá

Útěk z taxi před placením

Útěk z taxi před placením

Práce taxikářů v principu obnáší odvézt klienta z bodu A do bodu B. Čím dál častěji ale musejí profesionální šoféři v Čechách prokazovat i to, že jsou v dobré fyzické kondici. Množí se totiž případy, kdy jim klienti utíkají bez zaplacení.

Zákazníci si objednají taxi, nechají se odvézt i desítky kilometrů, pak využijí nestřežený moment a utečou. Jednoho takového zachytily záznamy z autokamery.

Incident se odehrál v Plzni na Borech poblíž velkého nákupního centra. Klient požádal taxikáře, aby mu zastavil, a pak zničehonic z auta utekl. „V poslední době přibývají případy, kdy se zákazníci snaží utéct bez zaplacení, v takových situacích mnohdy pro zákazníka vyběhneme,“ uvedl majitel taxislužby Eldar.

Někteří šoféři mají štěstí a prchajícího se jim podaří chytit. Příkladem je incident z obce Tymákov. Dva mladíci se nechali odvézt a spoléhali na to, že když z auto narychlo opustí bez zaplacení, řidič je nebude pronásledovat. Přepočítali se. „Doběhl jsem je, dotáhl zpátky a zaplatili mi celou částku,“ popsal majitel Hop Taxi.

Pokud zákazník odmítne zaplatit, volejte policii

Bránit se takovým vykukům je složité, taxikáři totiž nemohou klienty zamknout v autě, nebo po nich chtít doklad totožnosti jako zástavu. „Prakticky jediná ochrana proti tomuhle činu je vzít si zálohu dopředu, nebo požadovat po tom zákazníkovi kauci,“ uvedl dopravní expert Richard Topinka.

„Například v New Yorku si zákazník nastoupí na zadní sedadlo, dopředu si sednout není možné, poté se vozidlo zamkne a teprve po zaplacení odemkne,“ popsal.

Když někdo opustí taxi bez zaplacení, je podle policistů důležité vždy případ nahlásit. Vyšetřovatelé jej většinou vyhodnotí jako přestupek a předají příslušnému správnímu orgánu k projednání. Pokud by zákazník udělal v taxíku vyšší útratu než 10 tisíc korun a utekl bez zaplacení, jednalo by se už o trestný čin a dotyčný může skončit před soudem.

Tagy: