Od Fialy slyšíme častěji slovo SPOLU než ODS. Stal se českou Merkelovou, míní Korecký

Komentátor Mladé fronty DNES Miroslav Korecký v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS

K VĚCI 17.8.2023

Premiér Petr Fiala (ODS) se stal takovou českou Angelou Merkelovou. Uhlazuje spory v koalici SPOLU a vytváří široké politické spektrum, které tu má setrvat několik volebních období, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS komentátor MF DNES Miroslav Korecký. Nynější nízkou podporu vlády nepovažuje v tomto kontextu za až tak velký problém. A oznámenou kandidaturu bývalé kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové do Evropského parlamentu vnímá jako dobrý krok od hnutí Starostů a nezávislých (STAN).

Koalici Spolu si Fiala podle Koreckého vzal jako svůj dlouhodobý politický projekt. „Mnohem častěji od něj slyšíme slovo Spolu než slovo ODS, stal se takovou českou Angelou Merkelovou (bývalou německou kancléřkou, pozn. red.),“ vysvětlil s tím, že Fiala v koalici mírní spory a snaží se vytvořit dlouhodobě fungující široké politické spektrum. „Má to být projekt na několik volebních období a není nemožné, že se mu to podaří. Vláda je sice na minimu, ale do parlamentních voleb je daleko,“ doplnil Korecký.

ČTĚTE TAKÉ: Kandidatura Nerudové do EP? Přinese svěží vítr, Evropa potřebuje nový impulz, zní reakce

Podle nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vládě plně důvěřují pouze dvě procenta lidí. „Takhle nízká důvěra byla v Česku vidět jedině v situacích, kdy byly obrovské vládní kauzy,“ řekl Korecký. Podle něj se ale nyní děje něco podobného jako za vlády Andreje Babiše. „Když začal covid, vystřelila popularita kabinetu nahoru, protože když je společnost v nebezpečí, semkne se krátkodobě kolem vlády, podobně jako tomu bylo na začátku války na Ukrajině u kabinetu Petra Fialy,“ vysvětlil komentátor s tím, že v obou případech začala důvěra rychle klesat.

Současný stav proto nepovažuje za něco nenormálního, i proto, že jsme v polovině volebního období. „Fiala má štěstí, že vláda nečelí tak obrovským politickým problémům,“ sdělil Korecký a dodal, že svůj podíl na tom má právě i premiér, který je dobrý a zkušený vyjednávač schopný udržet v kabinetu konsenzus. „Letní kauzy, které proběhly, jako byla například primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a její fotka s bílým práškem, jsou spíše úsměvné,“ doplnil.

Fakt, že podpora vlády dramaticky klesla, je podle Koreckého dán tím, že s ní lidé spojují své ekonomické problémy. „Lidem se žije hůře a s konsolidačním balíčkem to bude ještě horší,“ podotkl. Na druhou stranu opozice neposiluje. „Fialovu vládu lidé negují, ale přitom masově nepřecházejí k jiným stranám, že by Babiš najednou hlásil 45procentní podporu. Nové politické projekty také nemají mnoho hlasů,“ konstatoval Korecký.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK Češi příliš nepodporují investice do vojenské techniky. Na rozdíl od přílivu financí do zdravotnictví, které schvaluje 96 procent dotázaných, nebo vzdělání (93 %), je u armády takto naladěno pouze 48 procent obyvatel, zatímco 46 procent se vyslovuje proti. „Bezpečnostní politika a zbrojení jsou velmi emocionální věci a vláda vojenské investice nevysvětluje dobře. Vše odůvodňuje pouze strašákem jménem Vladimir Vladimirovič Putin, tedy ruským prezidentem,“ řekl Korecký s tím, že kabinet by v tomto ohledu měl říkat, že je potřeba mít spojence, kteří nám pomohou se před Putinem či „podobným bláznem“ ochránit. A kvůli nim musíme dávat více peněz armádě.

Nerudová je pro STAN výhra

V čele kandidátky hnutí Starostové a nezávislí (STAN) pro volby do Evropského parlamentu by měla stanout Danuše Nerudová. Podle Koreckého je výraznou osobností a její rozhodnutí kandidovat je dobrou zprávou pro STAN. „V prezidentských volbách získala poměrně slušný počet hlasů a dobrá byla i její volební kampaň. STAN budou nyní muset ostatní strany vnímat jako vážného soupeře v evropských volbách,“ konstatoval s tím, že Nerudová bude cílit na proevropsky orientované lidi, kteří k těmto volbám často chodí.

Tagy: