Loupež století: Za krádež pokladu v drážďanské klenotnici jdou zloději na šest let do vězení

Za vyloupení drážďanské barokní klenotnice Grüne Gewölbe (Zelená klenba) v listopadu roku 2019 poslal německý soud pět obžalovaných do vězení až na šest let a tři měsíce. Šestý obžalovaný byl osvobozen, protože měl na noc činu alibi, píše deník Bild.

Po téměř 50 jednacích dnech soudci vynesli verdikt. Uložili tresty odnětí svobody v rozmezí od čtyř let a čtyř měsíců do šesti let a tří měsíců.

Před soudem stálo šest mužů ve věku 22 až 28 let. Patří k arabskému klanu Remmo usazenému v Berlíně a současně jsou i německými státními příslušníky. Klan tvoří zhruba deset rodin a má kolem tisícovky členů.

ČTĚTE TAKÉ: Razie v Německu: Komando zadrželo tři podezřelé z drážďanské krádeže šperků

Německo šokovali svou drzostí, když ukradli 21 šperků z diamantů a briliantů v hodnotě 113 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun) a nedozírné historické ceny.

Kromě samotného lupu způsobili zloději v saské metropoli další velké škody, které dosáhly výše přes dva miliony milion eur (téměř 50 milionů korun). Vznikly poté, co pachatelé, aby za sebou zametli stopy, v podzemní garáži zapálili auto. Plameny zachvátily další tři vozidla a celkově poškodily jedenašedesát dalších aut.

Německé policii se podařilo loni v polovině prosince v Berlíně nalézt významnou část ukradených skvostů. Některé šperky jsou poškozené, část uloupených šperků stále chybí.

Pachatelé se do drážďanského Rezidenčního zámku, ve kterém se klenotnice nachází, vloupali 25. listopadu 2019. S pomocí sekyr rozbili vitrínu a odnesli šperky ze 17. a 18. století. Ukradli 21 šperků obsahujících 4 300 diamantů a briliantů.

Policie klanu Remmo připisuje také odcizení stokilogramové zlaté pamětní mince Big Maple Leaf z berlínského Bodeho muzea v roce 2017.

Tagy: