Kyjev zveřejnil „seznam hanby“. Které západní firmy i nadále působí v Rusku?

Ve světě se šíří výzvy k bojkotování produktů firmy Nestlé.

Platíte daně v Rusku? Způsobujete umírání lidí na Ukrajině, vzkazuje ukrajinské ministerstvo zahraničí západním společnostem, které se rozhodly i nadále podnikat v zemi Vladimira Putina. Svůj postoj tyto firmy nezměnily ani po skoro devíti měsících, co ruská armáda ničí ukrajinská města a vraždí civilisty. Kdo do takzvaného „seznamu hanby“ patří? V Rusku stále setrvává mimo jiné švýcarský gigant Nestlé, rakouský palivový koncern OMV či farmaceutické firmy AstraZeneca, Pfizer i Johnson & Johnson.

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu, která započala na konci letošního února, se z Ruské federace stáhly stovky západních firem či investorů. Některé společnosti váhaly v řádu dnů, jiným toto rozhodnutí trvalo několik týdnů či měsíců.

Mnoho firem ale i po více než osmi měsících běsnění ruské armády na Ukrajině ignoruje a sleduje především své ekonomické zájmy. Kyjevská vláda nyní zveřejnila seznam 50 velkých mezinárodních firem, které v Rusku minimálně do začátku listopadu stále působily.

„Mezinárodní společnosti nadále fungující v Rusku přímo financují ruské válečné zločiny a genocidu Ukrajinců. Opakuji svou výzvu jejich zákazníkům a partnerům, aby bojkotovali tyto značky, dokud nepřestanou vydělávat na krvi a nestáhnou se z Ruska,“ vyzval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Podobně se vyjádřil i ukrajinský resort obrany: „Tyto společnosti stále neopustily krvavou federaci. Říkají tomu byznys. My tomu říkáme sponzorování teroristického státu.“ Kyjev často upozorňuje, že odchod západních firem z Ruska oslabuje tohoto agresora a naopak posiluje ukrajinskou pozici.

Už v březnu se z Ruska stáhl obrovský počet světových automobilek, společností z oblasti telekomunikace či IT, bank, firem ze zábavního či módního průmyslu, energetických společností nebo potravinářských firem. Kdo z velkých hráčů naopak v Rusku stále zůstává?

Asi nejvíce se ve veřejném prostoru mluví o švýcarské nadnárodní společnosti Nestlé, která je z hlediska tržní kapitalizace největším potravinovým koncernem na světě. Vyrábí například čokoládové tyčinky Kit Kat a cereálie Nesquik. Švýcarská společnost zatím omezila jen dodávky některých produktů. Ve veřejném prostoru se šíří výzvy k bojkotování produktů této firmy.

Z potravinářských gigantů v Rusku nadále působí rovněž americká společnost Kraft Heinz, francouzská firma Danone, či britský Unilever, který se zabývá i výrobou produktů pro péči o tělo. Z oblasti elektroniky v seznamu figuruje německý Siemens i nizozemský Philips. Z bankovních společností lze ve výčtu najít italskou UniCredit nebo nizozemské ING.

Farmaceutičtí giganti

V Rusku také stále působí hned několik velkých farmaceutických společností, jmenovitě britská AstraZeneca, americký Pfizer i Johnson & Johnson. A jak je to s energetickými a palivovými firmami? Ruská invaze nepřesvědčila ke změně postoje rakouského zpracovatele paliv OMV, maďarský ropný a plynárenský koncern MOL ani francouzskou energetickou firmu Veolia.

Z francouzských subjektů v Rusku zůstává také firma Vinci, která je v oblasti stavebnictví druhou největší společností na světě. Za zmínku stojí například i americké korporace Cargill (nákup, zpracování a distribuce obilí), Kimberly-Clark (papírnictví) nebo P&G (drogistické zboží).

Tagy: