Dostálová proti SPD: Nemůžeme slíbit, že Green Deal zrušíme lusknutím prstu. To je nereálné

Klára Dostálová

Korespondenční volba

Nechci lidem lhát, nemůžeme slíbit, že Green Deal lusknutím prstu zrušíme – to je prostě nerealistické. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla lídryně hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Klára Dostálová. Zároveň však zdůraznila, že současná podoba unijního zeleného údělu potřebuje zásadní revizi. „Budeme muset zatáhnout za záchrannou brzdu, aby Evropa sama sebe nezničila,“ dodala Dostálová. Jedinou parlamentní stranou, která volá po úplném zrušení Green Dealu, je SPD.

Zkusme si trochu zatipovat. Na kolik mandátů hnutí ANO v eurovolbách dosáhne?
Budeme obhajovat šest mandátů, takže cokoliv většího než číslo šest budu považovat za úspěch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pohár přetekl, Novotného nestačí jen odsoudit, míní Havlíček. Požádal premiéra, aby se distancoval

Vy budete figurovat na prvním místě kandidátky. Není vám líto, že se nyní v uvozovkách uklidíte do Bruselu? Za necelý rok a půl by se měly uskutečnit sněmovní volby. Teoreticky byste pak mohla být znovu ministryní ve vládě, kterou by skládalo hnutí ANO.
S panem předsedou Babišem jsme si toto vyříkali hned na začátku. Chci být pro voliče maximálně čitelná. Mé ambice stát se europoslankyní jsou jednoduše vysvětlitelné. Až 70 procent české legislativy dnes vzniká na půdě Evropské unie. V Evropském parlamentu přitom máme zástupce, kteří nemají zkušenosti s exekutivou. Myslím, že za české zájmy v EU by měli bojovat politici, kteří si prošli státní správou. Jakmile evropská legislativa přijde do České republiky, budeme už moci jen nadávat. Ke změnám musí dojít ještě v Bruselu.

Má za vás hnutí ANO na post ministryně pro místní rozvoj nějakou náhradu?
Bavili jsme se o tom. Často říkám, že ministerstvo pro místní rozvoj je taková maminka obcí. Šéfem toho resortu tak může být kterýkoliv úspěšný komunální politik – starosta, primátor či hejtman by se té role určitě zhostili adekvátně.

Máte už nějaké konkrétní jméno?
Konkrétní jméno vám nyní neřeknu. Sama se nadále budu účastnit schůzek naší stínové vlády. A každému ministrovi pro místní rozvoj – ať už bude z kterékoliv strany – budu přítelem na telefonu. Vždy mi půjde o Česko. Zároveň bych chtěla trošku upozadit politikaření. Neměli bychom vést žabomyší spory.

Ve veřejném prostoru se hodně mluví o tom, že červnové eurovolby budou vskutku přelomové, ať už jde o migraci, energetickou politiku či ruskou agresi na Ukrajině. Která témata EU jsou pro hnutí ANO nejdůležitější?
Ta nejdůležitější témata jste v podstatě vyjmenoval. A ano, ty volby budou skutečně přelomové. Budeme muset zatáhnout za záchrannou brzdu, aby Evropa sama sebe nezničila. Velmi důležitá bude revize Green Dealu. Nechci lidem lhát. Nemůžeme slíbit, že Green Deal lusknutím prstu zrušíme. To je prostě nerealistické. Je třeba, abychom se přizpůsobili klimatickým změnám. Musíme to ale dělat s rozumem a rozvahou. Dohoda musí reflektovat aktuální situaci ve světě. Ne, že si Evropa pod sebou podřeže větev a začne být závislá na asijských zemích a Spojených státech. EU se musí chytnout za nos a říct si, že závislost na jiných zemích není ta správná cesta. Musíme zabezpečit naše surovinové zdroje a zajistit vlastní energetický mix či soběstačnost v potravinářství nebo v léčivech.

VIDEO: Kolik nelegálních migrantů proudí ročně na území Evropské unie?

Dalším důležitým bodem je migrační pakt. Ten musíme zásadním způsobem přepracovat, aby řešil příčiny migrace, a nikoliv až následky. Očekávám, že se obsazení Evropského parlamentu po eurovolbách výrazně promění a mnoho států bude revizi migračního paktu prosazovat s námi. Je třeba hájit ochranu vnějších hranic, efektivní návratovou politiku, boj s pašeráky i spolupráci se třetími zeměmi, aby azylová řízení neprobíhala na půdě Evropské unie. Ještě bych zmínila poslední věc – je nejvyšší čas vyslat apel, aby Evropa nechala lidi žít. Nespokojení občané Evropy totiž nikdy nemohou aktivně přispívat k tomu, abychom byli prosperujícím kontinentem.

O zmíněných tématech by podobně mluvili i zástupci ODS. Proč by měl člověk volit ANO, a nikoliv třeba kroužkovat představitele ODS na kandidátce Spolu?
My jsme čitelní. Část koalice Spolu chce odevzdat právo veta do Bruselu, část ne. Jedni chtějí přijmout euro, druzí ne. Někteří migrační pakt podpořili, jiní jsou proti. Co si o tom má volič myslet? Ta koalice je naprosto nesourodá.

Čím více lidí z jedné politické strany bude součástí jedné frakce, tím silnější budou mít mandát k tomu, aby bojovali za české zájmy. Hnutí ANO je jednotné uskupení, které patří do jedné frakce. ODS patří do jiné unijní frakce než lidovci s TOP 09. Už v tomto ohledu se mandát u Spolu oslabuje. Oni navíc tvrdí, že jejich hlavním cílem je porazit hnutí ANO, to mi přijde směšné. My skutečně chceme hájit české zájmy a české občany.

Celý rozhovor s Klárou Dostálovou si budete moci přečíst již v sobotu ráno na webu CNN Prima NEWS. Lídryně hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu a místopředsedkyně Sněmovny se například rozpovídala o sporech s koalicí Spolu i o svém postoji k ruské invazi na Ukrajinu. Dostálová rovněž prozradila, kdy vstoupí do hnutí ANO.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Green Deal je o přežití na této planetě, řekl Farský. Totální šílenost, zrušme ho, vyzval Mach

Tagy: