Moravskoslezský hejtman vyhlásil kvůli povodním stav nebezpečí. Co to v praxi obnáší?

Generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček

Generální ředitel: HZS Co v praxi znamená vyhlášení stavu nebezpečí

Ústřední povodňová komise vyzvala hejtmana Moravskoslezského kraje Josefa Bělicu (ANO) k vyhlášení stavu nebezpečí podle krizového zákona, ten tak před 13. hodinou v sobotu učinil. Co v praxi zavedení tohoto stavu pro lidi znamená? To po jednání povodňové komise přiblížil generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček.

Po jednání hovořil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) o aktuálním stavu toků a dalších predikcích v České republice. Komise mimo jiné vyzvala k záchranným pracím včetně evakuací ohrožených osob a k vyhlášení stavu nebezpečí. Hejtman Bělica následně k tomuto kroku přistoupil.

ČTĚTE TAKÉ: Odříznutá obec, záchrana psa z vody i ohromná solidarita. Reportéři líčí situaci napříč Českem

Co všechno by v praxi tento stav znamenal, přiblížil Vlček. „Jestliže hovoříme o masivní evakuaci, u níž je velká pravděpodobnost, že by tato situace mohla nastat, krizovým orgánům může primárně pomoci opatření týkající se například zákazu vstupu a pohybu osob na vymezeném místě nebo území,“ uvedl generální ředitel.

Dále se může jednat o nařízení evakuace obyvatelstva, bezodkladné provádění staveb, stavebních úprav nebo úprav porostu za účelem zmírnění dopadů a odvrácení ohrožení a nebezpečí, které z krizového stavu vyplývá.

„Může to být také pracovní povinnost, výpomoc nebo poskytnutí věcného prostředku podle krizového zákona. Dále to může být také otázka přednostního zásobování – ať už složek integrovaného záchranného systému (IZS), nebo území, která jsou postižena,“ pokračoval Vlček.

Záleží na tom, kdo stav vyhlašuje

Dále se podle generálního ředitele jedná o možné nasazení vojáků v činné službě k provádění krizových opatření, respektive obnovovacích prací. „Poté je zde otázka, která souvisí zejména s hasiči, ale i dalšími členy složek IZS, a to jsou opatření pro vykonávání péče o děti a mládež,“ uvedl s tím, že opatření jsou platná ve chvíli, kdy péči v krizové situaci nemohou vykonávat osoby, které jsou povolány k těmto – krizovým – úkonům.

SLEDUJTE ON-LINE VŠE, CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O AKTUÁLNÍ POVODŇOVÉ SITUACI

„V neposlední řadě je to také zabezpečení náhradního způsobu rozhodování o dávkách sociální péče. Lidé se nedostanou na úřady práce a sociální péče, takže na základě těchto opatření je možné, aby se tyto záležitosti vyplácely v terénu,“ dodal Vlček s tím, že se jedná o rychlý a základní přehled toho, co stav nebezpečí v praxi znamená.

Zdůraznil, že vždy je na subjektu – v tomto případě hejtmanovi Moravskoslezského kraje – který vyhlašuje příslušný krizový stav, aby „pomoc zacílil podle svých potřeb a v té škále, kterou potřebuje“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Když vám domov vyplaví velká voda. Kam a kdy se v případě škod obrátit?

Tagy: