V koalici je zle a strany sundaly rukavice. Nerudová je jedním z mála plusů STAN, říká Korecký

Komentátor MF DNES Miroslav Korecký

360° (40)

V červnu letošního roku čekají Česko volby do Evropského parlamentu. V situaci, kdy preference vlády klesají, musí jednotlivé strany sundat rukavice a hrát samy za sebe, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor MF DNES Miroslav Korecký. Jeho kolega z týdeníku Euro Petr Fischer dále vysvětlil, proč strany koalice Spolu, i přes spory, kandidují do eurovoleb bok po boku.

Podle Koreckého je největším problémem vlády tragické PR a její neschopnost vysvětlovat kroky, které dělá, byť nemusí být vždy špatné. „Tato vláda se prostě neumí prodávat. Jedním z mála pozitiv, která museli všichni dosud uznávat, bylo, že vláda držela pohromadě. To se s kampaní hnutí STAN v posledních týdnech silně narušilo. Strany nyní vytušily, že je zle, a sundaly rukavice. Preference jsou nízké, volby blízko a každý začíná hrát sám za sebe,“ vyjádřil se Korecký.

ČTĚTE TAKÉ: Klusová: Rakušanova cesta do Karviné mě naštvala. Image o městě plném lůzy nám škodí

Nepříznivé preference jsou podle komentátora týdeníku Euro Petra Fischera jeden z důvodů, proč se koalice Spolu rozhodla kandidovat do eurovoleb pohromadě, přestože si její tři strany v evropských záležitostech příliš nerozumí. Je to podle něj dáno tím, že koalice nemíří směrem do Evropy, ale domů.

„Chtějí tím ukázat, že jsou schopni překonat určité spory a jsou, takto ve třech, schopni získat voličské hlasy, že jsou silní. To je smysl kandidatury SPOLU do evropských voleb,“ řekl analytik Fischer. Tento přístup však s sebou nese velké riziko. Pokud se jim tato sázka nevyplatí, hrozí, že bude ohrožen úspěch i v dalších volbách.

Hnutím STAN naopak rezonuje kandidatura Danuše Nerudové, kterou hnutí považuje za „evropského ambasadora“. „Je určitě velkým plusem pro hnutí STAN. V kandidatuře na prezidentku měla poměrně slušný počet hlasů a je viditelná. Na druhé straně je to jen jeden z nemnoha plusů hnutí STAN,“ řekl Korecký. Starostové podle něj sice mají velké ambice, ale jejich preference se pohybují jen okolo 7 %, což je vzhledem k situaci, že se jejich koalice s Piráty rozpadla takřka hned po volbách, riskantní pozice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vondra: Spolupráce ODS s Orbánem? Na vydírání zvolil špatné hřiště. Přes Ukrajinu nejede vlak

Tagy: