Ve Francii zatkli podezřelého z vraždy Chášukdžího. Novinář zemřel na saúdském konzulátu

Policie na pařížském letišti Charlese de Gaullea v úterý zatkla muže podezřelého z vraždy saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášukdžího. Informovala o tom francouzská rozhlasová stanice RTL. Členové komanda ze Saúdské Arábie Chášukdžího brutálně zavraždili v říjnu 2018 na konzulátu této blízkovýchodní země v Istanbulu.

RTL uvedla, že policie 33letého podezřelého jménem Chálid Utajbí zadržela v úterý ráno, když chtěl nastoupit do letadla mířícího do Rijádu. Jde o někdejšího příslušníka královské gardy odpovědné korunnímu princi Muhammadovi bin Salmánovi. Patří do skupiny občanů Saúdské Arábie hledaných Interpolem v souvislosti s vraždou opozičního novináře. Podle justičních zdrojů, na které se odvolává RTL, francouzské úřady zahájily kroky k vydání Utajbího do Turecka.

„Vítám zatčení jednoho z Džamálových vrahů ve Francii,“ napsala na Twitteru novinářova snoubenka Hatice Cengizová. „Francie by ho za jeho zločin měla soudit, nebo ho vydat do země, která je schopná a ochotná skutečně vyšetřovat jak jeho, tak člověka, který vydal rozkaz Džamála zavraždit,“ dodala.

Šéfka lidskoprávní organizace Amnesty International Agnès Callamardová a někdejší zvláštní vyšetřovatelka OSN pro případ vraždy Chášukdžího uvedla, že zatčení podezřelého muže by mohlo znamenat průlom. „Pokud jde o toho samého muže, který je zmiňován na různých sankčních seznamech a v mé zprávě (z vyšetřování), pak byl tehdy v rezidenci konzulátu,“ napsala na Twitteru.

Americké tajné služby letos koncem února zveřejnily zprávu, podle které Muhammad bin Salmán, de facto vládce Saúdské Arábie, operaci s cílem zajmout nebo zabít Chášukdžího schválil. Bin Salmán jakékoli spojování s brutálním činem odmítá.

Novinář Chášukdží, který žil od roku 2017 v USA, psal názorové sloupky kritické vůči korunnímu princi pro americký deník The Washington Post. Komando spojované s korunním princem novináře zabilo 2. října 2018 na konzulátu v Istanbulu, kam si šel Chášukdží pro dokumenty ke svatbě s Cengizovou. Rijád zprvu tvrdil, že novinář z budovy odešel, po dvou týdnech přiznal, že tam byl zabit. Jeho tělo se nenašlo, podle turecké policie byl zřejmě rozčtvrcen.

Saúdská Arábie za tuto vraždu odsoudila několik lidí k trestu smrti, který posléze zmírnila. Také Turecko obžalovalo v souvislosti s vraždou Chášukdžího 26 obyvatel Saúdské Arábie, které soudí v nepřítomnosti. Jedním z nich je v úterý zatčený Chálid Utajbí. Minulý měsíc turecká justice vyzvala saúdské úřady, aby jí sdělily, zda někteří z obžalovaných tureckou prokuraturou, mezi nimiž jsou i zástupce konzula a atašé, už byli odsouzeni v Saúdské Arábii.

Nejmenovaný saúdskoarabský činitel v úterý agentuře Reuters řekl, že v případě zatčení ve Francii jde o „případ mylné identity“ a že všichni odsouzení v tomto případě si své tresty odpykávají v Saúdské Arábii.

Tagy: