Brno jako první zavádí dopravní novinku. Přetahovanou o zónu v centru řeší nezvyklá značka

Sdílená zóna v Brně

Sdílená zóna v Brně

Novinka letošního roku – sdílená zóna. Tak je označena oblast, kde mohou auta jezdit maximálně rychlostí 20 kilometrů v hodině a volně se v ní pohybují i chodci, cyklisté a další účastníci silničního provozu. Jako první ji zavedli v Brně před hlavním nádražím, kde v pondělí instalovali nové značení.

Sdílená zóna je od prvního ledna novinkou v zákoně. Na první instalaci zbrusu nová značka nečekala dlouho. Před brněnským hlavním nádražím ji namontovali v pondělí ráno. „Sdílená zóna je účinná od soboty, nicméně dopravní značení bylo instalováno dnes, tedy 22. ledna,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

ČTĚTE TAKÉ:  V Brně se rozhořely spory ohledně prostoru před nádražím. Ve hře je i unikátní řešení

Nebyl to ale původní plán. Nejdříve tady magistrát zavedl pěší zónu, tu ale kraj zrušil. „Město Brno dostatečně neodůvodnilo, proč by chodci v tomto daném úseku měli mít větší ochranu. Navíc na křižovatce za viaduktem na začátku Křenové ulice začaly vznikat další kolony,“ vyjádřila se mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotová.

Sdílená zóna na rozdíl od pěší zóny nezakazuje vjezd řidičům aut. Kvůli zákazům se však na ulici Nádražní dostanou pouze rezidenti z blízké oblasti, dopravní obsluha a policie. Ve sdílené zóně chodci nemají přednost před vozidly, ale musí se s účastníky provozu vzájemně respektovat. Přednost tu má pouze tramvaj.

„Řidiči mají maximální dovolenou rychlost dvacet kilometrů v hodině. Hlavní je, že ta lokalita je sdílená, tudíž tady chodí chodci, jsou tady cyklisté, také řidiči a všichni by na sebe měli dávat pozor,“ sdělil Poňuchálek.

Od první sdílené zóny v republice brněnský magistrát očekává snížení hustoty provozu v prostoru před nádražím a zároveň bezpečnější přístup chodců k zastávkám hromadné dopravy.

Tagy:
Brno Jihomoravský kraj hlavní nádraží sdílená zóna Magistrát města Brna