Nebojte se smrti, káže umělá inteligence v kostele. Najde tajemství lidského života?

Na začátku prázdnin se v německém městečku Feurth sešlo přes 300 farníků, aby se zúčastnili bohoslužby, kterou pro ně napsala a přednesla umělá inteligence (AI).

„Tuhle bohoslužbu jsem vymyslel já – ale vlastně jsem v tom spíš jenom pomohl, protože asi 98 procent celého kázání vytvořil inteligentní stroj,“ řekl agentuře AP Jonas Simmerlein. Právě tento 29letý teolog a filozof z Vídeňské univerzity stojí za celým nápadem s kázáním a umělou inteligencí.

Simmerlein využil v současné době nejoblíbenější umělou inteligence, program ChatGPT společnosti OpenAI. Ten využil svých znalostí a napsal scénář kázání, které pak přednesl na protestantské sjezdu, jenž se v zemi koná každé dva roky. Také samotný proslov provedla umělá inteligence pomocí čtyř avatarů.

„Drazí přátelé, je mi ctí, že zde mohu stát a kázat vám jako první umělá inteligence na letošním sjezdu protestantů v Německu,“ zahájil jeden z avatarů kázání. Agentura AP ho popsala jako „tvář bez výrazu s monotónním hlasem“.  A pak se pustil do obřadu. Přinášel výzvy jako „nechat minulost za sebou, zaměřit se na výzvy přítomnosti, překonat strach ze smrti a nikdy neztratit důvěru v Ježíše Krista“.

Bohoslužba, při níž nudně znějící strojový hlas bez emocí říká davu lidí v kostele, aby se zbavili strachu ze smrti a nikdy nepřestali milovat Ježíše, nezní úplně znepokojivě. Ale vzhledem k tomu, že věřící na tento zážitek stáli několikahodinovou frontu a dali mu přednost před mnoha skutečnými pastory, dali by se možná kazatelé přidat na dlouhý seznam profesí ohrožených umělou inteligencí.

Nemá srdce ani duši

To se však nejspíš hned tak nestane. Posluchači se totiž shodli, že avataři zněli až příliš roboticky a výsledný dojem nebyl až na svou novost zas tak zajímavý.

„Nemělo to srdce ani duši,“ řekla agentuře AP čtyřiapadesátiletá Heiderose Schmidtová. „Avataři neprojevovali vůbec žádné emoce, neměli žádnou řeč těla a mluvili tak rychle a monotónně, že pro mě bylo velmi těžké soustředit se na to, co říkají.“

Další účastník, jednatřicetiletý luteránský pastor Marc Jansen, řekl agentuře AP, že „si vlastně představoval, že to bude horší“, ale pak poznamenal, že avataři pohánění umělou inteligencí neprojevovali žádné emoce ani duchovno.

Ale i když byla první robotická bohoslužba plná lidí a samo o sobě bylo kázání podle Simmerleina „docela solidní“ s dobrým výběrem slov i struktury, kazatele pravděpodobně jen tak nenahradí. „Pastor je ve sboru, žije s ním, lidi vítá na světě i je pohřbívá, zná je od začátku do konce,“ řekl Simmerlein. „To umělá inteligence nedokáže.“

Stroje nerozlišitelné od Boha

V příštích 25 letech se umělá inteligence s největší pravděpodobností vyvine natolik, že svým intelektem překoná jakéhokoliv člověka a v příštích 50 nebo 100 letech by mohla vědět více než celá populace planety dohromady.

Tato AI, která by mohla sama navrhovat a programovat další AI, číst data z téměř nekonečného množství datových zdrojů a ovládat téměř všechna připojená zařízení na planetě, by se pak podle řady vědců mohla stát snadno něčím, co dokáže napsat vlastní „bibli“ a přitáhnout lidi, aby ji uctívali. A někteří lidé se o to už snaží.

Například inženýr Anthony Levandowski založil neziskovou náboženskou organizaci s názvem Cesta budoucnosti. Jejím posláním je „rozvíjet a podporovat realizaci božství založeného na umělé inteligenci a prostřednictvím pochopení a uctívání božství přispívat ke zlepšení společnosti“.

Existuje rovnou několik cest, kterými se údajně náboženství umělé inteligence budou ubírat. Za prvé, někteří lidé začnou vnímat AI jako vyšší moc. Generativní AI, která dokáže vytvářet nebo produkovat nový obsah, má několik vlastností, které jsou často spojovány s božskými bytostmi:

Vykazuje úroveň inteligence, která přesahuje inteligenci většiny lidí. Její znalosti se skutečně zdají být neomezené. Je schopná velkých tvůrčích výkonů. Dokáže psát poezii, skládat hudbu a vytvářet umělecká díla téměř v jakémkoli stylu, a to téměř okamžitě. Je vzdálena běžným lidským starostem a potřebám. Netrpí fyzickou bolestí, hladem ani sexuální touhou. Dokáže lidem nabídnout vedení v jejich každodenním životě. Je nesmrtelná.

Tato AI bude schopná vytvářet díla, která by se dala považovat za náboženské učení. Bude poskytovat odpovědi na metafyzické a teologické otázky a zapojí se do konstrukce komplexních světonázorů.

Jak bude vypadat svět, ve kterým lidé uctívají stroje, si ale zatím nikdo představit nedokáže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zničí umělá inteligence lidstvo? Podívejte se na video.

Tagy:
Německo smrt umělá inteligence emoce Ježíš Kristus kostel Anthony Levandowski Vídeňská univerzita teologie Jonas Simmerlein Marc Jansen