Momenty války: Blesková likvidace teroristů, výzva k „vyčištění“ světa a hajlující děti

Probíhající válka mezi Izraelem a Hamásem patří mezi nejkrvavější konflikty v historii Blízkého východu. Součástí ničivých bojů, které 7. října 2023 rozpoutali palestinští radikálové teroristickým útokem na židovský stát, jsou i kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší šestý díl série s názvem Momenty války.

Chladnokrevná likvidace tří teroristů z Hamásu

Velký podíl na odražení brutálního útoku palestinského hnutí Hamás ze 7. října na Izrael měla speciální jednotka Sajeret Šaldag. Její členové kromě jiného zlikvidovali několik teroristů, kteří se snažili dostat do kibucu Beeri. Dokládá to video, které zveřejnilo Izraelské vojenské letectvo (IAF). Na záběrech je vidět zásah proti třem ozbrojencům cestujícím v osobním autě.

„V časných ranních hodinách oné soboty (7. října) jako první dorazili do osad obklopujících Gazu bojovníci jednotky Sajeret Šaldag. Na videu můžete vidět okamžik, kdy naši vojáci spatřili vozidlo a v něm tři teroristy jedoucí směrem ke vstupní bráně kibucu Beeri,“ uvedlo IAF na sociální síti X.

Na záběrech, které pořídila bezpečnostní kamera, je vidět tvrdý náraz osobního auta do bariérového plotu. Na vozidlo stříleli izraelští vojáci. Krátce po kolizi z poškozeného auta vystoupili dva ozbrojenci, kteří seděli na zadním sedadle a na místě spolujezdce. Řidič byl tou dobou nejspíš už po smrti. Teroristé se kvůli palbě začali plazit – zřejmě se snažili dostat do nějakého úkrytu.

Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023:

Další materiály ze stejného střetu zveřejnily také Izraelské obranné síly (IDF). Ty poskytly prodlouženou verzi videa, na němž je vidět také záchrana izraelských civilistů.

„Podívejte se na dosud nepublikovaný záznam vojáků z jednotky Sajeret Šaldag operujících v kibucu Beeri. Na záběrech můžete vidět naše střílející vojáky. Zabili řidiče, který pak ztratil kontrolu nad vozidlem. Pak zlikvidovali ostatní teroristy, kteří se pokusili utéct. Současně s protiteroristickými aktivitami zachraňovali tamní obyvatele,“ stojí v prohlášení IDF na X.

Skupina Sajeret Šaldag, která je rovněž známá pod označením Jednotka 5101, spadá pod IAF. Je považována za jednu z nejlepších izraelských speciálních jednotek. Její členové se soustředí především na protiteroristické akce, záchranu rukojmí či na průzkumné operace. Zároveň se specializují na pozemní podporu izraelského letectva prostřednictvím vyhledání cílů a jejich označování.

Vyčistěme svět od Izraele, hlásala Norka při protestech

Zatímco některé propalestinské protesty, které za uplynulé měsíce proběhly v západních zemích, šlo označit za pokojné, na dalších akcích účastníci místo solidarity s civilisty v Gaze otevřeně či skrytě dávali najevo svou nenávist vůči Židům, nebo dokonce vyzývali k jejich likvidaci.

Válka mezi Izraelem a Hamásem vypukla 7. října 2023, když palestinští radikálové podnikli bezprecedentní útok na židovský stát. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z Pásma Gazy či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během války došlo. Zajímavého materiálu je skutečně mnoho. Dopady konfliktu mezi Izraelem a Hamásem velmi často překračují hranice Blízkého východu.

Jeden z častých transparentů na propalestinských akcích vyobrazuje izraelskou vlajku v odpadkovém koši. U toho nechybí nápis „keep the world clean“ (udržujte svět čistý). K nejmedializovanějšímu případu tohoto transparentu, který volá de facto po vymazání Státu Izrael a k vyhnání Židů z Blízkého východu, došlo koncem října v Polsku.

Norská studentka medicíny Marie Andersenová během demonstrace se zmíněným transparentem v ruce přesvědčivě tvrdila reportérům, že Izrael nemá právo na své současné území. Žena neměla na mysli pouze anektované Golanské výšiny či ilegální osady na Západním břehu. Andersenová by vyhnala Izrael i z míst definovaných mezinárodně uznanými hranicemi.

Na případ s podivným transparentem upozornila stránka Visegrád 24. Čin mladé Norky, která je podle všeho vdaná za muže jordánského původu, pobouřil lidi na sociálních sítích.

„Nejnebezpečnější věcí na světě je nacismus s úsměvem,“ zmínil jeden z izraelských uživatelů. „Jako Německo ve 30. letech. Co by asi udělala židovskému pacientovi?“ stálo ve výčtu dalších komentářů. Podle Visegrádu 24 měla žena problémy s antisemitismem již v minulosti.

Její škola ji dočasně suspendovala a zahájila disciplinární řízení. Norka se ke studiu mohla vrátit v prosinci téhož roku. Její chování odsoudil i varšavský primátor.

Podobné transparenty se objevily také na demonstracích v Londýně, New Yorku, Sydney či ve Washingtonu.

Hútíové šokovali antisemitským videem

Jemenská skupina Hútíů zveřejnila v lednu znepokojivé video, na němž desítky uniformovaných dětí v zástupech zvedaly pravici v nacistickém pozdravu a skandovaly nenávistná protižidovská hesla.

„Alláh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, prokletí Židům, vítězství islámu.“ Přesně takový slogan se podle zprávy americké Komise pro mezinárodní náboženskou svobodu učí hútíjské děti na speciálních „letních táborech“. Povstalečtí bojovníci a jejich podporovatelé slova skandují často i se zdviženou pravicí v podobě nacistického pozdravu.

Jemenští povstalci se k hajlování a ostré rétorice vůči Izraeli podle komise uchylují relativně běžně. Potvrzuje to video, které v polovině ledna na sociálních sítích zveřejnili sami zástupci Hútíů. Na něm lidé provolávají nenávistná hesla na palubě lodi. Většina z nich jsou mladí chlapci.

Jemenské velvyslanectví v USA už v roce 2020 sdílelo na sociální síti X video zachycující okamžik, kdy Hútíové prezentují uvedený slogan se zdviženou pravicí při oslavě ukončení studia na policejní akademii.

„Hútíové podporovaní Íránem bezostyšně a se zápalem ukazují svou protiamerickou a antisemitistickou rétoriku v zavrženíhodném nacistickém stylu. Mezinárodní komunita je musí za toto nenávistné chování kategoricky odsoudit a vyvinout na ně nejvyšší tlak, aby došlo k finálnímu politickému řešení konfliktu v Jemenu,“ doplnila tehdy jemenská ambasáda v příspěvku.

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: