Momenty války: Likvidace okupanta ze tří metrů a sovětský voják stojící na zakrvácené pračce

Socha sovětského vojáka potřísněná červenou barvou a s namalovanou pračkou na podstavci v Jiráskových sadech v Litoměřicích

Záběry ukrajinského vzdoru proti ruské přesile

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou i kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší čtvrtý díl třetí série Momentů války.

Natření sochy sovětského vojáka

V říjnu 2022 neznámá osoba pomalovala sochu člena Rudé armády v Litoměřicích. Vojáka někdo potřísnil červenou barvou. Čelo podstavce pak neznámý pachatel upravil do podoby pračky.

Červená barva měla nejspíš odkazovat na ruské masakrování Ukrajinců během invaze, kterou Moskva rozpoutala v únoru 2022. Symbol pračky pak bezpochyby poukazuje na časté rabování na Ukrajině, čehož se dopouští vojáci ruské armády.

Incident v Jiráskových sadech zaznamenala některá ukrajinská i další média. I když šlo o vandalismus, zodpovědná osoba sklidila pochvalu za specifický smysl pro humor a vynalézavost.

Sochařské dílo, které nese oficiální název Pomník Čest a sláva Sovětské armádě, stojí v litoměřických Jiráskových sadech od 70. let. Jde o normalizační dílo Otakara Petroše, které mělo v dobách totality oslavovat přátelství československého a sovětského lidu. Není tak divu, že se socha stala v uplynulých letech obětí vandalismu již několikrát.

Tamní zastupitelstvo na začátku letošního roku schválilo záměr o odstranění pomníku z Jiráskových sadů. Kam bude dílo přemístěno, zatím není jasné.

Krvavá zákopová bitva očima vojáka

Ukrajinská 3. útočná brigáda zaznamenala loni v létě několik úspěšných operací na východní frontě. Koncem června 2023 se jí během krvavé zákopové přestřelky povedlo zlikvidovat desítky ruských okupantů.

„Rozpustili jsme 57. motostřeleckou gardu Ruské federace. Podívejte se, jak to vypadalo,“ uvedla ukrajinská 3. útočná brigáda ve svém prohlášení na Telegramu. Opoziční běloruská televize Nexta doplnila, že k přestřelce došlo na území centrálního Donbasu.

Estonský analytik Dmitri, který se během invaze věnuje překladům ukrajinských či ruských videí, přidal anglické titulky. „Záběry z boje 1. praporu ukrajinské 3. útočné brigády proti 3. praporu ruské 57. gardy. V důsledku střetu bylo předmostí na západním břehu řeky Severní Doněc zcela vyčištěno. Ukrajinci během operace zlikvidovali kolem 30 okupantů a další desítky zranili. Do výměnného fondu tak přibylo deset válečných zajatců,“ popsal.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Sestřih o délce asi šest a půl minuty ukazuje krvavou zákopovou řežbu mezi ukrajinskými vojáky a ruskými okupanty. Brutální video pořídil jeden z Ukrajinců pomocí kamery na helmě.

Vojáci se kryli v zákopech nebo za zbytky rozstřílených stromů. Nepřátelské kulky Ukrajincům doslova svištěly nad hlavami. Granáty vybuchovaly všude kolem. Právě i díky granátometům získali ukrajinští vojáci převahu. Někteří okupanti se později rozhodli k úprku, což zřejmě nebyl zrovna dobrý nápad.

„Utíkají pryč! Sestřelte je vším, co máme,“ křičel jeden z Ukrajinců. „Vzdejte se, vy k*rvy, nebo zemřete,“ zvolal další. Ne všichni Rusové se ale hodlali vzdát bez boje. I proto během zákopové bitvy docházelo k poměrně drsným situacím, které připomínaly způsob bojů v první světové válce.

Ukrajinský voják, který záběry pořídil, jednoho okupanta zastřelil ze vzdálenosti asi tří metrů. Potom do jeho bezprostřední blízkosti dopadl dělostřelecký granát. Ukrajinec měl nicméně obrovské štěstí, a v boji tak bez větších zranění mohl pokračovat.

Závěr videa naznačuje, že ve střetu byli úspěšnější Ukrajinci. Ruští vojáci, kteří přežili, buď utekli, nebo skončili v zajetí. Sdíleným materiálem se později pochlubilo i ukrajinské ministerstvo obrany. „A tak to jde každý den,“ dodal resort. Stanice CNN zase doplnila záběry z bezpilotního letounu.

Rusové „udrželi“ Cherson alespoň na papíře

Na počátku roku 2023 se v moskevských knihkupectvích začaly prodávat mapy a atlasy, podle nichž Rusku patří ilegálně zabraná ukrajinská území. V nových atlasech byl zakreslen v hranicích Ruska například i Cherson či další města, která Kyjev vybojoval zpět pod svoji kontrolu.

Chersonská, Záporožská, Doněcká a Luhanská oblast se staly podle neuznané anexe součástí Ruské federace v den 30. září 2022. Dalo se tedy očekávat, že Kreml dohlédne na to, aby ruská vydavatelství doručila obchodním řetězcům v zemi aktualizované mapy, v nichž se tento formální „úspěch“ zohlední.

Ruská armáda navíc v době vyhlášení anexe nekontrolovala stoprocentně ani jednu z výše zmíněných oblastí, které tvoří zhruba 15 procent ukrajinského území.

Zmínku o okupaci či anexi by člověk ve zprávách prokremelských médií hledal marně. Například televize RBK pouze uvedla, že „moskevské knižní maloobchodní řetězce obdržely nové mapy Ruska s přihlédnutím k zahrnutí Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Záporožské oblasti a Chersonské oblasti“.

„Hovoříme o administrativních hranicích. Byla přidána území, která se v říjnu 2022 stala součástí Ruska, a to včetně oblastí, které jsou nyní pod kontrolou ukrajinské armády,“ dodala RBK, čímž nepřímo přiznala ruské neúspěchy na bojišti.

Prakticky celý svět pokus Kremlu o připojení dalšího ukrajinského území k Rusku razantně odmítl. Ironií celého incidentu byl fakt, že Rusko den ode dne ztrácelo čím dál více zmíněného území vlivem postupu ukrajinské armády.

VIDEO: Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok invaze

„Zatímco ruský parlament je opojen z marných pokusů o anexi, naši vojáci pokračují v postupu. To je nejlepší odpověď na všechna ‚referenda‘, ‚dekrety‘, ‚smlouvy‘ a patetické kecy,“ komentoval tehdejší ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Ukrajinci na podzim roku 2022 započali drtivou protiofenzivu na severovýchodě i na jihu země. Za poměrně krátkou dobu získali zpět tisíce kilometrů čtverečních, přičemž osvobodili prakticky celou Charkovskou oblast a na jihu si vzali zpět vysněný Cherson. Ten dobyli 11. listopadu 2022.

V posledních měsících ale iniciativu v bojích převzala ruská armáda, která na severovýchodě Ukrajiny zaznamenala určité územní úspěchy. Situace v Charkovské oblasti je v současnosti velmi složitá.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: