Janeček rozjel kampaň ve virtuální realitě. Předvedl létání, projevy v metaverse nevyloučil

Prezidentská kampaň miliardáře Karla Janečka. Svou vizi představil i ve virtuální realitě. (7. 9. 2022)

Karel Janeček zahájil kampaň

Podnikatel a matematik Karel Janeček ve středu představil svou prezidentskou kampaň. Učinil tak ve virtuální realitě (VR) i prostřednictvím živého osobního setkání. Ve speciálním obleku pak v metaverse (3D on-line virtuální prostor, pozn. red) ukázal svůj digitální prostor s interaktivními panely a videi, plánuje rovněž aukci digitalizovaných ukrajinských děl. Sám se bude v metaversu pravidelně objevovat a diskutovat s virtuálními návštěvníky.

„Technologie virtuální reality se za poslední roky neuvěřitelně posunula. Asi vás nepřekvapí, že i v případě VR mám odvahu hledat nové cesty, které se nebojím realizovat. Někteří politici již virtuální světy ve svých kampaních využili, pokud je mi ale známo, jsem prvním prezidentským kandidátem na světě, který metaverse využije ve své kampani,“ sdělil v úvodu tiskové konference Janeček.

Podle něj jde o první tiskovou konferenci živě z virtuální reality. „Těší mě, že mohu posouvat hranice a poukazovat touto cestou na nutné celospolečenské změny, a to nejen v souvislosti s moderními technologiemi,“ dodal prezidentský kandidát.

Během tiskové konference se dokonce proletěl, alespoň tedy ve virtuální realitě. „V metaversu můžete i létat,“ pochlubil se. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS Janeček nevyloučil ani digitální prezidentské projevy.

„Určitě bych jako hlava státu dělal projevy směrem k veřejnosti standardním způsobem. Pokud ale komunita metaversu bude růst, třeba nějaký proslov budu mít, proč ne?“ reagoval na dotaz prezidentský kandidát. Redakci CNN Prima NEWS uvedl, že svůj virtuální Pražský hrad nicméně neplánuje.

Nyní Janeček shání 50 tisíc podpisů, aby se boje o Hrad mohl účastnit. Jak na tom v současnosti je? „Nevím, kolik mám podpisů. Chci se na ně zaměřit až nyní, aby lidi vnímali, že má smysl to, co dělám. První část k mému představení stála na strategii šoku, překvapení, podivnosti a zvýšení pozornosti. Po komunálních volbách nastane fáze, abych podpisy sehnal,“ prozradil novinářům.

Kromě zahájení další fáze prezidentské kampaně Janeček zpřístupnil také svou „virtuální galerii“, kterou může široká veřejnost navštívit i bez brýlí na virtuální realitu. Postačí tak běžný počítač, třebaže se tím uživatelé bez VR připraví o některé unikátní interaktivní prvky.

Metaversový prostor prezidentského kandidáta s digitálním lesem, jezírkem a „místem pro meditaci“ půjde bezplatně navštívit i přes VR play park na Václavském náměstí, který má sloužit rovněž jako podpisové místo. Sám Janeček bude k metaversu připojený v naplánovaných časech, lidé mu tam mohou touto cestou pokládat otázky nebo si s ním zahrát šachy.

Nesmíme se stát otroky technologií

Janeček ve virtuálním světě vystavil také digitalizovaná díla významných ukrajinských výtvarníků, které vytvořili pod vlivem ruské agrese. Jejich veřejná aukce je naplánována na 17. listopad, výtěžek půjde na pomoc Ukrajině.

Podle Janečka technologie virtuální reality prochází překotným vývojem. Vidí v ní potenciál třeba pro nemocné lidi upoutané na lůžko, kteří tak mohou navštívit svá oblíbená místa nebo se třeba potkat s přáteli. „Doba moderních technologií skýtá ohromný potenciál, ale pouze za předpokladu, že s nimi budeme nakládat správným způsobem,“ uvedl.

„Čas strávený s mobilem v ruce nebo u počítače nesmí znamenat zhoršení naší fyzické kondice. Dostupnost informací a zábavy na internetu pak v žádném případě nesmí znamenat, že přestaneme číst knihy a chodit na koncerty nebo do divadel. Moderní komunikační technologie nesmí sloužit k propagaci lží a populismu, sociální sítě pak nesmí fungovat na čistě komerčním algoritmu,“ upozornil rovněž před riziky technologických trendů.

Tagy: