Mynářová: Nám novináři viseli na bráně. Hrad bych hlídala jako za Zemana, vmetla Witowské

Alexandra Mynářová s manželem Vratislavem

Nechť je „Kolářův Hrad“ alespoň z poloviny střežen jako ten „Mynářův“, napsala na Facebooku novinářka a manželka bývalého kancléře Alexandra Mynářová. Reagovala tím na výroky své kolegyně z oboru Světlany Witowské, která se vymezovala proti spekulacím o střetu zájmů svého partnera a současného prezidentova rádce Petra Koláře. Mynářová Witowskou nepřímo osočila z používání dvojího metru v novinářském přístupu k hradnímu osazenstvu. Witowská na sociálních sítích nereagovala.

Witowská se podle manželky bývalého hradního kancléře, kterého provázely mnohé kontroverze, nedrží svých dříve vyslovených zásad. „Kolikrát jsem od Světlany slyšela: ‚Nediv se, je to naše (myšleno novinářská) práce.‘ nebo ‚Lidé mají právo na informace.‘ Zkrátka zkušenosti manželek/žen/partnerek vysoce postavených a vlivných mužů jsou nepřenositelné. Teď tu zkušenost jen velmi zlehka nabírá Světlana. Pochybuji, že pana Koláře pronásledují na ulicích, čekají na něj u vstupu do kanceláře, celý den hlídkují na nádvořích či mu redaktoři ČT visí doma na bráně bez ohledu na víkendy, na soukromí, na rodinu, na děti. Doporučuji proto nadhled, klid a odstup,“ napsala Mynářová na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda dost nebojuje s dezinformacemi, tvrdí Pavel. Popsal i důvody změn na Hradě

Reagovala tím na předchozí internetový spor Witowské působící na Aktuálně.cz s politickou komentátorkou Czech News Center Lenkou Zlámalovou. Ta v souvislosti s koncem kancléřky Jany Vohralíkové poznamenala, že by média měla věnovat dění kolem Koláře zvýšenou pozornost. Podle některých hradních zdrojů totiž měl za odchodem Vohralíkové stát právě prezidentův poradce. „V čase velkých zbrojních zakázek, kdy stát čeká zároveň výběr dodavatele atomových bloků za stovky miliard, což jsou zrovna náhodou branže Kolářova zájmu, tam nemá v žádné roli co dělat. O kartičkách nemluvě. S kamarádem prezidentem si kafe může dát jinde. Ne signalizovat svým klientům vliv volným vstupem na Hrad,“ napsala Zlámalová na sociální síti X.

Witowská slova označila za „bludy a konspirace“, které „zavání posedlostí“. „Myslím, že by se všechno vyřešilo, kdyby všichni ti, kdo si říkají novináři, dodržovali pravidla novinářské práce. A pokud někoho veřejně podezírají z nekalých úmyslů, měli by mít fakta ze dvou na sobě nezávislých zdrojů, a ne začínat slovy ‚pokud je pravda‘. Zkuste to někdy,“ reagovala Kolářova partnerka. Dohadování novinářek pokračovalo na sociální síti ještě v mnoha komentářích.

Mynářová se Zlámalové zastala: „Dělá jen svou práci. Nebo je to všechno jinak, protože i jinak je interpretován význam slova konspirace? A proč tvrzení, argumenty a otázky, o kterých píše Lenka Zlámalová, jsou teď konspirativní, bludné a zavánějící posedlostí, když v Zemanově éře o nich právě Světlana mluvila jako o otázkách, na které by se ptal každý aktivní novinář. Lenka Zlámalová je aktivní (ne aktivistická) novinářka a jen konstatuje, že pokud jsou pravdivé zprávy o důvodech odvolání paní kancléřky Vohralíkové, měla by se Hradu věnovat větší pozornost. Pravopis slova konspirace se nezměnil, jeho slovníkový význam snad ano?“

Kdo řídí Hrad?

Podle šéfredaktora deníku Echo24 Dalibora Balšínka prezident Petr Pavel selhal ve svém slibu otevření Pražského hradu lidem. „Zcela jednoznačně. Je to také vidět z toho, jaké lidi kolem sebe má. Dříve Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman měli své vize, Hrad řídili a měli představu o politice. V případě Petra Pavla to nevidíme a k naplnění slibů nedochází,“ řekl v Partii Plus na CNN Prima NEWS.

Zkazky o sílícím vlivu Petra Koláře i dalších lidí okolo hlavy státu se objevovaly již dříve. V souvislosti s odchodem kancléřky Vohralíkové z Hradu se zároveň vyskytly spekulace o jejím možném sporu s Kolářem o bezpečnostní prověrku, jakožto hlavním důvodu jejího konce ve funkci. Prezidentská kancelář to však odmítla.

Kolář je bývalý diplomat, kromě svého působení po boku prezidenta, kterému pomohl i v kampani, pracuje ve zbrojařské Colt CZ Group, majoritně ovládané miliardářem René Holečkem. Skupina prezidenta nijak nevyužívá a ani on ji, řekl dříve Kolář podle Seznam Zpráv. Jakožto poradce za advokátní kancelář se též angažoval v zastupování ČEZu ve sporech ohledně dodávek plynu s ruským Gazpromem.

S bývalým kancléřem Vratislavem Mynářem se pojí řada kauz od trestního stíhání kvůli poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačnímu podvodu, přes narušování regulérnosti první fotbalové ligy, k otazníkům okolo tajných informací v případu vrbětické sabotáže a mnohé další.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel vrátil úřadu důstojnost, chválí prezidenta expert. Řekl, na čem ještě musí zapracovat

Tagy: