KOMENTÁŘ: Kdo utíká před válkou, tomu máme pomoci. Krátkodobé nepohodlí se nám vrátí

Před Kongresovým centrem stojí velké červené stany, kde si mohou uprchlíci vyřídit český bankovní účet.

Kdo utíká před válkou, tomu máme pomoci, říká Petr Musil

Počáteční euforie, kdy Češi bezmezně otevřeli svou náruč válečným uprchlíkům z Ukrajiny, začíná pomalu vyprchávat. Vypovídají o tom nejen výroky některých politiků, kteří měli odpor k imigraci jako své hlavní programové téma. Neměli bychom však na laciné populistické průpovídky lidí, kteří jen chtějí náš hlas ve volbách, naskakovat.

Když české hranice překročili první uprchlíci z Ukrajiny a postupně jich začalo přibývat, zůstal jsem zírat s otevřenými ústy. Příjemně mě překvapila takřka bezmezná ochota Čechů přivítat Ukrajince na svém území. Podle průzkumu agentury STEM/MARK jen tři Češi ze sta se k přijímání uprchlíků z Ukrajiny stavěli odmítavě. A dokonce i tradičně nahnědlé politické strany jako by se umravnily.

Jenže, jak se říká, všeho do času. A tak se již někteří politici z krajně pravicového politického spektra (byť dle mého přesvědčení se jedná o extrémní levičáky podobné komunistům) opět rozhodli krmit své ovečky osvědčeným xenofobním eintopfem a na sociálních sítích o sobě dává hlasitě vědět společenská sedlina.

Dokázali jsme, že to dokážeme

Je nabíledni, že výkřiky o tom, jak se nám Ukrajinci chystají vzít práci, bydlení nebo volné vstupenky do zoo, budou přibývat. O to více bude stoupat důležitost, abychom se dokázali proti takovým lidem ozvat. Přinejmenším se jim snažit vysvětlit, že bát se lidí, kteří si stihli sbalit nejvýše svých pět švestek a utekli, aby si zachránili holý život, je zbytečné.

Jsme bohatá země, patříme do dvaceti procent států s nejvyšší životní úrovní, a přestože se naše hospodářství ještě nestihlo zcela zotavit z covidové krize, zhruba 300 tisíc žen a dětí ho rozhodně neskolí. Tím spíše, když českým firmám chybí kolem 360 tisíc zaměstnanců a ukrajinským utečencům rozhodně nelze přisuzovat neochotu si hledat práci.

Jsem přesvědčen, že naší povinností je pomoci, a to i za cenu případného krátkodobého nepohodlí. Jednak jsme už v minulosti dokázali poskytnout zázemí desítkám tisíc uprchlíků z válkou zasažené bývalé Jugoslávie, jednak to bylo v době, kdy se české ekonomice dařilo nepoměrně hůře. Když už nic jiného, mělo by nás motivovat, že se nám to z dlouhodobého hlediska jednoduše vyplatí a každá koruna použitá dnes na pomoc lidem v nouzi se nám bohatě vrátí.

Tagy: