Inkubátory mezi bombami a Rusové horší než nacisti. CNN zpovídala první dámu Ukrajiny

Olena Zelenská, první dáma Ukrajiny

Vývoj bojů na Ukrajině (13.4.2022 11:00)

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská, manželka prezidenta Volodymyra Zelenského, v exkluzivním rozhovoru pro americkou CNN popsala, jak během války pomáhá dětem a ukrajinským uprchlíkům. Sama přitom zůstává ve válečné zóně. Zelenská je přesvědčená, že ruským cílem není jen ona nebo její manžel, ale všichni Ukrajinci.

Bezpochyby se mohla rozhodnout utéct do exilu. První dáma Ukrajiny ale chtěla zůstat ve válečné zóně a pomáhat tam, kde je jí nejvíce třeba. A tak zatímco její manžel Volodymyr žije v podzemním komplexu v Kyjevě a promlouvá ke státníkům z celého světa, ona řídí humanitární a uprchlické operace. Při svém nabitém programu si našla čas na to odpovědět na otázky novinářky Christiane Amanpour z americké CNN.

Před válkou se první dáma Ukrajiny starala především o projekty spojené s dětmi a ženami, v tom se snaží pokračovat i nadále. Podmínky se ale podstatně změnily. „Už se nebavíme o zdravém jídle, ale o jídle jako takovém. O přežití našich dětí. Už nediskutujeme, jaké nejlepší vybavení dostat do našich škol, teď je v sázce vzdělání milionů dětí,“ uvedla Zelenská pro CNN.

Tři úkoly pro první dámu

Již v minulosti byla manželka ukrajinského prezidenta v kontaktu s řadou prvních dam z různých zemí světa, teď se svých vazeb snaží využívat pro organizaci humanitární pomoci během války. „Prvně se snažíme dostat naše nejvíce zranitelné děti, například ty s rakovinou nebo s omezením pohybu a také sirotky, do zemí, které jsou ochotné je přijmout a zprostředkovat jim léčbu a rehabilitaci. Hlavní spojnicí je v tomto případě Polsko,“ prozradila Zelenská.

„Zadruhé dovážíme na Ukrajinu inkubátory, které se posléze snažíme dostat do měst, která Rusové bombardují. V tamních nemocnicích mají výpadky proudu a životy dětí jsou v ohrožení. Dva inkubátory už jsme doručili, dodávka dalších osmi se připravuje,“ uvedla Zelenská. „Zatřetí se staráme o adaptaci uprchlíků, dětí a matek, v jejich novém bydlišti. Humanitární pomoc nestačí, děti se musí rychle socializovat a začít chodit do školy,“ dodala první dáma Ukrajiny.

Lidé teď vidí manžela mýma očima

Zelenská vnímá, že se z jejího manžela stala mezinárodní hvězda, která v kritické chvíli dokázala udržet morálku celé Ukrajiny. „Nezměnil se, jen ho teď více lidí vidí mýma očima,“ komentovala první dáma Ukrajiny s tím, že svého manžela měsíc neviděla. Komunikují pouze telefonem.

Přes postavení, jaké Zelenská zastává, se nedomnívá, že by byla výlučným cílem ruské armády. „Každý Ukrajinec je cíl. Každá žena, každé dítě. Ti, které zabila ruská raketa, když se chtěli evakuovat z Kramatorsku, nebyli členové prezidentské rodiny, byli to prostě Ukrajinci. Cílem číslo jedna je každý z nás,“ míní Zelenská.

Ruská propaganda a pohodlnost

Ruská propaganda totiž podle ní spustila proti Ukrajině hrozivou kampaň. „Často se ruská propaganda srovnává s tou Goebbelsovou (Joseph Goebbels byl říšský ministr propagandy, pozn. redakce) za druhé světové války. Podle mě je ale ještě horší, protože tenkrát nebyl k dispozici internet. Dnes každý může vidět válečné zločiny, třeby ty, které Rusové spáchali v Buči, kde těla civilistů ležela v ulicích se zavázanýma rukama,“ řekla první dáma.

„Problém ale je, že Rusové nechtějí vidět to, co vidí svět, aby se mohli cítit pohodlněji. Je jednodušší říct, že je to všechno falešné, a jít na kávu. Je to jednodušší, než si přečíst příběh člověka, který zemřel, podívat se na jeho příbuzné a kamarády, kteří truchlí,“ uzavřela Zelenská.

Tagy: