KOMENTÁŘ: Měnová politika ČNB nese své ovoce, inflace klesá. Co bude následovat?

Budova České národní banky v Praze

Tempo inflace zpomalilo

Meziroční míra inflace se v Česku po více než roce snížila. Pomohl k tomu rapidní pokles tempa růstu cen na meziměsíční bázi. Dosáhla u nás inflace svého vrcholu? Jak na vývoj tempa zdražování zareaguje Česká národní banka? Můžeme se těšit na lacinější hypotéky?

Zatímco se analytici předháněli v odhadu, kdy u nás meziroční míra inflace prolomí 20procenntí hranici, srpnová čísla jim vypálila rybník. Že se inflace hnula směrem, který téměř nikdo z expertů nepředpokládal, jim lze jen těžko vyčítat. Žijeme v době, která se vyznačuje obrovskou mírou nejistoty, inflace tak mohla nakrásně „magickou“ dvacítku prolomit už nyní.

Ale nestalo se, buďme rádi. Je však důvod k optimismu? Je, ale k velmi opatrnému. Za pokles meziroční míry inflace totiž vděčíme hlavně citelnému zlevnění pohonných hmot. Jejich ceny v srpnu v porovnání s červencem klesly téměř o desetinu a jsou nejnižší od letošního února.

Sebebrzdící inflace

Jenže pohonné hmoty se na spotřebním koši domácností podílí jen velmi malou měrou, a tak nebyly schopny inflaci ovlivnit zásadněji. Jinými slovy, stejně, jako se zdražování benzínu a nafty poměrně dlouho propisovalo do spotřebitelských cen, bude i nyní dlouho trvat, než se lacinější pohonné hmoty projeví do zmírnění zdražování (nebo dokonce poklesu cen) u zbývajících druhů zboží. Především potravin.

Není proto vůbec jasné, zda meziroční inflace dosáhla svého vrcholu, nebo se přece jen 20procentního tempa růstu cen dočkáme. Nejistota je vysoká a nikdo nedokáže předpovědět, co vše se ještě může stát na ukrajinském bojišti, přestože se zdá, že vše neodvratně spěje k vojenské porážce Ruska.

Na druhé straně nelze opomíjet, že inflační tlaky polevují i na poptávkové straně tuzemské ekonomiky. A to jak díky zpřísňující se měnové politice České národní banky v uplynulých 14 měsících, tak i díky poklesu reálných příjmů českých domácností. Maloobchodní tržby totiž klesají, což značí, že spotřební výdaje domácností (které činí skoro polovinu výdajů na český hrubý domácí produkt) již nepřispívají k inflačním tlakům. Inflace se tak do značné míry brzdí sama.

A co hypotéky? Budou lacinější?

Aktuální vývoj inflace může být dobrou zprávou také pro domácnosti, které uvažují o hypotečním úvěru nebo které v nejbližších měsících čeká jeho refinancování. Bankovní rada České národní banky totiž na zatím posledním měnověpolitickém zasedání rozhodla o ponechání své základní úrokové sazby na stávající 7procentní úrovni.

Již dříve se guvernér Aleš Michl nechal slyšet, že bankovní rada pod jeho vedením bude postupovat spíše obezřetně, co se možného zvyšování sazeb týče. Další dva noví radní uvedli, že pro růst sazeb zvednou ruku, pokud uvidí stupňování inflačních tlaků. Z aktuálních inflačních čísel, zejména těch meziměsíčních, vyplývá, že možná i úrokové sazby kulminují. I zde se ale přimlouvám za opatrný optimismus. Zdaleka ještě nejsme „out of the woods“.

Tagy: