Scholz se chová jak trucující jitrnice. Nejsme ve školce, zuří ukrajinský velvyslanec

Německý kancléř Olaf Scholz

Válka na Ukrajině (4.5.2022 9:00)

Ukrajinský velvyslanec v Berlíně Andrij Melnyk se pořádně opřel do německého kancléře Olafa Scholze. Nazval ho „trucující jitrnicí“ kvůli tomu, že nechce navštívit Kyjev. Německý politik totiž nevyužil ukrajinskou pozvánku do hlavního města poté, co Volodymyr Zelenskyj odmítl návštěvu prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

Začátkem dubna chtěl Steinmeier po vzoru dalších evropských státníků navštívit ukrajinský Kyjev. Zelenskyj ale tehdy řekl „ne“. Nelíbilo se mu, že Německo příliš otálí s uvalováním sankcí na Rusko. Ukrajinský prezident tím však podle některých expertů udělal velkou politickou chybu. Kritizoval ho za ni i tuzemský exposlanec Miroslav Kalousek.

Prezident Steinmeier nikam nejel, místo něj Ukrajinci pozvali do Kyjeva německého kancléře Scholze. Ani ten ale zjevně do hlavního města Ukrajiny nedorazí. Kancléř totiž nechce vyrazit na diplomatickou cestu právě kvůli tomu, že Kyjev odmítl návštěvu Steinmeiera.

Trucující kancléř?

„To prostě nemůžete udělat. Když naše země poskytuje tolik vojenské a finanční pomoci, která je potřeba, když je v sázce otázka bezpečností garance, která bude pro Ukrajinu v budoucnu důležitá, tak vy pak řeknete: ‚Ale prezident nemůže přijet,‘“ rozohnil se Scholz v rozhovoru pro televizi ZDF.

Za tento postoj teď Scholz čelí kritice ze strany Melnyka, ukrajinského velvyslance v Německu. „Chovat se jako trucující jitrnice, to není úplně státnické. Tohle je nejbrutálnější vyhlazovací válka od nacistického útoku na Ukrajinu, žádná mateřská školka,“ řekl Melnyk. Informoval o tom web listu Independent.

Německý postoj k válce na Ukrajině je podle odborníků od začátku konfliktu problematický. Berlín se nejprve nechtěl připojit k některým protiruským sankcím a poté otálel s posíláním zbraní na Ukrajinu. Berlín ale postupně svou rétoriku vůči Rusku vyostřuje. V minulosti se objevily i spekulace, že je Scholz přímo napojený na Moskvu, a proto je německý přístup tak rozpačitý.

Tagy:
válka Německo návštěva kancléř Volodymyr Zelenskyj Kyjev Frank-Walter Steinmeier Olaf Scholz Andrij Melnyk