Dva bulharští policisté zemřeli. Řidič autobusu s migranty do jejich vozu narazil úmyslně

Migrace do unijních zemí opět na vzestupu

Slovensko hlásí problémy s uprchlíky

Jak se ukazuje, počet migrantů na balkánské cestě opět prudce narůstá. A zvyšuje se také jejich agresivita. V Bulharsku ve čtvrtek přišli o život dva policisté, když se snažili zastavit autobus plný syrských migrantů. Řidič autobusu nejen že hlídce nezastavil, ale úmyslně do jejího auta narazil.

Autobus s migranty ujel několika policejním hlídkám, které se ho na cestě od tureckých hranic snažily zastavit. Kolem páté ráno vjel do Burgasu, kde se ho snažila zadržet další hlídka. Z jejího auta zbyl jen šrot, dva mladí policisté byli na místě mrtví.

„Den v Burgasu dnes začal tragicky. Dva naši policisté zemřeli, když statečně vykonávali svou službu. V mých očích jsou to hrdinové a jejich příbuzným upřímně vyjadřuji soustrast,“ popisuje Dimitar Nikolov, starosta přímořského Burgasu.

Autobus převážel 47 uprchlíků mířících z Turecka do Evropy. Při nehodě se nikomu z nich nic nestalo. Řidič a jeho komplic z místa utekli. Policisté je ale během několika hodin zadrželi. Oba jsou Syřané se statusem uprchlíka v Bulharsku.

Podle bulharského ministra vnitra, Ivana Demerdžieva je situace kritická. „Oni nám vyhlásili válku a my jim odpovíme také bojem všemi dostupnými prostředky. Policie provede kontroly ve všech uprchlických střediscích, právě tam se pašeráci rekrutují.“

Podobný, i když méně tragický boj, svádějí policisté s nelegálními uprchlíky také na Slovensku. Střelba tam před několika dny doprovázela honičku, kdy policisté pronásledovali auto s rakouskou poznávací značkou. Ani prostřílené pneumatiky ho však nezastavily. Podle slovenské policie došlo během pronásledování k dopravní nehodě, jejímž následkem byla tři poškozená policejní auta a dva zranění policisté.

Z havarované dodávky policisté vyvedli 12 mladíků původem ze Sýrie a Tuniska. Směřovali prý do Německa. Celkem už na Slovensku zadrželi od začátku roku na dva tisíce ilegálních běženců.

Podle Denisy Bárdyové, mluvčí policejního prezidenta, i Slovensko pociťuje zvýšený migrační tok. „Nejsme ale pod takovým tlakem jako například Maďarsko, kde policie týdně zadrží až šest tisíc nelegálních migrantů,“ dodala.

Tagy: