Mykolajiv stále ostřelují Rusové. Lidé tu pijí dešťovku a snaží se utéct do bezpečí

Žena se stará o zraněného psa ve městě Mykolajiv.

Ruská armáda v noci ostřelovala město Mykolajiv na jihu země

Ruská armáda v noci na úterý ostřelovala také Mykolajiv na jihu země, kde je stále štáb CNN Prima NEWS. Místní jsou tu bez vody, pijí dešťovku a doufají v konec války. Některé matky ve snaze zachránit svoje děti se odhodlaly k odjezdu. Výbuchy totiž neustávají, popsal z ukrajinského města reportér Patrik Kaizr.

„Asi kolem šesté hodiny jsme slyšeli další výbuchy ruského dělostřelectva, které odstřeluje předměstí. Škody jsou ale víceméně malé, střely dopadly na obchodní centrum a kino,“ popsal z místa reportér Kaizr. Při útoku nikdo nezemřel.

Lidé se bojí ruského postupu a Mykolajiv opouštějí ve velkém. Město, ve kterém už sedm dní neteče voda a lidé pijí dešťovku z podzemních kanálů a vodu z řeky. Město, které je jen dvacet kilometrů od ruské fronty. Město, které se už dvakrát za poslední čtyři dny ocitlo pod ruskou palbou.

Ve městě žijí i Rusové

„Padaly bomby nebo rakety, ale spadly na kino,“ řekl svědek útoku Alexander. Julie Nikolajevna v roce 2014 utekla před ruskou okupací z Krymu. Teď má ruská vojska znovu za zády. „Žijí tu samí dobří lidé – Ukrajinci, Rusové i Židé,“ zdůraznila.

S druhou fází útoku přišel přirozeně strach. Město od rána opouštějí desítky autobusů a v nich stovky lidí. A zase je to ten stejný obrázek. Maminky s dětmi. Unavené, zoufalé. A neví, kam jdou. „Nevíme, kam, jedeme. Hlavně pryč,“ sdělila matka Julija.

U krajnice na předměstí zastavuje kolona aut. Jsou v nich lidé, kterým se nad ránem podařilo utéct z ruského obklíčení. Dva měsíce se skrývali ve sklepích svých domů ve vesnici. Pili vodu z kaluží. Jen těžko ze sebe dostávají slova.

Přesně před měsícem se Mykolajiv stal městem hrdinou. Za odpor vůči ruské agresi. Mnozí obyvatelé i nyní zůstávají a budou bojovat. Mykolajiv se jen tak nevzdá.

Tagy: