Po Fialovi chtěl statisíce za slova o farmářích, soud to zamítl. Teď jde Jandejsek po Vondrovi

Soud zamítl žalobu podnikatele a mluvčího protestů zemědělců Zdeňka Jandejska na premiéra Petra Fialu (ODS). Předseda vlády podle něj naznačil, že farmáři jsou sympatizanty kremelského režimu. Podnikatel po něm požadoval odškodnění půl milionu korun a omluvu. Jandejsek ve vysílání CNN Prima NEWS také zmínil, že se chce zabývat i europoslancem Alexandrem Vondrou (ODS), a to kvůli dopisu, který měl Jandejsek poslat ruské ambasádě a nabízet spolupráci.

Když Jandejsek a jeho právník podávali předžalobní dopis, bylo jim údajně řečeno, že s vyjádřením, které se stalo předmětem sporu, nemá stát nic společného a jedná se čistě o věc předsedy vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti součástí koalice Progresivní Česko? Musíme zastavit Babiše s komunisty, říká Peksa

„Soud však rozhodl opačně. Důkazů, že podobná tvrzení byla neoprávněná, jsme předložili velké množství, ale soudkyně to nebrala v potaz,“ uvedl podnikatel ve vysílání CNN Prima NEWS. Zda se odvolá, ještě probere se svým právním zástupcem.

„Chceme se však soudní cestou nadále zabývat europoslancem Vondrou,“ dodal Jandejsek. Politik o organizátorovi „traktorového“ protestu v Partii Terezie Tománkové prohlásil, že je „agrobaron a figura Andreje Babiše“. Rovněž ve studiu předložil dokument psaný azbukou. „Jde o dopis zaslaný ruské ambasádě týden po invazi na Ukrajinu. Ruskému velvyslanci nabízí v podstatě kolaboraci,“ řekl Vondra na adresu Jandejska.

Advokát předsedy vlády Petr Toman ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že jejich strana je s rozhodnutím soudkyně spokojena. „Soudní řízení mělo dvě části. V první se řešilo, kdo za napadený výrok odpovídá. Dokládali jsme, že tvrzení o protivládní demonstraci se týkala vlády. V takovém případě by za to odpovídal stát, i kdyby došlo k porušení ze strany premiéra,“ pronesl.

Jandejsek prý s tímto bodem nesouhlasil, a proto žaloval Fialu osobně. „Soudkyně uznala, že ze strany předsedy vlády k žádnému excesu nedošlo. Pokud by měl někoho žalovat, pak rozhodně ne Petra Fialu, ale stát,“ upozornil právník.

„Předložili jsme řadu důkazů, například mnoho článků, abychom dosvědčili pravdivost zmíněných výroků premiéra. Jsme rádi, že i v tomto ohledu nám dal soud za pravdu,“ řekl Toman a dodal, že dodaný materiál dosvědčuje, že „protesty organizovali lidé, kteří se netají podporou Kremlu“.

Problém legitimizace? Zbytečný formalismus, hájí se Toman

Jandejsek si mimo jiné stěžoval na přístup soudkyně. „Naše strana byla legitimována, museli jsme předložit občanské průkazy. Právník pana premiéra legitimovaný nebyl, byl nejspíše dobře známý paní soudkyni,“ poznamenal.

Toman rovněž pro CNN Prima NEWS uvedl, že je i v kontaktu s dalším možným aktérem celé záležitosti, europoslancem Vondrou. „Nemáme ale oprávnění se k tomu jakkoliv vyjadřovat. Záležitost pana Vondry nadto s pátečním soudním jednáním nijak nesouvisí,“ reagoval.

Vymezil se rovněž proti obvinění, že se jakožto právní zástupce nemusel u soudu legitimizovat. „Soudkyně Dagmar Stamidisová rozhodovala v minulosti již několik soudních sporů o ochranu osobnosti, v nichž jsem vystupoval jako právní zástupce žalobce či žalovaného. Legitimovat někoho, koho znám z předchozího vystupování u soudu, je zbytečný formalismus. Jsem přesvědčen, že u dalšího jednání by již nelegitimovala ani pana Jandejska, ani jeho právního zástupce,“ opáčil advokát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hřib jako nový šéf Pirátů? Je neschopný, říká Babiš. Chválí ho naopak Válek či Fiala z SPD

Tagy: