Hasiči atomové kryty nedoporučují, nejsou připravené. Poradili, jak se schovat

Civilisté v Kyjevě se schovávají v úkrytu, 5. února

Atomové kryty spíše nedoporučujeme. Touto radou překvapili v souvislosti s eskalací konfliktu na Ukrajině čeští hasiči. Důvody k tomu mají jasné – většina z nich není okamžitě použitelná. Reagovali tak na množící se dotazy lidí, kam se v případě útoku ukrýt a kde se kryty v Česku nacházejí. Nejlepší je podle nich schovat se v metru, tunelech nebo sklepích. Pokud nemáte nic z toho v dosahu, pak improvizovaně v nejbližší budově.

„Situace na Ukrajině a geograficky blízká hrozba válečného konfliktu vyvolává na sociálních sítích řadu otázek. Jedna z posledních, která zaznamenala obrovský zájem občanů a médií, je otázka úkrytů a jejich rozmístění na území České republiky,“ vysvětlila důvod sestavení základních rad mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

V případě jakékoliv hrozby varují obyvatele sirény. „To jsou ty, které každou první středu v měsíci všichni slyšíme v rámci jejich zkoušky. Signál pro ‚všeobecnou výstrahu‘ je však odlišný. Tento signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin a může zaznít třikrát po sobě ve zhruba tříminutových intervalech. Podstatné je, že bezprostředně po tomto signálu následuje mluvená informace upřesňující, o jaký druh nebezpečí jde a jak se mají lidé zachovat,“ upřesňuje.

Nejvhodnější úkryty jsou podle hasičů pod zemí. „Jedná se o formu takzvaného improvizovaného ukrytí a improvizované ochrany. Nejedná se tedy o speciálně vybudované úkryty, ale využití ochranných vlastností staveb. Tento způsob ochrany je mezinárodně uznáván za nejefektivnější a nejrychlejší. Typickými příklady jsou sklepy, metro nebo tunely,“ zdůraznila Jakoubková. Využít je možné i úkryt v nejbližší budově. V takovém případě je doporučeno zavřít a zalepit okna a dveře a sledovat zprávy.

Staré atomové kryty ale hasiči nyní nedoporučují, přestože byly kdysi přesně za tímto účelem vybudovány. „Většina ze stávajících úkrytů není ve stavu k okamžitému použití a je nutné jejich takzvané zpohotovění – uvedení do odpovídajícího stavu. Tento okamžik nastává při vyhlášení stavu ohrožení státu, resp. při válečném stavu,“ vysvětlila mluvčí, podle které by ale lidé měli zachovat klid. V současnosti prý není zřejmé, že by byla Česká republika kvůli situaci na Ukrajině ohrožena.

Tagy: