Miss Peking v přezkáčích. Hlasujte pro největší sjezdařskou sympaťačku zimních her

Hry v Pekingu nebudou jen přehlídkou špičkových sportovních výkonů. Oko diváků a divaček se zaměřuje také na to, jak olympionici a olympioničky vypadají, jak se prezentují nebo v jakém outfitu vyrazí na svah či do víru olympijské vesnice. Připravili jsme proto pro vás anketu, ve které můžete zvolit nejsympatičtější závodnici, která se v Pekingu zúčastní disciplín v alpském lyžování.

Na olympijských svazích v Pekingu se představí několik desítek lyžařek z celého světa. Vybírat z takového množství tu nejkrásnější, nejúžasnější, zkrátka tu nejsympatičtější proto není vůbec lehké, a tak vám to redakce CNN Prima NEWS trochu ulehčila.

Jelikož nám nejde jen o vzhled, ale také o sportovní výkony, do finále ankety „Miss Peking v přezkáčích“ jsme vybrali celkem patnáct lyžařek. Prvních deset si účast zajistilo právě díky tomu, že to na lyžích umí. Jde totiž o TOP 10 aktuálního pořadí celkového hodnocení Světového poháru. K nim jsme přidali dvě Češky, Ester Ledeckou a Martinu Dubovskou, a dalším třem jsme udělili pomyslnou divokou kartu. Nyní je již na vás, kterou sjezdařku zvolíte královnou svahů čtyřiadvacátých her zimní olympiády.

Krátké představení všech sjezdařek naleznete pod anketou, v hlasování vám pak pomůže galerie výše.

Anketa byla ukončena 9. února v 10:00.

Zvolte „Miss Peking v přezkáčích“. Která sjezdařka je vám nejsympatičtější?

Mikaela Shiffrinová (26 let, USA)

V posledních několika letech není známější ženy svahů. Jestli i nejhezčí, to je na vás. Shiffrinová získala v letech 2017, 2018 i 2019 velký křišťálový glóbus za celkové vítězství ve Světovém poháru, v aktuální sezoně zatím úspěšně z prvního místa útočí na čtvrtý triumf. Je velmi všestrannou lyžařkou, ovšem nejvíce medailí a jiných artefaktů posbírala ve slalomu. Celkově vlastní dvě zlata z olympijských her, do toho je šestinásobnou mistryní světa. Šampionkou na MS se stala jednou i loni v Cortině d´Ampezzo, kde ovládla superkombinaci. V Pekingu může reálně pomýšlet až na čtyři medaile.

Petra Vlhová (26 let, Slovensko)

Pokud by Slováci před olympijskými hrami měli prstem ukázat na jednoho člena své výpravy, který přiveze domů medaili, nemohou vybrat nikoho jiného než Petru Vlhovou. Rodačka z Liptovského Mikuláše velmi zdatně konkuruje Shiffrionové a na konci minulé sezony se dočkala premiérového křišťálového glóbu. Na cenný kov z akce pod pěti kruhy ještě čeká, nicméně na mistrovstvích světa si už slalomová specialistka připsala několik zářezů. Zadařilo se ji zejména před třemi lety v Åre, kde brala zlato za obří slalom, stříbro za superkombinaci a bronz za slalom.

Federica Brignoneová (31 let, Itálie)

Rodačka z Milána si připsala první start mezi elitou už coby sedmnáctiletá závodnice. O 13 let později – v roce 2020 – se stala královnou Světového poháru a po třech letech sesadila z trůnu Shiffrinovou. Žádné jiné Italce se to předtím nepovedlo. I když v mistrovské sezoně se jí nejvíce dařilo v obřím slalomu, za který získala také na minulé olympiádě bronz, aktuálně vládne pořadí super-G, celkově je pak pátá.

Sofia Goggiová (29 let, Itálie)

Na rozdíl od prvních dvou dam je Goggiová mistryní rychlostních disciplín. Žena, která mezi profesionálkami debutovala v roce 2012, válí ve sjezdu i super-G navzdory tomu, že její kariéry se různá zranění drží jako klíště. Například loni vinou velmi nešťastného úrazu přišla o domácí šampionát v Cortině d´Ampezzo, letos v lednu si zlomila lýtkovou kost. V Pekingu by přesto velká bojovnice neměla chybět. Navzdory rozsáhlému chorobopisu už má zlatou olympijskou medaili z Pchjongčchangu, dva cenné kovy z mistrovství světa a celkem 39 pódiových umístění ve Světovém poháru. Hned 21 z nich dosáhla ve sjezdu.

Sara Hectorová (29 let, Švédsko)

Dlouho se ve Světovém poháru od své premiéry v roce 2010 pohybovala tak trochu nenápadně. Trochu výše se podívala jen v roce 2015, kdy skončila na celkovém 19. místě především díky dvěma pódiím. Na další „bednu“ si musela počkat až do prosince 2020. Ale v aktuální sezoně se pořádně rozjela – na jedno z prvních třech míst se dostala hned pětkrát, z toho třikrát vyhrála. Všechny úspěchy se urodily v obřím slalomu a při momentální formě je v této disciplíně o nejžhavější kandidátce na zlatou medaili z Pekingu jasno.

Corinne Suterová (27 let, Švýcarsko)

Corinne Suterová se bude v Pekingu snažit navázat na své loňské zlato z mistrovství světa v Cortině d´Ampezzo ze sjezdu. Bude to mít ale nesmírně těžké, pokud se suverénce letošní sezony Sofii Goggiaové podaří vyléčit zranění kolene a lýtkové kosti. Suterová patří ke stálicím švýcarského týmu alpských lyžařek, ve Světovém poháru debutovala už ve svých 17 letech. Ten ovládla ve sjezdu a super-G v sezoně 2019/2020. Ze světových šampionátů má ještě dvě stříbra a jeden bronz. Na cenný kov z olympijských her stále čeká.

Ramona Siebenhoferová (30 let, Rakousko)

Třicetiletá Rakušanka se v seriálu Světového poháru alpských lyžařek objevila poprvé v prosinci 2009, kdy odstartovala do obřího slalomu v Lienzu. Závod však nedokončila. První pódiové umístění získala o šest let později, když dojela třetí ve sjezdu v Lake Louise. V této disciplíně má na kontě rovněž dvě vítězství, jichž dosáhla před třemi lety v Cortině d´Ampezzo. Na medaili z velkých závodů (olympiáda, mistrovství světa) zatím čeká. Před čtyřmi lety v Pchjongčchagu obsadila 7. místo v kombinaci a 10. ve sjezdu. Právě v rychlostních disciplínách patří pro Peking mezi favoritky na medaili.

Lara Gutová-Behramiová (30 let, Švýcarsko)

Také ona se bude v Pekingu ucházet o medaili ve sjezdu, ale i v super-G. Superobří slalom je její parádní disciplína, v níž získala na mistrovstvích světa kompletní sadu medailí. Tu jedinou olympijskou má ale ze sjezdu a získala ji už před osmi lety v Soči. Gutová-Behramiová jednou ovládla celkové pořadí Světového poháru (2016) a třikrát brala malý glóbus právě v hodnocení super-G, a to v letech 2014, 2016 a 2021.

Elena Curtoniová (30, Itálie)

Třicetiletá Italka se zatím může pochlubit „jen“ dvěma vítězstvími v závodech Světového poháru, přičemž toho druhého se jí podařilo dosáhnout teprve nedávno v superobřím slalomu na domácí půdě v Cortině d´Ampezzo. Před dvěma lety triumfovala ještě ve sjezdu v bulharském Bansku. Na pódium dojela celkem osmkrát. Z velkých akcí v kategorii dospělých zatím žádnou medaili nemá (je však juniorskou mistryní světa v super-G). V Pekingu ale jistě bude útočit na cenný kov právě v super-G, překvapit může i ve sjezdu.

Michelle Gisinová (28 let, Švýcarsko)

Osmadvacetiletá Švýcarka pojede do Pekingu obhajovat zlato z kombinace. Z ní má ještě dvě medaile z mistrovství světa, a to z let 2017 (stříbro) a 2021 (bronz). Gisinová má na kontě jediné vítězství v závodě Světového poháru (ve slalomu z prosince 2020), na stupních vítězek stanula dosud 16krát. Cenný kov může na olympiádě získat prakticky v kterékoli disciplíně, v posledních letech se jí však výrazně dařilo v obřím slalomu.

Ester Ledecká (26 let, Česko)

Žena, kterou v Česku netřeba představovat. Ale tedy pro pořádek, aby nebyla oproti svým výše zmíněným kolegyním ochuzena, to stejně uděláme. Dlouho byla známá jako excelentní snowboardistka, která v tomto sportu sbírá úspěch za úspěchem. Nicméně pak přišla olympiáda v Pchjongčchangu, kde se velmi razantním způsobem vetřela mezi lyžařskou špičku. Zcela nečekaně vyhrála o pouhou setinu závod super-G a postarala se o jednu z největších senzací v historii olympijských her. Od té doby se jí daří zejména ve sjezdu, v aktuální sezoně v této disciplíně zatím brala jedno třetí místo v Cortině d´Ampezzo.

Martina Dubovská (29 let, Česko)

I když poskytuje rozhovory a obecně mluví ve slovenštině, narodila se v České republice, kterou také reprezentuje. Dětství však strávila na stejném sídlišti v Liptovském Mikuláši jako Petra Vlhová a u „bratrů“ také bydlí, když tedy zrovna nekličkuje mezi brankami na sjezdovkách po celém světě. Ve slalomu – prakticky jediné disciplíně, které se věnuje – dělá rok od roku progres. V minulé sezoně to v nejtechničtějším oboru dotáhla v celkovém pořadí na 10. místo, v současném ročníku si vyjela slalomové maximum – šestou příčku – ve finském Levi.

Ragnhild Mowinckelová (29 let, Norsko)

Sympatická Norka ve Světovém poháru debutovala v sezoně 2011/2012 ve slalomu v chorvatském Záhřebu. Svého nejlepšího umístění v celkovém hodnocení seriálu dosáhla v sezoně 2018/2019, kdy obsadila sedmou příčku. V jednom závodě SP triumfovala (obří slalom) a sedmkrát stála na pódiu. „Obřák“ je zřejmě její nejlepší disciplína, má z něho stříbrnou olympijskou medaili z Pchjongčchangu, kde získala stříbro také ve sjezdu. Překvapit může i v kombinaci, v níž před třemi lety na světovém šampionátu v Åre získala bronz.

Andreja Slokarová (24 let, Slovinsko)

Mladičká Slovinka jede do Pekingu s tím, že nemá co ztratit. A zároveň může překvapit, vždyť loni na svém prvním světovém šampionátu v Cortině d´Ampezzo zajela páté místo ve slalomu a v letošní sezoně (její teprve druhé) poprvé ovládla závod Světového poháru. Pro vítězství si dojela v paralelním obřím slalomu v rakouském středisku Lerch/Zürs. Slalom a obří slalom jsou její parádní disciplíny, ve kterých rozhodně není bez šancí na medaili.

Marie-Michele Gagnonová (32 let, Kanada)

Zkušená Kanaďanka debutovala ve Světovém poháru v prosinci 2008, na svůj první triumf čekala přes pět let. V lednu 2014 zvítězila v kombinačním závodě a za tuto disciplínu brala ve stejné sezóně i malý křišťálový glóbus. Závod v kombinaci ovládla ještě o dva roky později v Andoře. V rámci SP se na pódium dostala ještě třikrát a vždy dojela třetí. Z toho dvakrát ve slalomu, jednou v super-G. Alpská univerzálka do Pekingu zřejmě nejede s medailovými ambicemi, na slušné umístění ale pomýšlet může.

Tagy:
Peking Olympijské hry mistrovství světa Ester Ledecká světový pohár alpské lyžování sport Petra Vlhová Sofia Goggiová Mikaela Shiffrinová Lara Gutová-Behramiová Corinne Suterová Michelle Gisinová Martina Dubovská Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Ramona Siebenhoferová Elena Curtoniová Federica Brignoneová Ragnhild Mowinckelová Marie-Michele Gagnonová Andreja Slokarová Zimní olympijské hry Sara Hectorová