Velitel popsal krvavé boje o Azovstal a peklo uvnitř. Vytlačili Ukrajinci Rusy z areálu?

Ukrajinští vojáci v Azovstalu kritizují vládu. Stěžují si, že jim nikdo není schopný pomoct

Válka na Ukrajině (5.5.2022 9:00)

Ukrajinská prezidentská kancelář oznámila, že se obráncům podařilo z oceláren Azovstal vytlačit ruské síly, které se do areálu probojovaly ve středu. Obránci to ale následně popřeli. Na místě zuří krvavé bitvy, zbytky ukrajinských jednotek stále vzdorují ruské přesile. Ukrajincům se podařilo navzdory katastrofální situaci obnovit spojení s okolním světem a jeden z velitelů popsal, co se na místě odehrává. Kreml přitom odmítá, že by ruští vojáci na Azovstal útočili.

„Probíhají tu těžké, krvavé boje. Jsem hrdý na své vojáky, kteří vytvářejí nadlidské úsilí, aby zastavili nápor nepřítele. Děkuji celému světu za podporu mariupolských obránců. Naši vojáci si ji zaslouží. Ta situace je extrémně složitá, ale nadále plníme rozkaz držet obranu navzdory všemu,“ uvedl prostřednictvím videozprávy ve středu večer velitel pluku Azov Denys Prokopenko.

Podle ukrajinského generálního štábu i poradce starosty města Petra Andrjuščenka údery pokračují prakticky nonstop. „Ostřelování a útoky bez ustání. (...) Na některých místech se bojuje již za plotem železárny. (...) Jedenáct čtverečních kilometrů svobody v Mariupolu se proměnilo v peklo,“ napsal ve čtvrtek ráno Andrjuščenko.

„Včera se ruská vojska dostala do areálu Azovstalu, ale byla vytlačena našimi obránci,“ sdělil ve čtvrtek podle ukrajinské agentury Unian v televizním vysílání poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.

To ale popřel zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav „Kalyna“ Palamar. „Nikdo nikoho nevytlačil, oni (Rusové) jsou v závodu. Probíhají těžké boje,“ řekl kapitán Palamar ukrajinské televizi podle agentury Unian a listu RBK-Ukrajina.

V areálu Azovstalu nezůstali uvěznění jen ukrajinští vojáci. Navzdory úspěšné evakuaci více než stovky lidí z posledních dní zůstává v podzemí oceláren odhadem i na 200 civilistů. „Stále jsou tam ženy a děti. Potřebujeme trvalý klid zbraní, abychom je zachránili,“ uvedl v nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kreml přitom během čtvrtka odmítl, že by Rusové na ocelárny Azovstal útočili. Mluvčí Dmitrij Peskov novináře tázající se na informace Kyjeva odkázal na předchozí rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina, podle kterého nemají ruští vojáci na Azovstal útočit. Putin v dubnu nařídil, aby jeho armáda raději zbývající ukrajinské obránce v metalurgickém závodě zablokovala.

„Jiné rozkazy vrchní velitelé nedostali,“ řekl Peskov. Podle něj jsou v provozu také humanitární koridory, o kterých ve středu večer hovořila Moskva. Z Azovstalu mají pro civilisty vést humanitární koridory i v pátek a v sobotu.

Mariupol jako středobod ruských oslav?

Strategicky položený přístav Mariupol u Azovského moře obléhaly ruské jednotky a milice proruských separatistů od začátku března. Do zdevastovaného města ve středu podle ukrajinské rozvědky přicestoval první zástupce šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergej Kirijenko, aby zde zorganizoval oslavy 9. května. V tento den Rusko slaví sovětské vítězství ve druhé světové válce, a to i tradičními vojenskými přehlídkami v Moskvě a dalších městech.

„Mariupol se podle ruských plánů má stát středobodem oslav. Ve městě se nyní odklízejí z hlavních ulic ruiny, těla mrtvých a nevybuchlá ruská munice,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina ze zprávy rozvědky. Současně se podle ní chystá propagandistická kampaň, která má Rusům předvést „radost“ místních obyvatel z okupace, a proto Mariupol navštívil kremelský propagandista Vladimir Solovjov a šéf doněckých separatistů Denis Pušilin.

Tagy: