Jaderná raketa by z Ruska do USA letěla 45 minut. Není to ale na stole, uklidňuje expert

Jaderný výbuch

Expert k jaderným zbraním

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli znejistil svět informací, že Moskva nakázala uvést do pohotovosti ruské jaderné síly. Odborník na nukleární zbraně Vlastislav Bříza ale pro CNN Prima NEWS ujistil, že v současnosti není realistické, že by Kreml sáhl k tak krajnímu prostředku. Expert vysvětlil, proč by Západ mohl v případě jaderného útoku kontrovat, ale nemohl by střelu odvrátit.

Ačkoli o odpálení jaderných zbraní rozhoduje v Rusku výhradně Vladimir Putin, není to jen o zmáčknutí jediného červeného tlačítka. „Proces aktivace jaderných zbraní je vícestupňový. Primárně jsou to zbraně odvetného charakteru, neměly by být použité jako první,“ komentoval pro Hlavní zprávy CNN Prima NEWS Bříza, odborník na jaderné zbraně z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Ruská jaderná vojenská doktrína v tomto činí výjimku, která je ale opodstatněná velikostí území, svými konvenčními silami není Moskva schopná bránit své hranice,“ osvětlil expert.

Podle něj ale v současnosti není reálné, že by Rusko k odpalu jaderných zbraní přistoupilo. „Takový scénář nehrozí,“ řekl.

Západ ale samozřejmě dlouhodobě operuje s tím, že by se něco takového skutečně stalo. „Odvetné jaderné síly musí být operačně schopné v řádu jednotek minut. Salva mezi Ruskem a USA letí 45 minut, proto musí být reakce rychlá,“ popsal Bříza.

Obranný deštník Ruska, Evropy ani USA by pak případný útok moderní nukleární zbraně nezastavil. „Je to složité. Nejnovější zbraně Ruské federace i USA jsou schopné obejít obranný deštník, klíčové jsou počty. Jak Rusko, tak USA drží zhruba 90 procent všech jaderných hlavic na světě, v případě globální jaderné války by takové zbraně Ruska pronikly na jakékoliv území světa,“ uzavřel.

Tagy:
Vladimir Putin raketa atomová bomba Moskva zbraň Ukrajina CNN Prima NEWS USA Rusko nukleární zbraně Moskevský Kreml jaderná zbraň Vlastislav Bříza Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy