Spekulace o zdraví Lukašenka. Do Moskvy zřejmě odletěl nemocný, zpátky ho měla vézt sanitka

Kreml zřejmě přinutil běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby přiletět do Moskvy na přehlídku na Rudém náměstí, přestože zjevně není zdráv. Tvrdí to opoziční běloruský web Naša Niva. Na sociálních sítích se objevují neověřená tvrzení, že Lukašenko kvůli zdravotnímu stavu odletěl z Moskvy předčasně, přičemž jej na letiště přepravila sanitka.

Lukašenko sice usedl ve společnosti ruského hostitele Vladimira Putina a dalších představitelů postsovětských zemí na tribunu. Jeho smutný výraz a skutečnost, že po přehlídce nešel s Putinem a dalšími představiteli ke hrobu neznámého vojína v Alexandrovském sadu u Kremlu, přivedl web Naša Niva k závěru, že běloruský diktátor „byl donucen letět do Moskvy, ačkoliv není zdráv“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na přehlídce v Moskvě projel jediný tank. Čest zachraňoval stroj vyráběný i v Československu

Běloruský politolog Dmitrij Bolkunec na svém Telegramu napsal, že Lukašenkovy lékaře nyní čeká těžký úkol přivést vůdce opět k rozumu, promazat jej, srazit mu hladinu cukru, odstranit zřetelný třes hlavy a dopravit tělo do Minsku, kde se má večer konat běloruská přehlídka. Bylo by prý také žádoucí, aby Lukašenko při této příležitosti přednesl projev, jinak ho nahradí předsedkyně parlamentu.

Kromě Lukašenka provázeli Putina na tribunu na Rudém náměstí také prezidenti Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu – Kasym-Žomart Tokajev, Sadyr Žaparov, Imomali Rachmon, Serdar Berdymuhamedov, Šavkat Mirzijojev a také arménský premiér Nikol Pašinjan.

Naša Niva si povšimla, že pouze tádžikistánský prezident Rachmon přišel na moskevskou přehlídku se svatojiřskou stužkou (pokládanou za symbol ruského vlastenectví a militarismu). Prezidenti Uzbekistánu a Kyrgyzstánu dali přednost květům v národních barvách a Lukašenko květu jabloně, ze kterého udělal symbol 9. května a Běloruska. Prezidenti Kazachstánu a Turkmenistánu i arménský premiér se obešli bez symbolů, dodala Naša Niva.

Putin přítomnost vůdců dalších postsovětských zemí v Moskvě na vojenské přehlídce ocenil. Ruská média návštěvu interpretovala jako důkaz, že Rusko není v mezinárodní izolaci ani kvůli pokračující agresi ruských vojsk na Ukrajině. Kyjev považuje účast cizích politiků na přehlídce v Moskvě za nepřátelský akt.

Bělorusko je pokládáno za nejbližšího spojence Moskvy. Do války na Ukrajině se tato země sice přímo nezapojila, ale poskytla Rusku k invazi do sousední země své území a letiště.

Tagy: