Rusové ztrácejí obří množství vojáků i techniky. Jde o těžší debakl než v Afghánistánu?

Ruské ztráty se podle ukrajinských zdrojů přehouply po třech týdnech přes 14 tisíc. Nyní mají činit už téměř 20 tisíc.

Válka na Ukrajině (14.4.2022 9:00)

Invaze na Ukrajinu měla trvat jen několik dní, trvá ale už téměř dva měsíce. Ruským vojskům se navíc nepodařilo dosáhnout žádného velkého úspěchu a v boji s Ukrajinci ztratili nejen velký počet vojáků, ale také techniky. Ruské ministerstvo obrany naposledy uvedlo zhruba 1 300 mrtvých, Ukrajinci ovšem ruské ztráty vyčíslili na téměř 20 tisíc. Jak si Rusko stojí v porovnání s jinými konflikty, kterých se účastnilo?

Jistota je, že Rusko ztratilo při válce na Ukrajině, kterou odstartovalo noční invazí 24. února, už stovky mužů. Samotné ministerstvo obrany Ruské federace uvádí, že od zahájení bojů přišly síly věrné prezidentu Vladimiru Putinovi o 1 351 mužů. Ruské ministerstvo ale ztráty zveřejňuje jen sporadicky.

Na druhou stranu Ukrajina zveřejňuje vlastní údaje o ruských ztrátách, a to s železnou pravidelností. Poslední zpráva z ukrajinské strany hlásí, že Rusko při invazi ztratilo už 19 900 vojáků. Kromě toho zmiňují i množství ztracené vojenské techniky. Podle Ukrajinců přišly ruské síly například o 753 tanků, 160 letadel či 144 vrtulníků.

Podle expertů Rusko nezveřejňuje všechny své ztráty, Ukrajinci je zase nadhodnocují. Pravda tak bude někde mezi oběma údaji.

Odhad zveřejnila také Severoatlantická aliance (NATO). Ten je ovšem velmi neurčitý, NATO ruské ztráty ke konci března vyčíslilo na 7 až 15 tisíc mrtvých.

Těžší debakl než za 10 let v Afghánistánu?

Údaje lze ovšem porovnat s ruským, popřípadě sovětským, zápolením v jiných válkách za poslední roky.

Podle oficiálních údajů například během války v Afghánistánu ztratil Sovětský svaz 14 453 vojáků a přes 50 tisíc jich utrpělo zranění. Počet tehdy zemřelých se tedy už v podstatě rovná horní hranici ruských ztrát na Ukrajině podle odhadu NATO. V porovnání s ukrajinskými čísly (19 900 padlých vojáků) už je dokonce výrazně nižší.

Pro kontext je nutné dodat, že Sovětská invaze do Afghánistánu trvala od prosince 1979 až do února 1989. Bez několika měsíců tedy takřka 10 let. Pokud by se potvrdily odhady o 15 tisících padlých Rusů (či více), šlo by už po dvou měsících konfliktu o tragičtější válku, než byla ta ve střední Asii.

Paralelou jsou naopak ruské neúspěchy. V Afghánistánu si nedokázali Rusové poradit s výrazně hůře vyzbrojenými, zato srdnatě bojujícími Mudžahedíny.

Hra s čísly v Čečensku

I samotné Rusko se od rozpadu Sovětského svazu účastnilo celé řady válek, ve kterých zahynuly tisíce ruských vojáků. I v nich se ale objevují rozdílná čísla. Například v první válce v Čečensku, která trvala necelé dva roky (od prosince 1994 do srpna 1996), vyčíslila Ruská federace své ztráty na necelých 6 tisíc padlých. Oproti tomu ruská nezisková organizace Svaz výborů matek ruských vojáků odhaduje, že v Čečensku zemřelo až 14 tisíc Rusů.

Druhou válku v Čečensku, po které se Rusové definitivně zmocnili této země, podle oficiálních ruských odhadů nepřežily necelé 4 tisíce vojáků. Konflikt tentokrát trval jen několik měsíců, ale po ní následovaly léta nepokojů, kdy byli ruští vojáci přepadáváni povstalci ze zálohy. Již zmiňovaný Svaz výborů matek ruských vojáků odhaduje, že mezi lety 1999 po 2005, tedy od zahájení války až po několik let čečenské guerilly, přišlo Rusko nejméně o dalších 14 tisíc mužů.

Tagy: