Vzpoura v ruské státní televizi. Zastavte válku na Ukrajině, vyzývali hosté pořadu

Putin nedávno zintenzivnil zásahy proti médiím a jednotlivcům, kteří se nepodřizují ruské straně ve válce.

Hosté ruské státní televize Rossija 1 se vzepřeli Moskvě a otevřeně kritizovali válku na Ukrajině. Invazi označili za „ještě horší než v Afghánistánu“ a dokonce vyzývali k jejímu ukončení. Podle nového zákona přitom lidem, kteří kritizují ruský postup vůči Ukrajině, hrozí dlouhý pobyt za mřížemi.

V talk show Kremlem podporované televize Rossija 1 vystoupili hosté odmítající podpořit narativ prosazovaný televizními moderátory, že Rusko provádí „speciální operaci“ s cílem „demilitarizovat“ Ukrajinu.

„Chceme se dostat do dalšího Afghánistánu?“ ptal se opoziční ruský poslanec Semjon Bagdasarov. Připomněl tak katastrofální invazi SSSR do Afghánistánu v roce 1979, která skončila o deset let později ústupem sovětských vojsk. Bagdasarov řekl, že „na Ukrajině je více lidí a jsou pokročilejší v zacházení se zbraněmi“, načež dodal: „To nepotřebujeme. Už toho bylo dost“. Jeho řeč poté přerušil moderátor Vladimir Solovjev. Ten je jedním z hlavních propagátorů Putinovy vlády a EU na něj uvalila sankce.

Svou obavu v pořadu vyjádřil i režisér Karen Šachnazarov. Podle něj kvůli konfliktu na Ukrajině hrozí izolace Ruska. „Pokud se bude situace dále měnit v absolutní humanitární katastrofu, budou se od nás muset distancovat i naši blízcí spojenci jako Čína a Indie,“ řekl filmař a požadoval ukončení války.

Putinova válka proti svobodě projevu

Ruský prezident nedávno zintenzivnil zásahy proti médiím a jednotlivcům, kteří se nepodřizují ruské straně ve válce. Zablokoval Facebook a Twitter a podepsal zákon, podle něhož  je možné jednotlivce a firmy postihovat za úmyslné šíření „falešných zpráv“ v Rusku. Co je za ně považováno určuje vláda. Lidem, kteří kritizují vpád na Ukrajinu, hrozí 15 let vězení, budou-li nezávislá média vojenskou operaci označovat za invazi, válku nebo útok, mohou obdržet vysoké pokuty nebo jim bude zastavena činnost.

Ruská státní média informují, že ukrajinským civilistům ze strany ruských „osvoboditelů“ nic nehrozí a nebezpečí stojí naopak na straně „ukrajinských nacionalistů“. Bombardování porodnice ve městě Mariupol Rusko odmítlo jako svou vinu a řeklo, že Ukrajina incident zinscenovala. „Jedná se o informační terorismus,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Tato tvrzení Kyjev a jeho partneři na Západě odmítají jako nepodložené záminky. „Jako vždy lžou,“ řekl ukrajinský prezident Zelenskyj. Ten obvinil Moskvu z vedení genocidy ve válce.

Tagy: