Ukrajinští uprchlíci chtějí pracovat i ve zdravotnictví. Překážkou může být jazyk

Ukrajinští uprchlíci

Kdy budou ukrajinští lékaři léčit

Od pondělí u nás mohou Ukrajinští uprchlíci začít legálně pracovat a podle Úřadu práce o to mají zájem. Kde to ale bude o poznání komplikovanější, než v jiných odvětvích, je zdravotnictví. Vedle ověření odborných znalostí je podle nemocnic zatím překážkou také neznalost jazyka.

Jednou z Ukrajinek, která chce v Česku pracovat ve zdravotnictví, je i Svitlana. V Kyjevě pracovala jako lékařka na ORL. Pokud by to šlo, ráda by svou profesi vykonávala i u nás. Její velkou výhodou může být, že česky se už v minulosti učila.

„Teď mám hodně špatnou úroveň a nedomluvím se s pacientem česky. Myslím, že potřebuji tak dva nebo tři měsíce,“ odhaduje.

Nadja Dubská je v Česku přes 20 let, původem je ale také z Ukrajiny. Podle ní je možné se bez předchozí znalosti jazyka do systému zapracovat do jednoho roku. „Když jsme studovali medicínskou školu, tak jsme studovali latinský a anglický jazyk a některá slova doteď v té latině používáme. Neměla jsem v tom problém, protože diagnóza je na stejné úrovni,“ vysvětluje Nadja.

Sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by ocenil, kdyby mohli ukrajinští zdravotníci co nejrychleji začít pracovat. Nejdřív je ale potřeba prověřit, zda jsou k tomu způsobilí. „Na čestné slovo samozřejmě nemůžeme z logiky věci nechat kolegu z Kyjeva, který je třeba neurochirurg, nebo kolegyni z Kyjeva, která je neurochirurg, operovat u nás pacienty. Ale chceme aby do toho systému vstoupili,“ uvedl Válek v pátek.

Možné začlenění ještě před schválením legislativy

Pražská radnice si dovede představit ukrajinské zdravotníky v nemocnicích i před schválením příslušné legislativy. „Umím si představit nabrat tyto zdravotníky, lékaře, zdravotní sestry a využívat je na pozicích, které nejsou ty odborné, tak aby pracovali po boku lékařů nebo zdravotních sester,“ říká radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Nově příchozím Ukrajincům jsou otevřené i nemocnice. Všeobecná fakultní nemocnice už avizovala, že bude případy posuzovat individuálně. „Naše oddělení styku s těmito pracovníky musí posoudit, do jaké míry jsou schopni rozumět češtině a naopak. Podle toho se pak pro ně najde pracovní zařazení,“ vysvětluje její mluvčí Marie Heřmánková.

Pražská záchranka výhledově počítá s tím, že nově příchozí Ukrajinci by mohli fungovat například v rámci stanových měst, pokud by se začala stavět. „Dokážeme si představit, že by v budoucnu přišly požadavky na rozšíření působnosti, že bychom tyto sestry velmi rádi využili,“ uvádí tisková mluvčí Jana Poštová.

Ministerstvo chce přístup ukrajinských uprchlíků do zdravotnictví koordinovat na úrovni Evropské unie. I kvůli tomu by do Prahy měla ve čtvrtek přijet eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví Ukrajina Vlastimil Válek uprchlík Česko Úřad práce České republiky zdravotnický pracovník Ukrajinka