Souboj kontinentů i bizarní spojení. Kdo se utká o pořádání MS ve fotbale 2030?

Fotbalové mistrovství světa oslaví v roce 2030 sto let od svého prvního turnaje. Kdo bude nakonec šampionát pořádat, zatím není jasné. Kandidaturu podaly nebo zvažují země ze všech kontinentů. Co už o MS ve fotbale 2030 víme a jakým systémem by se mělo hrát?

Termín MS ve fotbale 2030

Jelikož není zatím ani jasné, kde se turnaj odehraje, na určení přesného termínu je ještě brzy. Vše ale nasvědčuje tomu, že by se měl datovat do letních měsíců, jak tomu bylo až do roku 2022 zvykem. Výjimku dostal kvůli vysokým letním teplotám Katar, kde se světová špička sejde v listopadu a prosinci 2022.

Herní systém

Turnaj, který se koná pravidelně jednou za čtyři roky, by se měl podruhé v historii uskutečnit za účasti 48 reprezentací. O kolik míst se bude bojovat v kontinentálních kvalifikacích a následně mezikontinentálních barážích, se rozhodne po udělení pořadatelství.

Šampionát se 48 účastníky bude rozdělen do 16 skupin po třech. Dva nejlepší celky z každé skupiny postoupí do dvaatřicetičlenné vyřazovací fáze. Turnaj by měl i nadále trvat 32 dnů, finalisty tak čeká celkem sedm utkání. FIFA momentálně sdružuje 211 členských zemí, takže po rozšíření počtu účastníků se závěrečného turnaje zúčastní každá čtvrtá až pátá. Stejně tak tomu bude v roce 2026 na mistrovství v Severní Americe. Za tohoto systému bude odehráno celkem 80 zápasů.

Jubilejní šampionát

Světový šampionát v roce 2030 oslaví sto let konání této vrcholné akce pod hlavičkou Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA). V roce 1930 hostila první ročník Uruguay, titul získali domácí po finálovém triumfu nad Argentinou. Bronz si odvezli neúspěšní semifinalisté USA a Jugoslávie.

Kdo kandiduje na pořádání mistrovství?

Vše nasvědčuje tomu, že se turnaj uskuteční ve více než jedné zemi. To otevírá více možností na různá spojení a zájemců je tedy požehnaně. Navíc po udělení pořadatelství Kataru nejde o žádné nabídce předem říci, že je bez šance. Kam se nejlepší fotbalisté podívají, se rozhodne v roce 2024.

Portugalsko a Španělsko

Žhavým kandidátem na pořádání MS 2030 je spojení dvou jihoevropských fotbalových velmocí – Portugalska a Španělska. „Není moc věcí, které by mohly vyvolat více naděje a očekávání, než možnost pořádat mistrovství světa. Těžko bychom si mohli představit lepšího společníka než Portugalsko,“ uvedl prezident španělské federace RFEF Luis Rubiales.

Obě země už kandidaturu potvrdily a čekají na finální verdikt. Španělsko už hostilo mistrovství světa v roce 1982. Společně s Portugalskem se neúspěšně ucházelo o MS 2018, které nakonec pořádalo Rusko. V menší ze dvou pyrenejských zemí se konalo mistrovství Evropy 2004.

Argentina, Chile, Paraguay a Uruguay

Návrat ke kořenům? Čtyři jihoamerické státy už rovněž podaly oficiální kandidaturu. Zástupci Argentiny, Chile, Paraguaye a Uruguaye chtějí, aby se šampionát vrátil po sto letech tam, kde se konal vůbec poprvé. „Jsme na tomto symbolickém místě, kde začala historie fotbalového šampionátu,“ poznamenal při ohlašování společné kandidatury Alejandro Dominguez, prezident Jihoamerické fotbalové federace (CONMEBOL).

Slavnostní akt se na začátku srpna 2022 konal na stadionu Centenario v Montevideu, kde se v roce 1930 hrálo první finále MS. Kandidatura nese slogan „Juntos 2030“ („Společně 2030“). „Není to projekt jedné vlády, ale sen celého kontinentu. Budou další mistrovství světa, ale 100 let se bude slavit jen jednou,“ dodal Dominguez.

Vrátit se alespoň částečně zpět na místo, kde vše začalo, se zdá jako ideální scénář. Ale v roce 2026 se bude MS konat v USA, Kanadě a Mexiku. I když jde o severní Ameriku, politika FIFA rozložit šampionáty střídavě po celém světě by mohla hrát roli. MS v roce 2014 navíc hostila Brazílie.

Uruguay pořádala MS jen v jeho začátku, Argentina pak uspořádala turnaj v roce 1978 a Chile v roce 1962. Pro Paraguay by šlo o premiéru.

Bulharsko, Rumunsko, Řecko a Srbsko

Dne 2. listopadu 2018 potvrdili vedoucí představitelé Bulharska, Řecka, Rumunska a Srbska svůj záměr utkat se o pořádání turnaje. 25. února 2019 bylo oficiálně potvrzeno, že zmíněné země podají společnou kandidaturu na pořádání nejen šampionátu 2030, ale také EURO 2028. Ministři pak podepsali 10. dubna memorandum.

„Myslím, že stojí za to diskutovat o návrhu řeckého premiéra Alexise Tsiprase,“ řekl na společné tiskové konferenci po summitu čtyř zemí bulharský premiér Bojko Borisov. „Stejně jako Bulharsko s Itálií hostily světový šampionát ve volejbale, čtyři země se mohou ucházet o světový šampionát ve fotbale,“ podotkl. Ani jeden z těchto států se ještě nikdy hostitelství neujal. Zmíněné tři nabídky jsou zatím jediné potvrzené.

Saudská Arábie a Itálie, co Maroko?

Na stole jsou ale dokonce mezikontinentální návrhy. Hodně se angažuje Saúdská Arábie. Jendou z možností je, aby se Saúdové spojili s Egyptem a Marokem a učinili tak nabídku, která by teoreticky sjednotila africkou a asijskou fotbalovou konfederaci. I když návrh dává geograficky smysl, Egypt a Maroko by potřebovaly obrovské zlepšení infrastruktury. Existují také obavy z komerčního úspěchu turnaje, dopadu na ekonomiky zemí a bezpečnostních problémů.

A pak je zde možnost, která se může kdekomu zdát nereálná. Podle webu The Athletic se hovoří o tom, že se Saúdská Arábie snaží přemluvit ke společnému podniku Itálii. Ano, dvě hostitelské země jednoho turnaje by dělilo přibližně 3 600 kilometrů.

Ještě před dvěma dekádami něco nepředstavitelného. Jenže vzpomeňme na odložené EURO 2020. Londýn, kde se hrály semifinále a finále, dělí od ázerbajdžánského Baku, kde nastoupila například česká reprezentace do čtvrtfinálového klání s Dánskem, 3 900 kilometrů. Na MS 2026 je zase vzdálenost mezi nejsevernějším hostitelským městem Edmontonem a nejjižnějším Mexiko City téměř čtyři tisíce kilometrů.

Italové navíc už dříve ohlásili, že by rádi něco uspořádali. Prezident tamní federace Gabriele Gravina nedlouho po triumfu na EURO 2020 řekl: „Vyhodnotíme si, jestli se budeme ucházet o mistrovství Evropy 2028, nebo MS 2030, kdy světový šampionát oslaví sto let.“ Ze hry není ani spolupráce se zmíněným Marokem, které má ambice stát se druhým africkým hostitelem MS po Jihoafrické republice z roku 2010.

Saúdská Arábie ani Maroko ještě MS nehostily, Itálie ale dokonce dvakrát v letech 1934 a 1990. Z prvního zmíněného turnaje po výhře ve finále nad Československem vybojovala zlato.

Izrael, SAE a Bahrajn

V říjnu 2021 vydali prezident FIFA Gianni Infantino a izraelský premiér Naftali Bennett prohlášení, ve kterém oznámili, že právě Izrael zkoumá potenciální společnou nabídku se Spojenými arabskými emiráty (SAE) a Bahrajnem. Ani jeden z nich nikdy předtím nepořádal mistrovství světa. Izrael i SAE však hostily ročníky Asijského poháru – Izrael v roce 1964 a SAE v letech 1996 a 2019.

Další spekulace

  • Čeká se také, že se do boje přihlásí dvojice Austrálie a Nový Zéland. Pro Austrálii navíc existuje také varianta s Indonésií.
  • Ve hře je rovněž Jižní Korea, která MS hostila s Japonskem v roce 2022. Stejné spojení se nabízí i tentokrát, dále pak se Severní Koreou nebo Čínou, nebo dokonce se všemi třemi. Zejména v případě Severní Koreje však existuje velký vykřičník v podobě dodržování lidských práv.
  • Šampionát by se také mohl stěhovat opět do Afriky, mluví se o Alžírsku, Kamerunu, Egyptě nebo Tunisku. Nejspíše opět v různých kombinacích.
  • Jižní Amerika pak nejspíše nabídne ještě jednu variantu – Kolumbii, Ekvádor a Peru.

Jak to dopadlo s Velkou Británií a Irskem?

O pořádání výročního turnaje uvažovaly také čtyři britské fotbalové asociace dohromady s Irskem. Jenže fotbalové asociace Anglie, Walesu, Severního Irska, Skotska a Irska následně oficiálně potvrdily přihlášku na společné pořadatelství fotbalového mistrovství Evropy v roce 2028. Kandidaturu na MS následně stáhly.

Výsledky posledních MS ve fotbale

Rok Místo konání Zlato Stříbro Bronz Výsledek Česka/Československa
1982 Španělsko Itálie Německo Polsko Nepostup ze skupiny
1986 Mexiko Argentina Německo Francie Bez účasti
1990 Itálie Německo Argentina Itálie Čtvrtfinále
1994 USA Brazílie Itálie Švédsko Bez účasti
1998 Francie Francie Brazílie Chorvatsko Bez účasti
2002 Jižní Korea a Japonsko Brazílie Německo Turecko Bez účasti
2006 Německo Itálie Francie Německo Nepostup ze skupiny
2010 JAR Španělsko Nizozemsko Německo Bez účasti
2014 Brazílie Německo Argentina Nizozemsko Bez účasti
2018 Rusko Francie Chorvatsko Belgie Bez účasti

Tagy: