Milovnice Harryho Pottera z Děčína. Žena sbírala rekvizity tak dlouho, až vznikla výstava

Příběhy o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi mají fanoušky napříč generacemi. Jednou z těch největších v Česku je Andrea Vendolská z Děčína, která už více než 20 let sbírá rekvizity z filmů. A její sbírku, čítající skoro 700 předmětů, si teď může prohlédnout i veřejnost.

Andrea Vendolská z Děčína se s postavou Harryho Pottera poprvé setkala ve svých 14 letech. Její kamarádka ji prý tehdy už dlouho přesvědčovala, aby si knížku o mladém kouzelníkovi přečetla. Ona ale nechtěla. „Nakonec mě přinutili u sousedů se na to podívat na videokazetě. Pamatuju si, že jsem si ten film pustila a když skončil, tak jsem si ho pustila ještě jednou a věděla jsem, že se z toho už nedostanu ven,“ vzpomíná na první seznámení sběratelka.

Láska přerostla v životní vášeň

Pak si konečně přečetla i kamarádkou doporučované knížky a příběh o Harrym Potterovi ji pohltil natolik, že začala sbírat samolepky a kartičky s postavami z filmů. První rekvizitu z filmu, který odstartoval její sběratelskou vášeň, dostala od rodičů k patnáctým narozeninám. „Byl to pohár profesora Brumbála, který je vidět v prvním díle, chvilinku i v druhém, ze kterého pije. Na začátku s ním připíjí Harrymu,“ vykládá Vendolská.

ČTĚTE TAKÉ: Čeští mudlové propadli famrpálu. Vedou si v něm skvěle

Od té doby její sbírka roste, aktuálně má skoro 700 předmětů. Rekvizity z filmů prý kupuje pravidelně skoro každý měsíc a co si nekoupí sama, to dostává jako dárek od blízkých. „Kupujou všechno na Vánoce, k narozeninám. Všichni v rodině jsou rádi, že mají vystaráno, že vědí, co koupit,“ pochvaluje si milovnice příběhů o mladém kouzelníkovi.

Jednou z nejcennějších rekvizit je koště Nimbus 2000. „Sháněla jsem ho několik let, než se objevilo. A nakonec mi ho manžel koupil k Vánocům a já u toho ječela jako malé dítě,“ vypráví majitelka rekvizit.

Harry Potter, kam se podíváš

Předměty připomínající oblíbenou ságu má prý Vendolská doma snad všude. 
„Každý úložný prostor, každá skříň. Všechno je plný nějakých krabic s Harrym Potterem. A to nejhezčí mám vystavené doma ve vitrínách, na to se chodím koukat.“

Protože jde ale o unikátní sbírku rekvizit, byla by škoda ji mít doma v krabicích. A proto se rozhodla udělat výstavu v Oblastním muzeu v Děčíně. A téměř hned se výstava stala jednou z nejúspěšnějších. Vidět tu můžete od různých vydání knih přes sladkosti bratrů Weasleyových až po pravé podpisy herců. „Těm jsem sama psala dopisy. Takových 60 dopisů jsem odeslala a přes 40 se mi jich vrátilo. Některým to trvalo dva měsíce, některým třeba i dva roky. Úplně poslední podpis, který mi přišel, je teda Evanna Lynchová, herečka. Hrála Lenku Láskorádovou,“ vypráví fanynka Harryho Pottera a v pořadu Prima Česko pokračuje: „Z té jsem měla velkou radost, protože jsem jí psala už před více než dvěma lety a už jsem ani nedoufala, že by vůbec mohla kdy odepsat. A nakonec mi to před Vánoci přišlo.“

Dalším z nejvzácnějších exponátů na výstavě je stříbrná mince, kterých je na světě jen 199. „Je dělaná 3D a váží jedno kilo, takže je to kus. Řekla bych, že ji tady u nás v Čechách nikdo nemá,“ věří Andrea Vendolská.

Výstava bude v děčínském muzeu do konce března. Od konce června ji ale můžete navštívit v Regionálním muzeu v Teplicích, kde bude k vidění i mnohem více exponátů.

Tagy:
kniha muzeum film výstava Google Vánoce Děčín Harry Potter Česko Albus Brumbál Evanna Lynchová Lenka Láskorádová