Mezi naše stavby vracíme přírodu. Na budovy pro děti se díváme jejich očima, říká architektka

Hlavní architektka studia Loxia Jana Mastíková

Interview PLUS 24.8.2023

Snažíme se přírodu mezi stavby našimi návrhy znovu vrátit. Chceme, aby jimi prorostla, uvedla v pořadu Interview PLUS na CNN Prima NEWS hlavní architektka studia LOXIA Jana Mastíková. V rozhovoru také uvedla, jaká jsou specifika navrhování budov pro děti nebo na co naráží u školek.

„Architektura pro děti se dělá trochu jinak než obyčejně. Perspektiva pohledu malého dítěte je úplně jiná než u nás dospělých. Je potřeba se na každý prostor nebo uspořádání oken podívat dětskou optikou a snažit se mu co nejvíc přizpůsobit,“ uvedla architektka, jejíž studio nedávno dokončilo stavbu mateřské školy Mydlinky.

ČTĚTE TAKÉ: Bydlení v Brně? Počítejte s až trojnásobným zdražením. Výstavba nových budov vázne

Studio LOXIA se však věnuje i mnohem větším projektům. Stojí například za výstavbou luxusního rezidenčního sídla v pražské Divoké Šárce, jehož výstavba má cenovku čtyři miliardy korun. Přestože krize zasáhla i do odvětví architektury a stavebnictví, některé projekty jsou podle Mastíkové natolik unikátní, že se je i přesto vyplatí dál rozvíjet.

„Pozemek v Šárce je ze tří stran obklopený lesy a krásnou přírodou. A takových pozemků už po Praze moc není,“ zmínila architektka. Na takto rozsáhlém projektu se podle ní musí pracovat vytrvale a trpělivě. Do takové stavby se údajně zapojí většina z jejího šedesátičlenného ateliéru.

„Projekt v Divoké Šárce se nachází na místě bývalé továrny, tedy brownfieldu. Je to místo, které bylo už kdysi dávno vytrženo z lůna přírody, a proto se ji snažíme naším návrhem do daného prostoru znovu vrátit. Chceme tam přivést opět les, aby prorostl mezi domy,“ dodala.

Tagy: